Megjelent a Bor Hírlap 2023 őszi száma az év legjobb pincészeteinek méltatásával
szeptember 28, 2023
Világpremieren kóstolhattam Bibi Graetz Toszkána egyik leghíresebb borászának Testamatta Bianco 2022 és Colore Bianco 2022 borait!
október 3, 2023
Megjelent a Bor Hírlap 2023 őszi száma az év legjobb pincészeteinek méltatásával
szeptember 28, 2023
Világpremieren kóstolhattam Bibi Graetz Toszkána egyik leghíresebb borászának Testamatta Bianco 2022 és Colore Bianco 2022 borait!
október 3, 2023

Körbekóstoltam Badacsonyt, a Gasztrohegyet!

Izgalmas tematikákkal érkezett szeptember utolsó hét végéjén a Gasztrohegy 6. évada: ősztől tavaszig akció. Tíz, egész évben nyitva tartó vendéglátóhely dolgozik azon, hogy egyedülálló gasztro túra keretében mutassa be Badacsony legjavát.

 

 

A feleségemmel együtt 6 helyet látogattunk végig  szeptember 30-án és október 1-én a TAPASZOK hétvégéjén, ami nem volt könnyű, hiszen annyit kellett enni és inni. De – mondhatom – derekasan helyt álltunk, s megtapasztaltuk: a mediterrán életérzésért nem kell Badacsonynál messzebbre utazni. Jó volt látni, hogy milyen sokan sétáltak, kerékpároztak Badacsonyban, hogy mennyire zsúfoltak voltak az éttermek, borozók, s főképp azt, hogy végre van minőségi vendéglátás, s a Balaton nem csak a lángosról, meg a sült hekkről szól, hanem a fine diningról is.

 

 

Olyan csodásan kiépítették Badacsony panoráma útjait, hogy az embernek leesik az álla, annyi gyönyörűen megművelt szőlőbirtokot lehet látni, egymást érik a szépen felújított kúriák, családi házak, borbirtok központok, s jobbnál jobb panziók, hotelek sorakoznak egymás mellett. Nem túlzás: Toszkána vagy Provence nem nyújt nagyobb élményt, mint Badacsony… Ki kell próbálni, s meg kell tapasztalni ezt személyesen is mindenkinek.

 

 

A Gasztrohegy hétvégék időpontjai 2023 hátralévő hónapjaiban és 2024 elején a következők.

Október 21-22. Világok konyhája – Utazás a föld körül.

November 25-26. Vadak & minden, ami erdő.

December 28-29-30. BADACSONYI TÖRTÉNETEK – helyi receptek, avagy mit ettek nagyanyáink és mi lehetett Kisfaludyék tányérján?

Január 20-21. Halak a hegyen – Fish & Hill.

Február 24-25. TÜZES hétvége – Tábortűz, misztikum, lávakő, szenvedély a vulkánok földjén.

Március 23-24. Magyaros fogások hétvégéje – Tökéletes klasszikusok & hagyományok megcsavarva.

Április 20-21. Beach Food! – Gyere nyár!

Fő helyszínek: Laposa Birtok, Hableány bisztró, Neptun butikhotel – Tilia Borvendéglő, Hotel Bonvino borbár, Borbarátok étterem, Kisfaludy-ház étterem, Vánkos panzió és étterem. Kiegészítő helyszínek: Pláne Badacsony borterasz, Éliás Birtok, Istvándy Birtok és Borműhely.

A Badacsonyi borvidék Magyarország egyik leghíresebb borvidéke, amely a Balaton északi partján, a Tapolcai-medence területén található. A borvidék területe 1794 hektár, és 13 településen találhatók szőlőültetvények.

Badacsonytomajban az egyik legcsodásabb panoráma a Laposa Borteraszról nyílik a Balatonra. Ha valaki csak beül a teraszra, s rendel egy pohár Laposa Illatos fehérbort, meg hozzá olíva bogyókat, s bámulja a vizet már az is hatalmas élmény, hát még, ha ételt is kér.

 

 

Nekünk a tapasz hétvégén kétféle finomságot tálaltak, az egyik Vitello Tonnato névre hallgatott, ami egy jellegzetes piemonti olasz étel. A Vitello Tonnato fehérborral, hagymával és zellerrel marinírozott, majd vékony szeletekre felvágott főtt borjúhús, amelyet tonhalszósszal tálalnak.

 

 

A másik Arancini, camembert, sütőtökkrém összeállítás volt. Ez nem más, mint zsemlemorzsába forgatott, majd olajsütőben kisütött camember sajttal töltött rizsgolyó sütőtökkrémmel tálalva. Igazán finom.

Laposa Borterasz

  1. Badacsonytomaj, Bogyay Lajos út 1.

Telefon06 20 777 7133

E-mail: birtok@bazaltbor.hu

www.laposaborterasz.hu

A másik fantasztikus kilátással rendelkező vendéglő a hegyoldalban a Kisfaludy-ház étterem. Itt kacsamájas kalácsot, pisztráng mousse-t, és kecskesajtos terrine-t kaptunk kóstolónak, s a tányérok úgy néztek ki, mint egy műalkotás. Persze a séf nemcsak a látványra „ment”, hanem az ízek is különlegesek voltak. Nem csoda, hogy szinte mindig tele van vendéggel ez az étterem.

 

 

Kisfaludy-ház étterem

8261 Badacsonytomaj, Kisfaludy Sándor u. 28.

Telefon06 87 431 016

E-mail: kisfaludyetterem@gmail.com

www.kisfaludyhaz.hu

Lesétálva a hegyről, a városközpontban található a Hableány Badacsony bisztró. Nem lehet nem észrevenni, olyan nagy, s olyan elagáns. A terasza jó időben, a belső helységei hidegebb napokon nyújtanak kellemes tartózkodási helyet. Bent a Laposa Borbirtok feldolgozó üzemét is meg lehet tekinteni panoráma ablakokon keresztül, s egy hatalmas borbolt is kínálja a Laposa termékeket.

 

 

A Hableány egészen ritka, különleges élményben volt részünk a feleségemmel. Ragacsos mangalicát, illetve bárány krokettet szolgáltak fel nekünk, majonézes káposztával. A mangalicához Muroka Junmai-Ginjo szakét öntöttek a poharunkba, míg a kroketthez Tattinger Brut Reservé francia champagne-t. Ezek az italok illettek a legjobban a séf szerint az ételekhez, s nagyon igaza volt a gasztro szakembernek.  2023 tavaszán jártunk a feleségemmel Japánban, ahol volt módunk szakékat kóstolni, de egyik sem ízlett annyira az ázsiai országban, mint a Badacsonyban kóstolt ital – az ételpárosítással.

 

 

Hableány Badacsony

8261, Badacsonytomaj, Park utca 26.

Telefon: 06 20 316 0163

E-mail: bisztro@hableanybadacsony.hu

www.hableanybadacsony.hu

Csak egy ugrás a Hableánytól a Neptun Badacsony felnőttbarát butikhotel, amelynek híres a Tilia névre hallgató borvendéglője. Hatalmas hársfák találhatók a Tilia kerthelységében, innen a vendéglő neve (A Tilia tudományosan hárs.)  Hidegben, amikor már nem lehet az óriási fák alatt üldögélni, akkor a hotel alatt lévő bazaltvendéglőben szolgálják fel az ételeket, italokat.

 

 

A Tiliában padlizsános, sós sajttal töltött, s bárányhúsos bureket kínáltak nekünk a tapasz hétvégén, mézes mártogatóval, s száraz Olaszrizlinggel. Egy pohár friss mustot is kóstolhattunk itt, hiszen épp a szüret közepén jártunk. A falatok, a bor, s a kiszolgálás egyaránt első osztályú volt, csak ajánlani lehet ezt a helyet is.

Neptun Badacsony – Tilia Borvendéglő

8261 Badacsonytomaj, Római út 170.

Telefon06 20 396 7250

E-mail: info@neptunbadacsony.hu

www.neptunbadacsony.hu

A Borbarátok étterem is dugig volt turistákkal, ottjártunkkor, még jó, hogy le tudtunk ülni egy asztalhoz. Itt a következő volt a menü: Véres hurkás croquetas, szarvasgombás majonéz, pan con chorizo. Bár tapasz hétvége volt, de ez sokkal nagyobb adagnak bizonyult, mint egy tapasz, igazán kiadós, finom fogás, ami főételként is megfelelt volna az étlapon.

 

 

Borbarátok étterem és vendégház

  1. Badacsonytomaj, Római út 88.

E-mail: info@borbaratok.hu

Telefon: +36 30 4673089

www.borbaratok.hu

A Vánkos étterem innen pár perc autóval a Füredi úton. Aranyos kékpalettás házikó, kedves udvarral, fügefával, hangulatos borpince bejárattal. Ebben a vendéglőben nagyon sokféle tapaszból lehetett választani étlapról.  

 

 

Mi borredukciós managalica császárt, és almapéppel, valamint korianderrel ízesített véres hurkát kértünk, de meglepetésként még hoztak nekünk egy spanyol tapaszt is, amely Patatas bravas névre hallgatott. Ez utóbbi jellemzően fehér burgonyából készül, amelyet 2 centiméter széles kockákra vágnak, majd olajban kisütik és melegen, egy vagy több fűszeres szósszal tálalják. Isteni volt mindhárom étel, s jól passzolt hozzájuk a poharunkba töltött Ottonel Muskotály, valamit az Olaszrizling.

 

 

Vánkos Panzió és étterem

8257 Badacsonytomaj, Füredi út 29.

Telefon06 20 352 3928

E-mail: reka.vankos@gmail.com

www.vankospanzio.hu

A Bonvino Borbárba sajnos nem jutottunk el, mert már nem fért bele az időnkbe, hogy ezt is kipróbálhassuk, pedig a tapasz hétvégére készített menü, a grillezett paradicsomkompót, a szarvas tatár, a mustárkaviár, a pisztráng cheviche, s a sajtnyalóka igazán komoly különlegességet ígért.

Bonvino hotel

8261 Badacsonytomaj, Park u. 22.
Telefon: +36 87 532 210
E-mail: info@hotelbonvino.hu

www.hotelbonvino.hu

Megfogadtuk, hogy legközelebb, ha Badacsonyban járunk, nem hagyjuk ki a Bonvino hotel borbárját, mint ahogy a Gasztrohegy 6. évadának kiegészítő helyszíneit sem, a Pláne Badacsony borteraszt (facebook.com/planebadacsony), az  Éliás Birtokot (www.eliasbirtok.com), valamint az Istvándy Birtok és Borműhelyet (www.istvandy.hu) sem.

 

 

A Gasztrohegy Badacsony kedvezményes, 4 kóstolós bérlet, italkísérettel megvásárolható a www.tixa.hu felületen. Beváltható: Hableány INFO pont.

A Gasztrohergy Badacsony programban részt vevő éttermek megközelíthetők autóval, bortaxival, kerékpárral, sőt többnyire akár gyalog is.

További információk: facebook.com/gasztrohegybadacsony

Ki vagyok én?

L. Kelemen Gábor világjáró újságíró vagyok. Hobbim az utazás, eddig 112 országban jártam, ezek közül sokban többször is. Gyakorlatilag mindenhol megfordultam már a Földön, ahol nincs háború, éhínség, betegségek, extra veszély, mert ezeket a helyeket kerülöm.

Like-olj, kövess és oszd meg!



Feliratkozás hírlevélre!

Booking.com
Booking.com

Vélemény, hozzászólás?

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás