Itt a Húsvét, s itt van a Bor Hírlap 2024. évi tavaszi száma is, amelynek fő témája Tokaj!
március 29, 2024
Tüzes látványban volt részem dél-Izlandon, egy Lava Show-ra volt jegyem Vikben!
április 20, 2024
Itt a Húsvét, s itt van a Bor Hírlap 2024. évi tavaszi száma is, amelynek fő témája Tokaj!
március 29, 2024
Tüzes látványban volt részem dél-Izlandon, egy Lava Show-ra volt jegyem Vikben!
április 20, 2024

Reykjavik látványosságai és a Flame étterem 5 fogásos ízletes halas menüsora nyitotta meg az izlandi bakancslistás kalandjaimat! 

Izland bakancslistás hely volt számomra, s egyben a 113. ország, ahová eljuthattam az újságírói pályafutásom során. Izgalmas kalandnak ígérkezett ez a 2024 áprilisi út, egyrészt a grindaviki tűzhányó aktivitása miatt, másrészt a gyakori erős szél, s a nagy hideg okán.  

Amikor Reykjavikhoz közelített a gépünk, a pilóta bemondta, nem biztos, hogy elsőre le tud majd szállni, mert 55 kilométeres szél fúj, de szerencsére sikerült neki, viszont olyan ítéletidő tombolt odakint, hogy a termináltól 500 méterre lévő reptéri szállodánkig alig tudtunk eljutni a feleségemmel, majdnem elfújt minket a szél, s csaknem megfagytunk a pokoli hideg éjszakában. Ekkor fogalmazódott meg bennünk a kérdés, hogy minek utaztunk mi ebbe a szigetországba? A későbbiekben azonban szerencsére nem volt olyan vészes az időjárás, főképp hogy előkerültek a bőröndjeinkből a jó meleg termo ruhák, s az éppen aktív vulkán kitörése is egy kicsit alábbhagyott.

A tűzhányó közvetlen közelében lévő Blue Lagoon-ban való fürdést kihagytuk egy magyar vulkánkutató geológus tanácsára, távolabb pedig nem jelentettek semmilyen veszélyt a kiömlő lávafolyamok, s az elszabaduló gázok, gőzök sem. Akik már jártak a szigetországban, azzal engedtek útnak minket, hogy Izlandon nem szabad a fővárosban sokat időzni, mert vidéken vannak a nagy látványosságok, amiért tényleg érdemes iderepülni, éppen ezért csak másfél napot szenteltünk Reykjavikra, s ez éppen elég is volt. Láttunk pár szép helyet, s átéltünk egy felejthetetlen gasztro élményt a Flame étteremben.

Megnéztük Izland jelképét, a legmagasabb templomát, ami 1945 és 1986 között épült, 74,5 méter magas és a város minden tájáról látható. A templom belseje nagyon szerény, de figyelemfelkeltő az 5275 sípú orgonája.

Innen elmentünk a Perlan múzeumba, ahol Izland csodáit mutatják be a hatalmas üvegkupola alatt. Itt egy 100 méter hosszú jégbarlangban, mínusz 15 fokban ismerkedhettünk meg a gleccserek mesés világával.

A planetáriumban – többek között – az északi fény gyönyörű képeit csodálhattuk meg.  

Reykjavik szemet gyönyörködtető csupa üveg, 1800 férőhelyes koncertterme, a Harpa adott fotótémát a kikötőben, s a körülbelül 500 méterrel távolabbi műalkotás: a Sun Voyager. Ez a nevezetesség úgy néz ki, mint egy viking hajó. Rozsdamentes acélból készült, és tiszteleg a nap előtt. A reményt, a szabadságot és a haladást képviseli.

Meglátogattuk a régi kikötőt is, és jegyet vettünk a Flyover Iceland show-ra. Kisebb csoporttal helyet foglaltunk egy mozgó székben, és virtuálisan „átrepülünk” Izland csodálatos tájain mindenféle speciális effektussal, mint pl. szél, köd, esőpermet… Egy másik nagyszerű attrakció volt a közelben a Lava Show, amely egy vulkánkitörést imitál, valódi láva felhevítésével és a bemutatóterembe öntésével.

