A Grand Koper Hotel a kényelem, az elegancia és a kiváló konyha kombinációja!
szeptember 16, 2024
A csodálatos Chorokhi folyó és a Mirveti-vízesés Georgiában
október 4, 2024
A Grand Koper Hotel a kényelem, az elegancia és a kiváló konyha kombinációja!
szeptember 16, 2024
A csodálatos Chorokhi folyó és a Mirveti-vízesés Georgiában
október 4, 2024

Megjelent a Bor Hírlap 2024. évi őszi lapszáma külföldi és magyar borérdekességekkel!

A Bor Hírlap stábja 2024. szeptember második felében a goergiai Ajara régióban, s ezen belül  Batumiban járt, amelynek különleges jelképe Ali és Nino mozgó, néha egymásba simuló, máskor eltávolodó fém szobra a tengerparton.

 

​Ali és Nino varázslatos szerelmi története, a világ egyik legizgalmasabb, különböző népeket és kultúrákat elegyítő tájékán játszódó különös „love story”.

Batuminak legendás a vendégszeretete, a bor és gasztronómia fellegvára. Egymást érik a Fekete-tenger partján lévő városban és a környékén a jobbnál jobb nívós éttermek, kávézók, borozók, borpincék, s borüzletek. Éppen ezért Batumi a címlapsztorink.

 

 

Az első és legfontosabb az ajarai hachapuri megkóstolása. A Bor Hírlap Batumi legautentikusabb hachapuri éttermét, az Alaverdit ajánlja a régi városrészben.

Ezt az ételt nevezhetjük akár grúz sajtos-krémes pizzának is, amelynek tetejére egy friss tojás sárgáját vernek. Nagyon finom étel, gyakorlatilag itthon is el lehet készíteni könnyedén.

 

 

A grúz borok a világ legrégebbi nedűi. Mintegy 8000 évesek azok a szőlőmagok, amiket grúz lelőhelyeken találtak, így borkészítésre utalnak. A hagyományos grúz „Qvevri” eljárás a történelmi bizonyítékok alapján legalább 5000 éves. Az ősi grúz borkészítési eljárás során a szőlő kipréselt levét méhviasszal lezárt agyagedényekben, grúzul “Qvevri”-kben a földbe ásták, ahol állandó, alacsony hőmérsékleten végbement az erjedés.

Grúziában a mai napig sokan művelik a borkészítésnek ezt az ősi módját, ez az, ami utánozhatatlanná teszi a grúz borokat.

A különleges termőhelyük és a több mint 500-féle helyi szőlőfajta pedig egyediségüket fokozza.

 

 

A Bor Hírlap stábja által meglátogatott borházban nemcsak agyagedényekben érlelt borokat forgalmaznak, hanem európai stílusú, koracél tartályokban, illetve  tölgyfahordókban érlelt borokat is lehet kóstolni, természetesen fantasztikus grúz ételek kíséretében.

S akkor most evezzünk a hazai vizekre. Nemrégiben Bock József villányi borász vehette át a Magyar Bor Akadémia (MBA) életműdíját az Országházban. Nagy István agrárminiszter az ünnepélyes díjátadón köszönetet mondott Bock Józsefnek azért a munkáért, amelyet a magyar borágazat újjáéledéséért és fejlődéséért, a magyar bor nemzetközi elismertségéért tett.

 

A Bock család 1850 óta foglalkozik szőlővel Villányban, Bock József is tudta, hogy a Jammertal-dűlőben fekvő, ősi családi birtok milyen értékes örökség.

Elmondása szerint a rendszerváltás után elindult fejlesztések eredményeként a pincészet immár 80 hektár szőlővel rendelkezik és további 70 hektár integrált területen gazdálkodik, ezen felül saját feldolgozóval és szállóval is rendelkezik.

2024. augusztus 29-én Villányban vette át a Gere család az Év Pincészete címet, amelyet a Magyar Bor Akadémia, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége nyújt át évről évre munkájuk elismeréseként a magyar borászatban irányadó pincészeteknek.

 

 

„Van valami, ami nem változott, mióta bort készítek: a megbízható magas minőséget alapelvárásnak tartom. Ha a Gere név kerül egy címkére, annak a bornak a maga műfajában kiválónak kell lennie, mindegy, hogy az Olaszrizlingről vagy a Solusról van szó” – foglalja össze Gere Attila a villányi pincészet sikerének titkát.

Fodor Gábor Olaszrizling specialista negyedszerre is az év fiatal borásza. A Fodor család esetében beszélhetnénk szerencsés egybeesésről, ami borászati sikereiket, köztük az Év Fiatal Borásza cím négyszeres elnyerését illeti, csakhogy mindehhez nagyban hozzájárult a 4 fős család minden tagjának szorgalma, kitartása is.

 

 

A Fodor család ősi pincéje 1858-ban épült Aszófőn, a Vörösmáli-dűlőben. Azóta a család több generációja dolgozott a Balaton-felvidéki területeken a borvidékért, a kiváló magyar borokért. Nagy becsben óvták a pincét, amelyet azóta műemlékké nyilvánítottak. Ma már a mindszentkállai szőlőterületekhez közel, Szentbékkállán folyik a feldolgozás.

Kategóriagyőztes lett a Figula Pincészet az idei GROW du Monde nemzetközi borversenyen.

A GROW du Monde egy nemzetközi borverseny, amelyet ezúttal idén Balatonfüreden rendeztek meg. 7 ország 349 bora érkezett be a versenyre, a Balaton Borrégió szervezésében pedig minden balatoni borvidék bemutatkozhatott a 10 országból érkező zsűritagoknak, akik között több Master of Wine és Master Sommelier is volt.

 

 

Öt kategóriában hirdettek győztest, melyek közül az egyiket nyerte Magyarország: a legjobb Olaszrizling alapú házasítás trófeáját a Figula Pincészet kapta meg.

A borértékesítést évek óta jellemző fogyasztáscsökkenés, a növekvő adminisztrációs terhek és az egyre magasabb költségek mellett az áremeléseket sem tudja érvényesíteni a borágazat évek óta. Arról nem is beszélve, hogy folyamatosan csökken a fogyasztás, nem csak Magyarországon, nemzetközi szinten is. Május 31. volt az üzleti beszámolók leadásának határideje, s a cikkünk arról szól, hogy a hat legnagyobb magyar borrégió legfontosabb pincészetei miképp teljesítettek.

Szinte alig lett olyan híres magyar pincészet, amelyik a tavalyinál jobb évet zárt, legtöbbjüknél alacsonyabb lett 2023-ban az adózott eredmény, mint volt 2022-ben. Nem is csoda, hiszen az elszálló inflációs érték mellett csak nehezen tudták beépíteni megnövekedett terheiket az eladási árba.

 

 

A St. Andrea Szőlőbirtok esetén 3 millió forinttal esett vissza az adózott eredmény 158 millióról 155 millió forintra, árbevételük 60 millió forinttal nőtt: 700 millióról 760 millió forintra.

Ki vagyok én?

L. Kelemen Gábor világjáró újságíró vagyok. Hobbim az utazás, eddig 113 országban jártam, ezek közül sokban többször is. Gyakorlatilag mindenhol megfordultam már a Földön, ahol nincs háború, éhínség, betegségek, extra veszély, mert ezeket a helyeket kerülöm.

Like-olj, kövess és oszd meg!



Feliratkozás hírlevélre!

Booking.com
Booking.com

Vélemény, hozzászólás?

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás