
Takler Kúria wellness hotel: arisztokratikus hangulat és a vidék romantikája!
május 25, 2025
Barka Galéria Hotel: lakótársad a kortárs művészet Tállyán
június 5, 2025Riczu Tamás super premium borai

A Villányi Borvidéken él a legtöbb „ÉV BORTERMELŐJE” és pincészete. Ezen a borvidéken került először saját néven bor palackba a rendszerváltást megelőzően. Borászok itt használtak először barrique hordót. A borvidéken alakult meg elsőnek BORÚT, amely azóta is sikeresen működik. Kiemelkedő tudományos eredménnyel dicsekedhetnek a villányiak, hiszen Teleki Zsigmond szőlőnemesítő itt élt és dolgozott, aki a filoxéra szőlő betegség leküzdésében szerzett kimagasló érdemeket.
Magyarország egyik legfejlettebb, legismertebb bortermő borvidéke. Hazánk legmelegebb, legnaposabb Dél-Dunántúli borrégiója. 2500 hektár a területe, éghajlata szubmediterrán, kiváló körülményeket teremt a szőlő érleléséhez.
A Villányi Borvidék úttörő szerepet játszott a magyar borászat újjászületésében.
Borkultúrája országos szinten ismert és elismert, a villányi vörösborok magas minőségének köszönhetően a borturizmus „Mekkája”.
Hazánkban az első borvidék, melyen bevezetésre került a teljes borvidéket érintő eredetvédelemi szabályozás – a KIKERICS védjegy. A Villányi Borvidék rangját évszázadok óta elsősorban a vörösborok adják. A borvidék zászlós bora a VILLÁNYI FRANC prémium és super prémium minősítésben.
A villányi borászok összetartozása erős. Ennek a közösségnek az egyik oszlopos tagja Riczu Tamás borász, aki Siklóson az Akasztófa dűlőn állítja elő a prémium minőségű borait. Riczu Tamás és társa, Auer Ágota itt fogadta a Bor Hírlap stábját, hogy egy kóstoló keretében megismertesse a nedűit a borászat csodás parkosított kertjében, ahol egy hatalmas halastó is díszeleg.
A vállalkozás modern, korszerű gépparkja segítségével saját szőlőterületein kívül mintegy 40 hektáron végez bérmunkában szőlőművelést, bér borfeldolgozást, bér borpalackozást Riczu Tamás szakmai irányításával és közreműködésével a környék borászatai, szőlőtermelői részére.
A Riczu borokat a borászatban, kis – és nagykereskedelemi forgalomban és a vendéglátásban lehet megvásárolni, illetve fogyasztani.
SUPER PREMIUM boraikkal Anglia (London), Ausztria, Svájc, Csehország és néhány észak-európai ország színvonalas éttermeiben is találkozhatnak a minőségi borok kedvelői.
A Riczu borászat filozófiája:
“Célunk és küldetésünk, hogy megismertessük a magyar borkedvelőkkel a kulturált borfogyasztást, képviseljük és népszerűsítsük a minőségi borokat, nemzetközi szinten pedig bizonyítsuk, hogy Magyarországon fantasztikus borvidékek vannak, amelyek kiváló minőségű magyar borokat adnak a világnak.
Minőségi terméket szeretnénk alkotni úgy, hogy ugyanakkor egy élhető, egészséges környezetet hagyunk hátra. Ez a mi életre szóló küldetésünk. Fogyasztóink szeretete és elégedettsége a legfőbb bizonyítéka annak, hogy jó úton járunk.”
![]() |
Ki vagyok én? |
L. Kelemen Gábor világjáró újságíró vagyok. Hobbim az utazás, eddig 113 országban jártam, ezek közül sokban többször is. Gyakorlatilag mindenhol megfordultam már a Földön, ahol nincs háború, éhínség, betegségek, extra veszély, mert ezeket a helyeket kerülöm.
Like-olj, kövess és oszd meg!
Feliratkozás hírlevélre!