Kikapcsolódtam a varázslatos Mercure Tokaj Center****superior hotelben!
március 28, 2024
Itt a Húsvét, s itt van a Bor Hírlap 2024. évi tavaszi száma is, amelynek fő témája Tokaj!
március 29, 2024
Kikapcsolódtam a varázslatos Mercure Tokaj Center****superior hotelben!
március 28, 2024
Itt a Húsvét, s itt van a Bor Hírlap 2024. évi tavaszi száma is, amelynek fő témája Tokaj!
március 29, 2024

Tarcalon a Gróf Degenfeld Szőlőbirtokon jártam!

A szőlőbirtok története közel 30 évvel ezelőtt kezdődött, amikor a Gróf Degenfeld család úgy döntött, hogy – felelevenítve a több mint 150 éves családi hagyományokat – szőlőbirtokot alapít a tokaji borvidéken. Bár Degenfeld grófnő Németországban alapított családot, mégis rendszeresen látogat el a szeretteivel a birtokra, ahol nagyon kedvelnek elidőzni.

 

 

A tarcali birtok egy történelmi borospincéből, borászatból, egy 4 csillagos Superior kastélyszállóból és egy dombteteji kápolnából áll. 2024 március utolsó hetében ebben a fantasztikus hotelben töltöttem egy éjszakát, bejártam a pincét, a 35 hektáros szőlőültetvényt, amelyen 2009-ben 100 százalékban certifikált biotermesztésre álltak át, s kóstoltam néhány kellemes bort is.

 

 

A Gróf Degenfeld borok stílusa tiszta és egyenes. A bio és vegán (a kezelőanyagok között nincs állati eredetű) fajtaborok elegáns és érthető módon közvetítik Tokaj szőlőfajtáit, a Furmintot, a Hárslevelűt, s a Sárgamuskotályt. A 2022-es Birtok Furmint bort kóstolva megállapíthattam, hogy könnyed, szép savakkal rendelkezik, citrusos, gyümölcsös jegyek figyelhetők meg benne. Nemcsak önmagában, hanem például boralapú koktélokhoz is kiváló ital. A 2022-es Hárslevelű szintén behízelgő volt számomra, mint ahogy a 2022-es Muscat Blanc is.  Ez reduktív eljárással készült, bodzás illatot árasztott, a 13 gramm cukor jól állt neki. A 2022-es Fortissimo késői szüretelésű Hárslevelű már 82 gramm cukorral rendelkezett, behízelgő volt, nyilvánvalóan desszertekhez illő.

 

 

A szőlőbirtok szamorodni és aszú borai a nemzetközi világversenyeken, így például a Decanter vagy a Mundus Vini viadalokon a legjobbak között szerepelnek. Én a 2020-as szamorodnit kóstoltam 152 gramm cukorral, áradt belőle a méz, a dió, s a sárgabarack íz világa. 6 hónapot töltött hordóban.

A szőlőbirtok szőlészeti és borászati vezetője Sulyok Balázs, aki – a hagyományos tokaji borok mellett – nagy jelentőséget fordít a pezsgőkészítésre. Az organikus Furmint pezsgő a 2019-es évjáratból aranyérmet, illetve a „Best in Class Organic Hungarian Sparkling Wine” különdíjat is elnyerte a 2023-as Champagne és pezsgő világbajnokságon.

A fentiek egyértelműen bizonyítják, hogy a tokaji termőhely és a tudatos munka milyen kivételes értéket tud teremteni.

 

 

Az exkluzív élményeket kereső borrajongók a 4 csillagos Superior kastélyszállóban egyedülálló élményt kaphatnak és kulináris élvezeteket szerezhetnek. A kastély berendezése, a szobák luxusa lenyűgöző,  jó időben a szabadtéri medence partján lehet pihenni, s a kastély parkjában nagyokat sétálni.

 

 

Latorcai Csaba a kastélyszálló séfje számára fontos, hogy az étterem étlapján olyan fogások szerepeljenek, amelyek illenek a Gróf Degenfeld borokhoz. Az étel-bor párosítások kifejezetten harmonikusak, s fontos megjegyezni, hogy a fogások elkészítésekor a helyi és kézműves alapanyagok használata kap hangsúlyt. Az olyan hagyományos ételek mellett, mint a húsleves, s a kacsasült, sokféle különlegesség is található az étlapon. Bőven van választék. A birtok saját zöldség és gyümölcskerttel is rendelkezik.

 

 

A Gróf Degenfeld kastélyszálló – Tóth Máté ügyvezető igazgató irányításával –  nemcsak az egyéni utazókat és családokat várja, hanem a csoportokat is, s idén nyár elejétől a nagyobb rendezvényeknek is helyt tud adni, mert 2022 március végén felállítottak a hotel mögött egy hatalmas rendezvény sátrat, amelyben fontos szakmai konferenciákat és csodás esküvőket is lehet tartani.

grofdegenfeld.com

Ki vagyok én?

L. Kelemen Gábor világjáró újságíró vagyok. Hobbim az utazás, eddig 112 országban jártam, ezek közül sokban többször is. Gyakorlatilag mindenhol megfordultam már a Földön, ahol nincs háború, éhínség, betegségek, extra veszély, mert ezeket a helyeket kerülöm.

Like-olj, kövess és oszd meg!



Feliratkozás hírlevélre!

Booking.com
Booking.com

Vélemény, hozzászólás?

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás