
A Jet Set 2025 tavaszi-nyári száma utazási ötletekkel teli! Merits belőle!
május 8, 2025
Takler Kúria wellness hotel: arisztokratikus hangulat és a vidék romantikája!
május 25, 2025Bor Hírlap 2025 nyári kiadás: a bor-gasztro ágazat legjava!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Gál Tibor egri borász vehette át az idén a Borászok Borásza díjat péntek este Budapesten, a Sulyok Tamás köztársasági elnöke fővédnöksége mellett rendezett díjátadó gálán.
A Borászok Borásza jelöltjeinek, azaz Magyarország 50 legjobb borászának listáját a korábbi évek győztesei állítják össze. Ezután az ötven kiválasztott egy-egy szavazattal, két forduló alatt választja meg a végső győztest.
Balassa István, Gál Tibor, Ipacs Szabó István, Maurer Oszkár és Szászi Endre; olyan nevek, akik méltán kerültek a döntőbe, és minden bizonnyal mindnyájan érdemesek lettek volna a végső győzelemre is. (További részletekért kattintson ide: https://borhirlap.hu/borhirlap-2025-nyar/
A borágazatban különösen fontos a hosszú távú tervezés, hiszen a fogyasztók egyre inkább keresik az egyedi, fenntartható és egészségtudatos termékeket. A csökkentett alkohol tartalmú vagy alkoholmentes borok, a vegán és természetes alapanyagokat felhasználó eljárások mind egyre nagyobb szerepet kapnak a piacon. A HNT szakmai szervezetek célja, hogy támogassák azokat a borászatokat, amelyek ezekre az új irányokra építenek. Az innováció nem csupán a termékek minőségét javítja, hanem elősegíti azt is, hogy a magyar borászat megőrizze versenyképességét a nemzetközi piacon – ismertette. (További részletekért kattintson ide: https://borhirlap.hu/borhirlap-2025-nyar/
Örményország fővárosába, Jerevánba közvetlen légijárat van Budapestről. Egy hosszú hétvégére mindenképpen érdemes kiruccanni ide azoknak, akik szeretik a jó bort, s a finom ételeket, a szép tájakat.
Merüljön el az örmény bor lenyűgöző világában, egy országban, amely a borászat bölcsője lehet. Örményország – egy ország, amely szinte mítikus bortörténettel rendelkezik, amely minden cseppjével mesél a borászat történetéről. Képzeljen el egy poharat, amely nemcsak ízekkel, hanem történetekkel van tele. Történetek a bor eredetéről, vulkáni talajokról, régi szőlőültetvényekről, amelyek a Kaukázus meredek lejtőin nőnek.
Örményország a számos őshonos szőlőfajta otthona, amelyek sehol máshol a világon nem találhatók. Az egyik legismertebb az Areni Noir – egy szőlő, amely, noha finom neve van, erőteljes, mélyvörös borokat hoz létre, amelyek eleganciájukról és tartósságukról is ismertek. Tavushban viszont a Voskehat kiemelkedő szerepet játszik, egy fehér szőlőfajta, amelyet „Armeniai Aranybogyónak” neveznek, és friss, aromás borokat hoz létre virágos jegyekkel és egy finom fűszerességgel. (További részletekért kattintson ide: https://borhirlap.hu/borhirlap-2025-nyar/
Ha a világ legrégebbi borát keresed, a délnyugat-németországi Speyer városáig kell zarándokolnod, melynek múzeumában egy 1700 éves palackot őriznek. A szakértők szerint a nedű még ma is iható lenne, a palackot mégsem bontja fel senki.
Olyan ereklyét őriznek a Speyerben található Pfalzi Történeti Múzeum egyik kiállítótermében, mely minden virtigli borkedvelőt felcsigázhat. A Food & Wine cikke szerint ugyanis itt tekinthető meg az a palack, mely a világ legöregebb borát tartalmazza. Az intézmény szakemberei azt mondják, a bor Kr. u. 325 körül keletkezhetett. A negyedik század folyamán két római nemest hantoltak el a mai Speyer közelében, de végső nyughelyükön több borospalackot is elhelyeztek. A sírt csak 1867-ben fedezték fel a régészek, akik döbbentek konstatálták, hogy egy üveg sértetlenül, szinte tökéletes állapotban őrződött meg.
A múzeum szerint az ókori rómaiak fűszerekkel és mézzel ízesítették a borukat, az üvegekbe pedig némi olíva olajat is öntöttek, hogy ne érhesse levegő az italokat. (További részletekért kattintson ide: https://borhirlap.hu/borhirlap-2025-nyar/
Ruandában a banánbor – közismert nevén Urwagwa – egy hagyományos ital, fokozatosan bővülő piaccal. Az íze gazdag és édes, gyümölcsös jegyekkel, amelyet a banán természetes cukortartalma ad. Jól illik különböző desszertek mellé, de magában fogyasztva is kellemes élményt tartogat.
A banánbor készítésekor az érett gyümölcsöket megfüstölik, amivel növelni tudják a cukortartalmát. Ezután leturmixolják, vízzel hígítják, majd hozzáadják az erjesztő gombákat. Ez a borkészítés sarkalatos pontja, ugyanis a borászatban használt kultúrák nem megfelelőek a banánhoz, ahogy a sütőiparban használt élesztők sem alkalmasak erre a célra.
(További részletekért kattintson ide: https://borhirlap.hu/borhirlap-2025-nyar/
![]() |
Ki vagyok én? |
L. Kelemen Gábor világjáró újságíró vagyok. Hobbim az utazás, eddig 113 országban jártam, ezek közül sokban többször is. Gyakorlatilag mindenhol megfordultam már a Földön, ahol nincs háború, éhínség, betegségek, extra veszély, mert ezeket a helyeket kerülöm.
Like-olj, kövess és oszd meg!
Feliratkozás hírlevélre!