Tarcalon a Gróf Degenfeld Szőlőbirtokon jártam!
március 28, 2024
Reykjavik látványosságai és a Flame étterem 5 fogásos ízletes halas menüsora nyitotta meg az izlandi bakancslistás kalandjaimat! 
április 18, 2024
Tarcalon a Gróf Degenfeld Szőlőbirtokon jártam!
március 28, 2024
Reykjavik látványosságai és a Flame étterem 5 fogásos ízletes halas menüsora nyitotta meg az izlandi bakancslistás kalandjaimat! 
április 18, 2024

Itt a Húsvét, s itt van a Bor Hírlap 2024. évi tavaszi száma is, amelynek fő témája Tokaj!

Mindenkinek van egy barátja, ismerőse vagy családtagja, aki a bor megszállottja. Van, aki az ízéért, más az egészségvédő hatása miatt fogyasztja. Jó, ha mértékkel isszuk, ha néha elkortyolgatunk egy-egy pohár bort. Persze most, Húsvétkor biztosan több finom nedű fogy a családoknál, sonkával, kolbásszal, s omlós kenyérrel. Ezzel nincs is semmi gond.

A borról már régóta úgy gondolják, hogy az egészségünk hasznára válhat, mindaddig, amíg mérsékelten (!) fogyasztjuk. Annak ellenére, hogy általában a vörösbor kap nagyobb figyelmet, egy amerikai tanulmány szerint a fehérbor hasonló egészségügyi előnyökkel járhat.

 

 

A húsvéti sonkához remekül illik a tokaji bor. Éppen ezért a Bor Hírlap tavaszi számában kiemelten foglalkozunk Tokajjal, s a legjobb pincészetek borajánlataival. (Kattints ide bővebb információkért: https://issuu.com/lkgmedia/docs/bh_2024_tavasz )

 

 

A Grand Tokaj Borászat a Tokaj Kereskedőház Zrt. utódvállalkozásaként 2013-ban indult el a teljes technológiai és szakmai megújulás útján, amelynek lényege az egykori tömegtermelésből való átlépés a minőségi borkészítésbe, a prémium minőségű borok készítésébe. Ennek letéteményesei a professzionális szőlészeti és borászati csapat, Áts Károly szakmai vezetésével, a 21. századi igényeknek megfelelő, modern borászati technológiák ötvözése a hagyományos eszközparkkal, egy tökéletesen higiénikusan működő, jól felszerelt borászatban.

 

 

A Grand Tokaj Borászat új minőségét képviselő borai tehát Áts Károly főborász és csapata műhelyéből kerülnek ki. Az Év Bortermelője címet 2012-ben elnyert, s a 100 pontos eszenciájáról ismert borász, Áts Károly felügyelete alatt készül minden palack Grand Tokaj címkével forgalomba kerülő bor.

Áts Károly szerint a boron mindig átüt a borász személyisége. Az ő boraiból a boldogság és az életigenlés sugárzik. Mindig optimistán gondolkodik, mert úgy véli, ha nem így tenne, nem „menne át” a borba az öröm, hiszen jó bort csak boldog borász készíthet. Elégedett embernek tartja magát, hiszen hobbija egyben a munkája is. Tősgyökeres Tokaj-hegyaljaiként édesapja révén mindig jelen volt életében a szőlő és a bor. Célja, hogy borainkon keresztül visszaadja a természet ajándékait, és örömet szerezzen a fogyasztóinak. (Kattints ide bővebb információkért: https://issuu.com/lkgmedia/docs/bh_2024_tavasz )

 

 

A Disznókő név, amelynek első ismert írásos említése 1413-ból származik, a birtok szívében található nagy, „vaddisznó formájú kősziklára”, vagy néhány geográfus szerint inkább a szőlőhegy alakjára utal. Az AXA Millésimes 1992-es tulajdonossá válása óta a jelenlegi birtokszerkezetet több, a borászat körül egybefüggő területen elhelyezkedő történelmi dűlő alkotja.  Ezek a kivételes minőségű bort adó területek egykor főúri családok tulajdonában voltak. Az elmúlt évtizedekben felhalmozott tudásnak, a tokaji aszúk készítésében szerzett tapasztalatoknak köszönhetően a Disznókőt ma méltán tartják számon a tokaji nagy borok újjászületésének úttörői között.

A Disznókő egyike a Tokaji Borvidék azon birtokainak, amelyek egy tagban vannak: 112 hektárnyi szőlőről szüretelnek. Ezen túlmenően a Disznókő azon kevés pincészet közé tartozik, ahol a borászat is a szőlőben található, a pince kapuja közvetlenül a szőlőbe nyílik. Minden Disznókő bor itt készül, saját szőlőből. (Kattints ide bővebb információkért: https://issuu.com/lkgmedia/docs/bh_2024_tavasz )

 

 

Tokajban a bor mellett jól megfér a kávé is. Az Erzsébet pincéből ismert Prácser Hajnalkának a bor mellett a hobbija a kávé, ami annyira szenvedélyévé vált, hogy megalapította a Tokaji Kávépörkölő Manufaktúráját, s megnyitotta Tokaj belvárosában a kávézóját.

„2013 szeptemberében kezdtük meg a pörkölést itt, a Tokaji Kávépörkölő Manufaktúrában” – mesélte Prácser Hajnalka a Bor Hírlap stábjának, amikor 2024 március utolsó hetében meglátogattuk. „A világ minden tájáról vásárolunk zöld kávét, Brazíliától Afrikán át Indonéziáig.  Mindig keressük a legmagasabb minőségű tételeket, csak speciality kávéval foglalkozunk. Pörköléskor a legfontosabb megfontolásunk mindenféle trendtől függetlenül az, hogy az adott zöld kávénál mi az ideális pörkölési hőmérséklet és időtartam. Ezt nem lehet kézikönyvben megtalálni, rengeteg odafigyelést, kísérletezést és munkát igényel. Ha rábukkanunk egy kiváló zöld kávéra, akkor azt mindenképpen szelektáltan is csomagoljuk pörkölés után vendégeink számára.” (Kattints ide bővebb információkért: https://issuu.com/lkgmedia/docs/bh_2024_tavasz )

 

 

Tokaj mellett a Bor Hírlap 2024.évi tavaszi számában kitekintünk külföldre is, Ciprusra, ahol – Tokajhoz hasonlóan – szintén hódít az édesbor (Commandaria), ahol a bor és a gasztronómia ugyancsak főszerepet játszik Húsvétkor.

A jólismert ciprusi tengerparti üdülőhelytől, Limassoltól nem messze található a Trodos-hegyen lévő turistaközpont, Omodos előtt 11 kilométerrel a Zambartas borászat. Ez az ország egyik legismertebb és kedveltebb pincészete. Itt járt borkóstolón a Bor Hírlap stábja 2024. február végén. Adriana Olivia a Zambartas Pincészet sommelierje fogadott minket. A román származású hölgy, aki 3 nyelven folyékonyan beszél, rögtön felismerte az egymás közti beszélgetésünk alapján, hogy magyarok vagyunk, s így különlegesen kedves volt velünk, s bemutatta a borok mellett a koracél tartályokat tartalmazó alagsori bor műhelyet, s a francia tölgyfahordókkal teli érlelőpincét is. Itt megismerhettük azt a 18 literes kiszerelésű Zambartas shiraz vörösbort, amelynek ára 750 euró, s amit elsősorban az orosz vendégek vásárolnak előszeretettel. (Kattints ide bővebb információkért: https://issuu.com/lkgmedia/docs/bh_2024_tavasz )

 

 

Ciprusi összeállításunkban néhány hotel ajánlatot is adunk, ahol érdemes szobát foglalni, mert nemcsak remek szálláshelyek, hanem csábítanak a gasztronómiájukkal is. Érdemes megkóstolni a hotelek bárjaiban, éttermeiben a ciprusi Commandaria édes bort, amely méltán világhírnévre tett szert, annyira különleges.

Ki vagyok én?

L. Kelemen Gábor világjáró újságíró vagyok. Hobbim az utazás, eddig 112 országban jártam, ezek közül sokban többször is. Gyakorlatilag mindenhol megfordultam már a Földön, ahol nincs háború, éhínség, betegségek, extra veszély, mert ezeket a helyeket kerülöm.

Like-olj, kövess és oszd meg!



Feliratkozás hírlevélre!

Booking.com
Booking.com

Vélemény, hozzászólás?

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás