A unIQue prémium magazin 2023 őszi-téli száma a világ legszebb helyeire kalauzol el!
november 20, 2023A Luxus bakancslista könyvsorozat harmadik kötete 50 életre szóló élményt kínál! Már kapható e-könyv formájában!
december 8, 2023Díjesőről számol be a Bor Hírlap most megjelent 2023. decemberi száma!
Hatalmas nemzetközi elismerést kapott Tokaj! A világ legjobb kiemelt települései közé választotta Tokajt az ENSZ Turisztikai Világszervezete. Most először nyert magyar város ilyen rangos turisztikai díjat.
Az alapításának 950. évét ünneplő Tokaj öt földrész mintegy kétszázhatvan településével versengve nyerte el a Best Tourism Villages of 2023-díjat. A rangos nemzetközi díj elismerése az eddigi felújításoknak és mozgatórugója a további, történelmi léptékű turisztikai fejlesztéseknek, melyek célja, hogy hazánk egyik legkedveltebb pontjává váljon a világörökségi borvidék és a tokaji aszú névadó települése. Ha további információkra kíváncsi ebben a témában, akkor kattintson ide: https://borhirlap.hu/borhirlap-2023-tel/
S akkor egy másik jó hír. Magyarország legjobb vörös bora lett a Bodor Borászat 2016-os évjáratú Cabernet Sauvignonja a Winelovers Wine Awards 2023-as borversenyén, a világ egyik legrangosabb szakmai megmérettetésén. A vakkóstolón 839 versenyző tétel közül mindössze 4 érdemelte ki a Grand Gold-, azaz a nagyarany-érmet: három aszú és Bodor Bence villányi vörös bora, amely 95 pontot kapott. Ha további információkra kíváncsi ebben a témában, akkor kattintson ide: https://borhirlap.hu/borhirlap-2023-tel/
A brit World’s Best Vineyards ebben az évben is megválasztotta a világ legjobb borászatait. A 2019-ben alapított díj történetében először fordult elő, hogy két magyar pincészet is bekerült a top 50-be. A tokaji Szepsy Pincészet a 35., a szintén tokaji Disznókő a 45. helyen végzett.
Az öt kontinenst felölelő 100-as listát – amely a legjobb borturisztikai célpontokat rangsorolja – a világ több mint 500 vezető borászati és utazási szakértője segítségével állították össze többek között Master of Wine-ok, sommelier-k, borszakírók, borkereskedők részvételével.
Bibi Graetz, Olaszország talán legzseniálisabb borásza 2023. nemrégiben Londonból, a Hedonism Wine-ból jelentkezett be élő adásban egy „streaming-kóstoló” keretében, hogy egyszerre 30 országban mutassa be újabb szuper toszkán alkotásait, a Testamatta Bianco 2022 és Colore Bianco 2022 borokat.A Bor Hírlap is meghívást kapott erre az eseményre.
Bibi Graetz képzőművészből autodidakta módon vált az egyik legjelentősebb toszkán borkészítővé, és a Colore, Testamatta Rosso és Bianco borai által híressé.
80 éves tőkéken, természetes eljárásokkal termeli szőlőjét és kézi préseléssel állítja elő borait, amelyek alapját a Sangiovese, Canaiolo és Colorino fajták adják.
Kiválóságát mi sem bizonyítja jobban, mint a világ legnagyobb és legbefolyásosabb bor értékelésén, a Decanteren elért eredményei. A Testamatta 2018 borát 100 pontra értékelték, ami a lehető legnagyobb eredmény, amit egy bor kaphat.
James Suckling amerikai bor- és szivarkritikus, korábbi vezető szerkesztő és a Wine Spectator európai irodavezetője, valamint a Cigar Aficionado európai szerkesztője, aki gyakorlatilag kitalálta a 100 pontos rendszert a borok értékelésére 96 és 99 pont között minősíti rendre Bibi Graetz nedűit.
A palackokon elhelyezett címkékben megtaláljuk Bibi másik szenvedélyét, az absztrakt művészi ábrázolást. A képek valódi műalkotások, melyet a tulajdonos személyesen készít. Ha további információkra kíváncsi ebben a témában, akkor kattintson ide: https://borhirlap.hu/borhirlap-2023-tel/
A fehérborok felülteljesítenek Egerben. Átalakulóban van az egri borvidék kínálata, hiszen míg eddig folyamatosan nőtt a rozéfogyasztás, az utóbbi két-három évben komoly átrendeződés történt a vörösborok irányából a fehérborok felé – nyilatkozta Soltész Gergő, az Ostoros Családi Pincészet ügyvezetője.
Ez a változás mára olyan drasztikus mértékű lett, hogy kihívást jelent a tradicionálisabban kékszőlő termesztő egri borvidéknek. Ez azt is jelenti, hogy hogy azokat az ültetvényeket, amelyek kikerülnek majd folyamatosan a termelésből, nem biztos, hogy kékszőlő fajtával kell majd visszapótolni, hanem ezek helyett jöhetnek be új fehérek, illetve a még szabadon álló területeknél is inkább a fehér fajták a dominánsak. A szakember szerint ez akár 80 százalék fehér, 20 százalék kékszőlőt jelenthet, míg öt évvel ezelőtt inkább fordítva volt. Ha további információkra kíváncsi ebben a témában, akkor kattintson ide: https://borhirlap.hu/borhirlap-2023-tel/
Ki vagyok én? |
L. Kelemen Gábor világjáró újságíró vagyok. Hobbim az utazás, eddig 112 országban jártam, ezek közül sokban többször is. Gyakorlatilag mindenhol megfordultam már a Földön, ahol nincs háború, éhínség, betegségek, extra veszély, mert ezeket a helyeket kerülöm.
Like-olj, kövess és oszd meg!
Feliratkozás hírlevélre!