Körbekóstoltam Badacsonyt, a Gasztrohegyet!
október 2, 2023Őszi-téli extra utazási ötletekkel jelent meg a Jet Set golf és luxuséletmód magazin legújabb száma!
október 24, 2023Világpremieren kóstolhattam Bibi Graetz Toszkána egyik leghíresebb borászának Testamatta Bianco 2022 és Colore Bianco 2022 borait!
Bibi Graetz, Olaszország talán legzseniálisabb borásza újabb különlegességekkel rukkolt elő 2023. október 3-án. Londonból, a Hedonism Wine-ból jelentkezett be élő adásban, hogy egyszerre 30 országban mutassa be szuper toszkán alkotásait.
Tíz magyar szerencsés kiválasztottal együtt én is meghívást kaptam a Bibi Graetz borokat forgalmazó borvilag.hu tulajdonosától, Süllős Beától, hogy Budapesten élvezhessem a különleges „streaming-kóstolót”. Mert nemcsak online láttuk, hallottuk a kivetítőn a világhírű borászt, hanem vele egyidejűleg kortyolhattunk bele a két méregdrága borába, amelyeket előre elküldött mindenhova, sőt hazánkban Fabók Mihály sommelier segítségével még extra információkhoz is jutottunk Bibi Graetz szakmai ismertetője mellett.
Az online eseményen tehát a Testamatta Bianco 2022 és Colore Bianco 2022 került bemutatásra.
Bibi Graetz képzőművészből autodidakta módon vált az egyik legjelentősebb toszkán borásszá, és a Colore, Testamatta Rosso és Bianco borai által híressé.
80 éves tőkéken, természetes eljárásokkal termeli szőlőjét és kézi préseléssel állítja elő borait, amelyek alapját a Sangiovese, Canaiolo és Colorino fajták adják.
Kiválóságát mi sem bizonyítja jobban, mint a világ legnagyobb és legbefolyásosabb bor értékelésén, a Decanteren elért eredményei. A Testamatta 2018 borát 100 pontra értékelték, ami a lehető legnagyobb eredmény, amit egy bor kaphat.
James Suckling amerikai bor- és szivarkritikus, korábbi vezető szerkesztő és a Wine Spectator európai irodavezetője, valamint a Cigar Aficionado európai szerkesztője, aki gyakorlatilag kitalálta a 100 pontos rendszert a borok értékelésére 96 és 99 pont között minősíti rendre Bibi Graetz nedűit.
A palackokon elhelyezett címkékben megtaláljuk Bibi másik szenvedélyét, az absztrakt művészi ábrázolást. A képek valódi műalkotások, melyet a tulajdonos személyesen készít.
- Rendkívül büszkék vagyunk rá, hogy cégünk kapta meg egyedüliként a jogot a Bibi Graetz borok forgalmazására Magyarországon – mondta Süllős Bea, a borvilag.hu tulajdonosa. – A Graetz borok értékét nagyon védik az egész világon, mindenhol csak azonos áron adható el egy-egy palack, amit bizonyítani is kell számlák alapján a borász felé.
A Testamatta Bianco 2022 és Colore Bianco 2022 egyaránt a toszkán partok közelében lévő Giglio-sziget szőlőültetvényeinek gyümölcséből készült. A tengerre néző ültetvényeken a sziklás, sok helyen gránit-homokos talaj, a tengeri szellő, s a napsütés rendkívüli ízeket és ásványosságot ad a szőlőnek. A nyitott tetejű barik hordók, a kézi puncsolás a szőlőfürtöket élettel, átlátszósággal és eleganciával teli borokká varázsolják.
A Testamatta Bianco 2022 kifinomult parfümössége elképesztő módon kiemelte a bor frisseségét, varázslatos hatást gyakorolt ránk.
- A citrus virág és rozmaring aromái kiegészülve egy kis vaníliával visszarepítenek minket a Giglio-sziget ősi ültetvényeihez –magyarázta Bibi Graetz a kivetítőn.- Ez az én elképzelésem a tengeri borról.
Fabók Mihály megemlítette, hogy bár fehérborról beszélünk, jót tesz a nedűnek egy kis szellőztetés, 10-15 perc után nyílik ki igazán. Elmondta, hogy ez a bor a dús aromájú Ansonica borszőlőből készült és 80-120 éves tőkékről szüretelték, amelyek gyökérzete 15-20 méter mélyre nyúlik a földben. A szőlőterület 500 méteres tengerszint feletti magasságban található. A bor savassága, sós utócsengése a tenger közelségének köszönhető.
A Colore Bianco 2022 bor színe eltért az előzőtől, sötétebb volt, hiszen picit több időt töltött hordóban, tartalmasabbnak, komplexebbnek bizonyult.
- Az őszibarack, a kakukkfű és a virágok azonnal betöltik ennek a bornak az illatát, amelyet kandírozott citromhéj jegyei követnek. Ez Giglio szigetének valódi kifejeződése – magyarázta Bibi Graetz Londonból.
Nem lehetett vitatkozni a borásszal. Fabók Mihály még kiemelte ennek a bornak a tüzességét, az eleven savakat, s javasolta, hogy érett kemény sajtokkal érdemes fogyasztani 13-14 fokos hőmérséklettel, körülbelül 20 perces szellőztetés után, hogy a legjobb formáját adja.
Bibi Graetz Casamatta borai 9-10 ezer forintos árszinten kaphatók, a Testamatta Bianco háromszor drágább, míg a Colore Rossoból több mint 80 ezer forint egy palack.
A Bibi Graetz pincészetről https://www.bibigraetz.com/en/
Fabók Mihály sommelier vállal borbemutatókat: www.wineandgastronomy.hu web lapon keresztül érhető el.
Bibi Graetz borai a borvilag.hu web shopban kaphatók, ahol a világ legjobb borai egy helyen megtalálhatók!
Ki vagyok én? |
L. Kelemen Gábor világjáró újságíró vagyok. Hobbim az utazás, eddig 112 országban jártam, ezek közül sokban többször is. Gyakorlatilag mindenhol megfordultam már a Földön, ahol nincs háború, éhínség, betegségek, extra veszély, mert ezeket a helyeket kerülöm.
Like-olj, kövess és oszd meg!
Feliratkozás hírlevélre!