
Szívmelengető adventi körúton jártam Szlovéniában, Olaszországban és Ausztriában.
december 21, 2024
Fedezd fel Hollókőt és a Castellum Hotel Hollókő**** varázslatát!
február 5, 2025A VIBE Budapest fundining étterem nagy csalódás!

Álomutazás élményét vetítette elő a nyilatkozataiban Gerendai Károly vendéglátós guru 2024 év végén, amikor a Széchenyi téren lévő Spenótház (Roosevelt 7/8 irodaház) aljában kialakított vendéglátóhely, a VIBE Budapest megnyitásáról adott hírt a sajtónak.
Elmondta: a fundining „első fecskéjét” hozta létre Budapesten, az étterem és szórakozóhely rég elfeledett együttesét. Beharangozta: a vacsorázás előtt, után és közben, minimum fél óránként valamilyen különleges showelem szórakoztatja majd a vendégeket. Artisták, kolumbiai táncosok, akrobaták mutatnak be különféle mutatványokat és rövid, pár perces előadásokat. Nincs fix menetrend, a produkciók váratlan pillanatokban bontakoznak ki vacsoraidőben, gyakran bevonva a vendégeket is az élménybe. A zenéről a Kolumbiából érkezett rezidens DJ Viviana gondoskodik majd afro-tribal house ritmusokkal.
Mivel a kommunikáció része volt az is, hogy Gerendai Károly több nyugati fundining helyet is meglátogatott a budapesti étterem tervezésekor, hogy igazodjon a trendhez és az igényekhez, így nagy reményekkel foglaltam asztalt a VIBE Budapestben egy baráti társasággal 2025 január első felében. Mivel Dubaiban megfordultam már a PLAY étteremben, ami hasonló tematikájú vendéglátóhely, így arra számítottam, hogy a VIBE Budapest is hasonlóan lenyűgöz majd, de sajnos nagyot kellett csalódnom – mind a műsor, mind az étlap, s az italok tekintetében. A VIBE Budapest köszönő viszonyban sincs ahhoz, amit például a PLAY nyújt szórakoztatásban és gasztronómiában. Az árak viszont nagyon hasonlóak.
Gerendai Károly 1,25 milliárdból megvásárolta a húszéves bérleti jogok felét a Spenótház földszinti vendéglátóhelyen, kialakította az éttermet, a konyhát, s felvett sok munkavállalót. A helyszínnel nincs is baj: modern fénytechnika cikázik a falakon, az óriás fényfákká változó oszlopokon.
Ami nagyon furcsa volt már az asztalfoglalás kapcsán, hogy a VIBE Budapestet nehéz megtalálni az interneten, ki kell nyomozni, hogy a Costes csoporthoz tartozik a hely, s ezen keresztül lehet kommunikálni online. Viszont arra nincs lehetőség, hogy a vendég válasszon, hol szeretne ülni, közel a színpadhoz, vagy távol attól, a bárpult mellett vagy az étterem eldugott sarkában, oda kap helyet, ahol éppen van, vagy ahova besorolja a komputer rendszer. Minket például teljesen hátra, a színpadtól jó messze, majdnem a WC bejáratához sorolt, amit soha nem kértünk volna, mert kétségtelenül nem ideális.
Gerendai Károly nyilván azzal érvelne ezzel a panasszal kapcsolatban, hogy a táncosok az összes asztal között és mellett szambáznak, hogy a kíséretükben lévő tam-tam dobos a dj diktálta afro-techno ritmusokat kiegészítve nyomul velük, s az este során az étteremben és a bárban más funkciót betöltő személyzetről is kiderül, hogy a produkció részei, ők is kiveszik részüket a vizuális szórakoztatásban. Mindez jól hangzó, s sokszor bereklámozott szöveg, de sajnos a valóság más.
Amikor a VIBE Budapestben jártunk három órát töltöttünk ott, s ez idő alatt az asztalsorok közötti folyóson egyszer sétált végig egy szánalmas gólyalábas figura, egyszer gyalogolt végig egy férfi lángoló keménykalappal, egy alkalommal láthattunk artistát, s egyszer táncolt egy pár – a dobossal kísérve. Annyira jelentéktelenek voltak a produkciók, hogy a táncosokon kívül szinte észre sem vettük őket. Az artista fellépések kapcsán az étterem partnere az Inspirál Cirkuszközpont, ami úgy tűnik nincs igazán inspirálva, hogy valami maradandót alkosson a VIBE-ban.
Különös, de láttuk, hogy a táncospár az este során legalább egy órán át leült egy üres asztalhoz koktélozni, sörözni, magukat szórakoztatták, ahelyett, hogy a vendégeknek billegették volna magukat. Ezért kár volt őket Kolumbiából szerződtetni, nyilván nem kétfillérért…
A szórakoztatás után hadd szóljak a gasztronómiáról is. Maga a nyomtatott étlap annyira gyenge kivitelű, hogy egy másodosztályú étterem is szebbet produkál.
Gerendai Károly azt nyilatkozta a nyitás előtt, hogy olyan ételkínálatot akar, amiben a különböző világkonyhák legnépszerűbb elemei jelennek meg. Ha épp hamburgert enne valaki, ha rántotthúst, szusit vagy perui cevichét, akkor azt is megkaphatja. Nem akart semmilyen mintát követni, saját koncepciót fejlesztett, s az étlap gerincét a perui, valamint a japán konyha fúziója, az úgynevezett nikkei konyha adta.
Saját tapasztalatom alapján írhatom le, jobban jártunk volna mi vendégek, ha Gerendai Károly inkább egy nagy brand franchise-jogát megvette volna, s betartaná az étlapjának kötött szabályait.
A VIBE Budapestben mondhatni, hogy szerény a kínálat az étlapon, több az előétel, mint a főétel, az adagok rendkívül kicsik, s ehhez képest az árak igen magasak.
Csak egy-két példa álljon itt. 6500 forintért adják a Tandori csirkét, ami még előételként is kicsi adag, s ehhez kínálnak 4500 forintért köretnek brokkolit. 5000 forint egy csípős kalamári, ami – némi túlzással – szabad szemmel alig látható a tányéron, s ehhez 4500 forintért lehet rendelni sült krumplit. Az étlapon az áll, szarvasgombás a sült krumpli, hogy kellően megindokolják a szuper magas árat, a valóság viszont az, hogy ici-pici szarvasgomba reszelék díszeleg a krumplikupac tetején. Rendeltünk 5 darab lazacos szusit is 8000 ezer forintért. Én még ilyen kicsi szusikat nem láttam, majdnem nagyító kellett hozzájuk. Ennyire drága lenne a rizs, hogy nem bírt el a VIBE pár dekával többet adni ehhez az adaghoz? S a reszelt gyömbér is olyan kevés volt, hogy egy szusival be lehetett kapni az egész kitálalt mennyiséget. Meg kell jegyezni azt is, hogy a szusihoz „elfelejtettek” hozni szója szószt. Ha nem kérek, megspóroltak volna 2-3 centnyi szóját… De ezt ezúttal elbukták…
A rendkívül szegényes édességkínálatból a pisztáciás baklavát lehet kiemelni, egyetlen szem baklavát 3500 forintért tettek le asz asztalra, ami gyakorlatilag egy, vagy jó esetben két falatot jelentett. A vacsora után az jutott eszünkbe, hogy el kellene menni egy másik étterembe, mert itt nem lehet jól lakni, vagy csak háromszor annyiért, mint máshol.
Gerendai Károly büszkén jelentette be, hogy a VIBE signature koktélkínálatát a világ legjobb bármesterei között számon tartott Marc Alvarez hozta össze. Alvarez a barcelonai Sips bár társalapítója, amelyet kétszer is Európa legjobb bárjának választottak, 2023-ban pedig elnyerte a világ legjobb bárja címet.
Nagy reményeket fűztünk Marc Alvarezhez, de rögtön az első rendelésünk már csalódást okozott. Az Indica névre hallgató koktél, ami 6200 forint, nem volt más, mint egy kis narancs dzsúszba löttyintett rum. De óvatosan bántak a szeszes itallal, mert alig volt érezhető a koktélban a rum. Ezt nevezik spórolós koktél verziónak, ami Magyarországon gyakran tapasztalható, de egy ilyen luxushelyen azért figyelni kellene arra, hogy a mixer ne a vendég kárára mérje ki az italt, hanem tegye bele, ami jár. Mert a 6200 forintot azért kiszámlázzák. Plusz a szervízdíjat, s még a borravalót is elvárják.
Más koktélt is rendeltünk, például Pornósztár Martini névre hallgató italt, s azt tapasztaltuk, hogy semmit se adtak a díszítésére. A dubai PLAY-ben úgy tálaltak koktélokat, hogy a díszítést és a kiszolgálást is a fél étterem vendégserege videózta, annyira különleges volt, Budapesten sajnos nem gondolták, hogy valami extrát is csatolni kellene a koktélok prezentációjához. Nem kell semmi csinnadratta, jó lesz a legegyszerűbb verzió is a magyaroknak…
A 3 órás estéért négyen – igen szerény fogyasztás mellett – 82 ezer forintot fizettünk (plusz az elvárt borravaló 12%), s egyáltalán nem volt emlékezetes a vacsora, s a program, a VIBE Budapestet aligha fogjuk ajánlani a barátainknak, ismerőseinknek. Gerendai Károlyt ez nyilván hidegen hagyja, de elszomorító az a helyzet, hogy megint sikerült egy olyan attrakciót csinálni Budapesten, ami csak az árában hasonlít a nyugati fundining helyekhez, szolgáltatásaiban viszont messze elmarad azoktól. Lehet, hogy kár volt 20 évre előre kifizetni a Spenotházban a helység bérleti díjának a felét, mert hamarosan befuccsol ez a vállalkozás? Ha így marad minden, ahogyan most van, nem jósolhatunk túl fényes jövőt a VIBE Budapestnek…
![]() |
Ki vagyok én? |
L. Kelemen Gábor világjáró újságíró vagyok. Hobbim az utazás, eddig 113 országban jártam, ezek közül sokban többször is. Gyakorlatilag mindenhol megfordultam már a Földön, ahol nincs háború, éhínség, betegségek, extra veszély, mert ezeket a helyeket kerülöm.
Like-olj, kövess és oszd meg!
Feliratkozás hírlevélre!