A Laugavegur a belváros kellemes része, ahol sétálni lehet, mert itt található a bevásárlóutca, ahol szuveníreket is be lehet szerezni. Hangulatos éttermek és bárok is nyíltak itt. Különleges ajánlatként kipróbáltuk a homárlevest, sőt az izlandi csikóból készült sült lóhúst is megkóstoltuk.

Nem messze a város szívétől található a Flame Teppanyaki, amely Reykjavík legjobb étterme. Olyan pazar gasztro élményt nyújtott, hogy erről részletesen is beszámolok most.

A Flame étteremben 32 férőhelyes teppanyaki asztal található. A teppanyaki a japán konyha egy olyan stílusa, amely forró vaslapot használ az ételek grillezéséhez, s sütéséhez. Ebben a modern és luxus étteremben bárki élvezheti a japán konyhát az ősi ázsiai kultúrával és főzési stílussal, ahol a kiszolgálás több mint kiváló. Ha valaki Reykjavikba látogat szerintem kötelező asztalt foglalni a Flame étterembe.

A vacsorát 2 színes, szaké alapú koktéllal kezdtük, amelyeket a pincér úgy kínált fel, mint a ház specialitásait. A japán borral megbolondított italok igazán ízletesek voltak.

Mi 5 fogásos tengeri teppanyaki menüt rendeltünk, és az ételsor elképesztően finom volt. Először házilag készült miso levest szolgáltak fel friss wakame hínárral, tofuval és újhagymával. Aztán a Yasai saláta került az asztalunkra, hínárral, uborkával, paradicsommal, rákhússal, tofuval, japán savanyúsággal és sakura öntettel. Különleges ízvilággal ismerkedhettünk meg.

A chef legfrissebb kínálatából 4 szusi-költeményt tálaltak nekünk a leves és a saláta után. Ez volt a legjobb szusi, amit valaha is ettünk. Ezt követően sült prémium japán rizst készítettek számunkra tojással, vegyes friss zöldségekkel, szójaszósszal leöntve.

A profi Teppanyaki séf előttünk a forró vaslapon készítette a finom főfogásokat a legfrissebb helyi alapanyagokból.  A séf válogatott friss izlandi lazacot, nagyméretű fésűkagylókat és királyrákokat grillezett, friss fokhagymával, gombával, hagymával és yuzu szósszal tálalva.

A teppanyaki séf a vacsora készítése közben látványos show-t rendezett, zsonglőrként dobálta a magasba a késeit, hatalmas lángon grillezte a halat, hogy szép fotókat tudjunk készíteni. Mivel borpárosítást kértünk a vacsorához, fantasztikus chilei Chardonnay-t kaptunk, ami nagyon passzolt a kiváló ételekhez.

A vacsorát szezonális japán fagylalttal és különleges japán tiramisuval zártuk, ami a Dessert de Zatomori névre hallgatott. A fantasztikus jelzővel lehetett csak illetni.

A Flame étterem természetesen a’la carte vacsorákra is várja vendégeit, különféle húsok és halak hatalmas választékával.

Flame restaurant

 

Katrínartún 4, 105 Reykjavík, Izland

Telefon: +354 552 9888

E-mail: booking@flamerestaurant.is

flamerestaurant.is

Booking.com

Ki vagyok én?

L. Kelemen Gábor világjáró újságíró vagyok. Hobbim az utazás, eddig 113 országban jártam, ezek közül sokban többször is. Gyakorlatilag mindenhol megfordultam már a Földön, ahol nincs háború, éhínség, betegségek, extra veszély, mert ezeket a helyeket kerülöm.

Like-olj, kövess és oszd meg!



Feliratkozás hírlevélre!

Booking.com
Booking.com

Vélemény, hozzászólás?

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás