Kiváló választás a Neptun Badacsony felnőttbarát butikhotel
szeptember 26, 2023
Körbekóstoltam Badacsonyt, a Gasztrohegyet!
október 2, 2023
Kiváló választás a Neptun Badacsony felnőttbarát butikhotel
szeptember 26, 2023
Körbekóstoltam Badacsonyt, a Gasztrohegyet!
október 2, 2023

Megjelent a Bor Hírlap 2023 őszi száma az év legjobb pincészeteinek méltatásával

Magyarország legjobb borait, párlatait, bortermelőit, borbárjait és borkereskedőit jutalmazták a közelmúltban a budapesti Marriott Hotelben, amiről bővebben olvashat a Bor Hírlap 2023. évi friss őszi lapszámában itt: https://borhirlap.hu/bor-hirlap-2023-osz/

A Vince Díj szavazáson az érdeklődők szakmai és közéleti nagykövetek által javasolt tételekből választhatták ki kedvenceiket 8 témakőr 33 alkategóriájában, három-három tételből.

 

 

A szavazás eredményei jól mutatják, hogy a borfogyasztók fejében az ikonikus borvidékek összeforrtak bizonyos szőlőfajtákkal: Furmintból és Hárslevelűből például tokaji borok kapták a legtöbb voksot, míg a testesebb vörösborok kategóriáinak győztesei Villányból és Szekszárdról érkeztek.

A legkiválóbb borásznak járó életműdíjat idén Bock József nyerte, akinek családja 1850 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borászattal a Villányi borvidéken.

A legjobb borászat díját a 18 éve alapított Pannonhalmi Főapátság pincészete kapta, amely négy kategóriában is szerepelt a jelöltek listáján, ezekből kettőt meg is nyert.

 

 

A Pannonhalmi Főapátság borászatának nagy éve volt az idei, hiszen Liptay Zsolt irányításával 2010 után immár másodszor is elnyerte 2023-ban az Év pincészete díjat, amiről bővebben olvashat a Bor Hírlap 2023. évi friss őszi lapszámában itt: https://borhirlap.hu/bor-hirlap-2023-osz/

A magyar borászatban irány- és mértékadó pincészetek munkájának értékelésére és elismerésére két évtizede alapították meg az „Év Pincészete” vándordíjat, amely az idei évben jelentős átalakuláson ment keresztül. Az újjászervezést követően elsőként a Pannonhalmi Főapátság pincészete nyerte el ezt a megtisztelő szakmai elismerést, amelyet augusztus utolsó hetében adtak át a pannonhalmi Viator Rendezvényközpontban.

A Magyar Bor Akadémia, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, valamint a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége 2002 óta olyan bortermelő társaság teljesítményét jutalmazza az „Év Pincészete” vándordíjjal, amely az országban és külföldön a magyar bor, a borkultúra széleskörű népszerűsítéséért a legtöbbet tette az adott évben. 

 

 

A meghívásos pályázat keretében a villányi Gere Pincészet és a szekszárdi Takler Pincészet mellett győzedelmeskedett a Pannonhalmi Főapátság.

Egy limitált, kiskereskedelmi forgalomba nem kerülő pezsgőt mutatott be nemrégiben a Hungaria. A pezsgőkülönlegességből mindössze 12 000 palack készült, s csupán gasztronómiai helyszíneken elérhető országszerte. Ez a kiadás a Hungaria 16. limitált változata a sorban, amelyet a Hungaria Launch Party keretében egy exkluzív helyszínen lepleztek le, amiről bővebben olvashat a Bor Hírlap 2023. évi friss őszi lapszámában itt: https://borhirlap.hu/bor-hirlap-2023-osz/

 

A Hungaria Zöld Veltelíni-Zenit Brut Limited Edition márka neve mára egyet jelent a stílussal és a könnyed eleganciával. A márka életében a limitált tételek pedig egyszerre jelentik az egyediséget és a folyamatos megújulás lehetőségét. Ám még a sorozat eddigi tagjai között is különleges helyet foglal el az idei, Hungaria Zöld Veltelini-Zenit Brut Limited Edition, ugyanis ez az első cuvée a sorban.

 

 

Izgalmas tematikákkal érkezik a Gasztrohegy 6. évada: ősztől tavaszig 10, egész évben nyitva tartó vendéglátóhely dolgozik azon, hogy egyedülálló gasztrotúra keretében mutassa be Badacsony legjavát, amiről bővebben olvashat a Bor Hírlap 2023. évi friss őszi lapszámában itt: https://borhirlap.hu/bor-hirlap-2023-osz/

A Balaton-imádók számára az igazi balatoni szezon már jó ideje szeptemberben kezdődik: szellős strandok és utcák, az indián nyárral vegyülő szüret után ráérős ebédek, vacsorák és borkóstolók – amikor a vendég mellett a vendéglátónak is jobban van ideje a szó szoros értelemben vendéget látni! Nem véletlenül ilyenkor – októbertől áprilisig – zajlanak a Gasztrohegy hétvégéi. Az új „évadot” most másodszorra fejelik meg egy szeptemberi tapasz hétvégével, hogy megmutassák: a mediterrán életérzésért nem kell Badacsonynál messzebbre utazni!

 

 

Gasztrohegy hétvégék időpontjai: Szeptember 30.- Október 1. TAPASZOK hétvégéje. Október 21-22. Világok konyhája – Utazás a föld körül. November 25-26. Vadak & minden, ami erdő. December 28-29-30. BADACSONYI TÖRTÉNETEK – helyi receptek, avagy mit ettek nagyanyáink és mi lehetett Kisfaludyék tányérján?  Január 20-21. Halak a hegyen – Fish & Hill. Február 24-25. TÜZES hétvége – Tábortűz, misztikum, lávakő, szenvedély a vulkánok földjén. Március 23-24. Magyaros fogások hétvégéje – Tökéletes klasszikusok & hagyományok megcsavarva. Április 20-21. Beach Food!!! – Gyere nyár!

A RÉSZTVEVŐ HELYEK. Fő helyszínek: Laposa Birtok, Hableány, Tilia Borvendéglő (képünkön fentebb), Hotel Bonvino Borbár, Borbarátok Vendéglő, Kisfaludy-ház Étterem, Vánkos
Kiegészítő helyszínek: Pláne Badacsony borterasz, Éliás Birtok, Istvándy Birtok és Borműhely.

A Bor Hírlap 2023. évi friss őszi lapszámában további sok érdekes cikket olvashatnak itt: https://borhirlap.hu/bor-hirlap-2023-osz/

.

Ki vagyok én?

L. Kelemen Gábor világjáró újságíró vagyok. Hobbim az utazás, eddig 112 országban jártam, ezek közül sokban többször is. Gyakorlatilag mindenhol megfordultam már a Földön, ahol nincs háború, éhínség, betegségek, extra veszély, mert ezeket a helyeket kerülöm.

Like-olj, kövess és oszd meg!



Feliratkozás hírlevélre!

Booking.com
Booking.com

Vélemény, hozzászólás?

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás