Az ÁlomUtazó – 108 országban

L. Kelemen Gábor az ÁlomUtazó, a világjáró újságíró. A Google kereső több mint 150 ezer találatot ad ki, ha beütjük az L. Kelemen Gábor nevet. Mindez a médiaszakmában eltöltött negyvenévi munkám eredménye.

Sportújságíróként kezdtem a pályafutásom a Népsportnál. Újságíró iskolát végeztem, majd a Testnevelési Főiskola sportszervezői szakán szereztem diplomát. Mindenem volt a sport. Mivel Széchy Tamásnál úsztam és a KSI-ben vízilabdázta, így sportújságíróként is ezeket a sportágakat vittem, de később Forma-1-es és tenisz szakíró lettem. Tíz éven át jártam sportújságíróként a világversenyeket. Minden földrészen megfordultam, világsztárokkal készíthettem interjút, csodás éveket töltöttem a sport világában. Sokat tanultam a nagy sportolóktól, kitartást, csapatszellemet, a munkában való hitet.

Pályafutásom egyik nagy sikere az 1984-es műkorcsolyázó Európa-bajnokság volt, amelynek a sajtófőnökeként elnyertem a világ legjobb sajtófőnöke címet.

Csak 27 éves voltam, amikor lehetőséget kaptam erre a munkára.450 újságíró és tévés volt Budapesten az Eb-n, amelynek sztárja Katarina Witt és a Torvill, Dean jégtánc kettős volt. Olyan magas szinten szolgáltuk ki a sajtót, amire nem volt példa korábban, s a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség 1984-ben engem választott az év sajtófőnökének a világon. A kristályváza, amit kaptam, a nappalim dísze. Ez a siker sok új feladatot hozott, számos sport világverseny sajtófőnökének kértek fel ezután. A legjobban a kamionos Európa-bajnokság magyar futamán szerettem dolgozni a Hungaroringen.

A Népsport után a Magyar Hírlap napilap újságírója lettem, ahol már nemcsak sporttal foglalkoztam, hanem más témákkal is…

Mivel sokat utaztam, így elkezdtem, utazási riportokat írni. Kerestem a különlegességeket, mert mindig az egyedi izgatott.  S kerestem az extra riportalanyokat is. Így jutottam el a svéd királyi palotába, ahová Károly Gusztáv svéd király hívott meg egy kávéra, így lehettem ott egyszer az indiai Új-Delhiben  őexelenciája, Zail Szing államfő fényűző kerti partiján, így találkozhattam Szváziföldön, Mbabanében a szváziföldi koronaherceggel, amelyről a szvázi televízió egyenes közvetítést adott, így csinálhattam interjút az Oscar-díjas színésznővel, Jane Fondával Amerikában, így vehettem részt a Miss World koronázási bálján Londonban, így kaptam meghívást Cannesba, a filmfesztiválra, ahol hemzsegnek a mozi sztárok, s még sorolhatnám.

 


Ne hagyjuk ki a világhírességek sorából Robert Maxwellt, a brit sajtócézárt, minden idők legnagyobb média guruját, akivel szoros kapcsolatba kerültem.

Robert Maxwell privatizálta Magyarországon az első politikai napilapot, a Magyar Hírlapot még 1989-ben, s a sajtómágnás stábja engem kért fel, hogy lapigazgatóként segítsem a munkáját. 3 hónapig éltem Londonban Maxwell egyik házában, sofőrös limuzinnal jártam, s Maxwell napi 4 millió példányszámú Daily Mirror lapjánál tanultam. Ekkor indult el a menedzser karrierem, amely fényes sikert hozott, hiszen a Magyar Hírlapnál több mint egy évtizedet dolgoztam.  Maxwell halála után, Jürg Marquard  lett a tulajdonos, s ő is elismerte a munkámat, olyannyira, hogy engem bízott meg a Mai Nap című bulvárlap ügyvezetésével majd a Magyar Hírlap részvénytársaság vezérigazgatói posztjával. A Mai Napnál én vezettem be a médiajátékokat Magyarországon, amellyel olyan sikert arattunk, hogy folyamatosan nőtt a példányszám. 30 ezres kis bukdácsoló napilapból csináltam több mint kétszázezer példányszámú lapot a kollégáimmal, amire nincs más példa a hazai médiában. A Magyar Hírlap pedig a döntéshozók lapja volt, mindenki, aki számított ezt olvasta. Magyarország legsikeresebb média vállalatát irányítottam több milliárdos forgalommal, egy bulvár és egy politikai napilap, valamint egy nyomda, s egy „call center” cég tartozott hozzám, több mint 500 beosztottam volt, s minden évben sok százmilliós nyereséget csináltunk. Erre vagyok a legbüszkébb a pályafutásom során.

A mai Bors bulvárlap elődjét, a Színes Mai Lapot is közel tíz évig írányítottam.

Ez egy újabb fejezet volt a média sikereimnek. A Híd Rádió Rt. vezérigazgatójaként előbb a Színes Mai lap menedzsere lettem, majd kineveztek a főszerkesztőjének is, s a Blikk komoly vetélytársa voltunk a bulvár piacon. E mellett cégünk kiadta a Képes Bulvár napilapot is, amelynek szintén én voltam a főszerkesztője, az egyetlen szakember lehettem Magyarországon, aki egyszerre két országos napilapot is jegyezhetett főszerkesztőként és igazgatóként. S akkor még hadd említsem meg, hogy a két napilap mellett hozzám tartozott az Eurosport televízió magyar adása is, s a Bridge FM rádió is, no meg az Autó-motor havi magazin, s  heti Zsaru magazin is.

A magazinok varázsa alá kerültem, mert az elmúlt tíz évben magazinkiadással foglalkozom.

Ötvenéves koromban befejeztem a napilapozást, ez olyan komoly stresszt jelent, amit nehéz hosszú távon elviselni. Tíz éve alapítottam egy magazin kiadó céget, az LKG Média Kft.-t, s  több luxuséletmód magazint adok ki, így a Bor Hírlapot, a  unIQue prémium magazint és a Jet Set golf és luxuséletmód magazint. Ezek a kiadványok révén járom a világot.

Könyvkiadással is foglalkozom.

Csak a saját könyveimet adom ki. 27 könyvet írtam eddig. Sportkönyvekkel kezdtem, a Forma-1-ről írtam nagyon sikeres botránykönyveket. Egy különleges dokumentumriport könyvem is megjelent, Gól a halál kapujában címmel, amely egy magyar Schwarcz Sándor  auschwitzi láger focijáról szól. Ez nemzetközi visszhangot váltott ki, a Tel Aviv-i zsidó múzeumban is kiállították. Utazási könyvek jöttek ezután, majd bor és gasztronómiai kiadványok. A jó életről szeretek írni, a szép helyekről, a jó ételekről, a kiváló borokról. Erre mindenki vevő, ez mindenkit érdekel. S politikamentes.  A kedvenc a saját könyveim közül a CsodaVilág című könyv, amely a világ 20 egzotikus tájára kalauzol el. Bora Bora, Angkor, a maja piramisok, Fidzsi-szigetek, Új-Zéland, Ngorongoro-kráter Tanzániában, Bali, Tajvan… Fantasztikus helyek. Boldog vagyok, hogy életemben már 105 országban jártam, nagyon sokban ezek közül többször is.  Gazdagabbá tettek az utazások. Az irodám falán lóg egy nagy világtérkép, arra jelölöm kis zászlókkal, hogy mely országokban fordultam már meg. 60 éves születésnapomra egy régi álmom valósult meg, 2016 szeptemberében Peru, Ecuador és a Galápagosz-szigetek lehetett az úti célom. A Machu Picchu régóta fent volt már a bakancslistámon, s végre kipipálhattam.


Az üzleti utak mellett sokszor a családommal utazok.

Feleségemmel, Gyöngyivel, fiammal Marcival és lányommal, Adrival bejártuk a fél világot. Sok közös élményünk van. A gyerekek ma már felnőttek, házasok. Marci és felesége, Szandi kislány unokával ajándékozott meg, Szonja Nina a neve, nagyon imádom, igazi kis hercegnő. Adri és férje István Észak-Írországban él. Szeretném még az unokáknak is megmutatni a világot, s megtanítani őket kedvenc hobbijaimra, a síelésre és a golfozásra is.

Kinek ajánlom ezt az utazási blogomat?

Mindenkinek. Nemcsak sok pénzből lehet utazni, a fiatalok és a kispénzűek is megismerhetnek sok idegen tájat. Ehhez adok ötleteket. S a tehetősebb embereket is szeretném kiszolgálni, akiknek van pénzük távolabbi tájakra is utazni, mert nekik is szükségük lehet tanácsokra, ötletekre, ajánlatokra. Mindig jó elolvasni olyan valakinek a véleményét, információt, aki már járt ott, ahova éppen készül az ember. Én is felkeresek internetes honlapokat, blogokat, ha ismeretlen tájra utazom, hadd tájékozódjak előre, hogy minél kevesebb meglepetés érjen. S még egy gondolat: remélem, írásaim egyben olvasási élményt is jelenthetnek, mert igyekszem riportos formában, érdekesen beszámolni a külföldi útjaimról, gasztronómiai és borászati élményeimről, borkóstolóimról, sok szép, látványos fotóval.

AZ ÉN TÖRTÉNETEM

Ez a könyv az újságírói és média menedzseri pályafutásomról, valamint az exkluzív utazásaimról szól, a 60. születésnapomra jelent meg – 2016 szeptemberében. A könyv egyharmada tartalmazza az úti beszámolóimat, olyan helyekről írok, ahová ritkán jutnak el az emberek, s valamiért különlegesek. Ez a kiadványom nem kapható a könyvesboltokban, kizárólag az ÁlomUtazó blog olvasói vásárolhatják meg, amennyiben érdekel titeket. A könyvem mottója: „Az életet nem érdemes átszáguldani, helyette inkább élni kell! Jól élni! Mert jó nekünk a legjobb is!

Önéletrajzi könyv 500 színes fotóval.
Méret: A/5.
Keménytáblás.
Papír: fényes műnyomó.
Oldalszám: 304.
Kiadás éve: 2016.
Limitált kiadás.
ÁlomUtazó

Ár: 4900 Ft. (+kiszállítási díj)

L Kelemen Gábor Az én történetem könyv cimlap2