Kikapcsolódtam a varázslatos Mercure Tokaj Center****superior hotelben!
március 28, 2024Itt a Húsvét, s itt van a Bor Hírlap 2024. évi tavaszi száma is, amelynek fő témája Tokaj!
március 29, 2024Tarcalon a Gróf Degenfeld Szőlőbirtokon jártam!
A szőlőbirtok története közel 30 évvel ezelőtt kezdődött, amikor a Gróf Degenfeld család úgy döntött, hogy – felelevenítve a több mint 150 éves családi hagyományokat – szőlőbirtokot alapít a tokaji borvidéken. Bár Degenfeld grófnő Németországban alapított családot, mégis rendszeresen látogat el a szeretteivel a birtokra, ahol nagyon kedvelnek elidőzni.
A tarcali birtok egy történelmi borospincéből, borászatból, egy 4 csillagos Superior kastélyszállóból és egy dombteteji kápolnából áll. 2024 március utolsó hetében ebben a fantasztikus hotelben töltöttem egy éjszakát, bejártam a pincét, a 35 hektáros szőlőültetvényt, amelyen 2009-ben 100 százalékban certifikált biotermesztésre álltak át, s kóstoltam néhány kellemes bort is.
A Gróf Degenfeld borok stílusa tiszta és egyenes. A bio és vegán (a kezelőanyagok között nincs állati eredetű) fajtaborok elegáns és érthető módon közvetítik Tokaj szőlőfajtáit, a Furmintot, a Hárslevelűt, s a Sárgamuskotályt. A 2022-es Birtok Furmint bort kóstolva megállapíthattam, hogy könnyed, szép savakkal rendelkezik, citrusos, gyümölcsös jegyek figyelhetők meg benne. Nemcsak önmagában, hanem például boralapú koktélokhoz is kiváló ital. A 2022-es Hárslevelű szintén behízelgő volt számomra, mint ahogy a 2022-es Muscat Blanc is. Ez reduktív eljárással készült, bodzás illatot árasztott, a 13 gramm cukor jól állt neki. A 2022-es Fortissimo késői szüretelésű Hárslevelű már 82 gramm cukorral rendelkezett, behízelgő volt, nyilvánvalóan desszertekhez illő.
A szőlőbirtok szamorodni és aszú borai a nemzetközi világversenyeken, így például a Decanter vagy a Mundus Vini viadalokon a legjobbak között szerepelnek. Én a 2020-as szamorodnit kóstoltam 152 gramm cukorral, áradt belőle a méz, a dió, s a sárgabarack íz világa. 6 hónapot töltött hordóban.
A szőlőbirtok szőlészeti és borászati vezetője Sulyok Balázs, aki – a hagyományos tokaji borok mellett – nagy jelentőséget fordít a pezsgőkészítésre. Az organikus Furmint pezsgő a 2019-es évjáratból aranyérmet, illetve a „Best in Class Organic Hungarian Sparkling Wine” különdíjat is elnyerte a 2023-as Champagne és pezsgő világbajnokságon.
A fentiek egyértelműen bizonyítják, hogy a tokaji termőhely és a tudatos munka milyen kivételes értéket tud teremteni.
Az exkluzív élményeket kereső borrajongók a 4 csillagos Superior kastélyszállóban egyedülálló élményt kaphatnak és kulináris élvezeteket szerezhetnek. A kastély berendezése, a szobák luxusa lenyűgöző, jó időben a szabadtéri medence partján lehet pihenni, s a kastély parkjában nagyokat sétálni.
Latorcai Csaba a kastélyszálló séfje számára fontos, hogy az étterem étlapján olyan fogások szerepeljenek, amelyek illenek a Gróf Degenfeld borokhoz. Az étel-bor párosítások kifejezetten harmonikusak, s fontos megjegyezni, hogy a fogások elkészítésekor a helyi és kézműves alapanyagok használata kap hangsúlyt. Az olyan hagyományos ételek mellett, mint a húsleves, s a kacsasült, sokféle különlegesség is található az étlapon. Bőven van választék. A birtok saját zöldség és gyümölcskerttel is rendelkezik.
A Gróf Degenfeld kastélyszálló – Tóth Máté ügyvezető igazgató irányításával – nemcsak az egyéni utazókat és családokat várja, hanem a csoportokat is, s idén nyár elejétől a nagyobb rendezvényeknek is helyt tud adni, mert 2022 március végén felállítottak a hotel mögött egy hatalmas rendezvény sátrat, amelyben fontos szakmai konferenciákat és csodás esküvőket is lehet tartani.
Ki vagyok én? |
L. Kelemen Gábor világjáró újságíró vagyok. Hobbim az utazás, eddig 112 országban jártam, ezek közül sokban többször is. Gyakorlatilag mindenhol megfordultam már a Földön, ahol nincs háború, éhínség, betegségek, extra veszély, mert ezeket a helyeket kerülöm.
Like-olj, kövess és oszd meg!
Feliratkozás hírlevélre!