Meridiana Wine Estate Limited, Ta’ Qali: világszintű borok – máltai karakterrel
november 14, 2023
A unIQue  prémium magazin 2023 őszi-téli száma a világ legszebb helyeire kalauzol el!
november 20, 2023
Meridiana Wine Estate Limited, Ta’ Qali: világszintű borok – máltai karakterrel
november 14, 2023
A unIQue  prémium magazin 2023 őszi-téli száma a világ legszebb helyeire kalauzol el!
november 20, 2023

Badacsonyi újbor kóstoló: a minőség, a terroir tisztelete, az alkotás öröme

A badacsonytomaji Hableány étterem funkciója eredetileg is közösségi tér volt, szüreti báloknak, kóstolóknak adott helyet.  A Hableány ma a Laposa Birtok központjaként ragyog, s a felújítása után is folytatódik a régi hagyomány, étterem, borbár, borbolt és találkozási pont a Balaton legcsodásabb borvidékén. Hagyományteremtő szándékkal 2023-ban újra megrendezték itt a badacsonyi újborok kóstolóját.

Nem is volt jobb alkalom erre, mint a november, az újborok időszaka: kicsit fellélegeznek ekkor a borászok, már túl vannak a szüreten, és végre bárki megkóstolhatja a munkájuk első “gyümölcseit”, az izgalmas, friss újborokat.

2023-ban november 18-án gyűltek össze a badacsonyi bor szerelmesei, jó apropó volt ez a találkozásra a borászokkal. Én is meghívást kaptam az eseményre, s ki nem hagytam volna a lehetőséget.

A közös pont Badacsony, a minőség, a terroir tisztelete, az alkotás öröme és az ünneplés.
A résztvevő borászok nem csak egy újbort vittek az eseményre, hanem 2 izgalmas, régebbi kereskedelmi tételt is. A legnagyobb érdeklődés a Laposa Birtok standja előtt volt, de a Borbély Pince, és a Büttner Pince  borai is különösen nagy sikert arattak a jelenlévők körében.

A borkóstolás mellett lehetőség nyílt a Hableány étterem á’la carte fogásait is megkóstolni, azoknak, akik itt szerettek volna vacsorázni, főleg a pizza fogyott, hiszen ennek a vendéglőnek messze földön híres a pizzája.

Idén előadásokkal és plusz helyszínnel is készültek a szervezők! Az újbor kultusza a Franciaországból eredő Beaujolais, melyről bővebben, szakmai előadás kereteiben Maxime Belrepayre, a Feind Pincészet francia borásza mesélt. Mesterkurzus keretein belül részt lehetett venni dr. Laposa József előadásán, aki a borvidék történelmi kitekintésében nagyfokú tudással rendelkezik, valamint Langó Tamás előadásán is, aki elsőként nyerte el 2022-ben a Michelin Guide Hungary Sommelier Award díját.

A borismereti képzések és a borkóstolás mellett nem elhanyagolható, hogy ősszel milyen szép a Balaton, nagyon kellemes sétálni a badacsonyi panoráma úton, vagy az őszi napfényben nézni a kikötőkben ringatózó vitorlásokat.

Akik ilyen kikapcsolódásra vágynak, azoknak ajánlott a Gasztrohegy Badacsony rendezvény sorozat következő programja, a november 25-26-i. Vadak & minden, ami erdő rendezvények. A Laposa Birtok például a következő menüvel készül a Laposa borteraszon: Szarvas steak, csipkebogyó, mogyorós házi nudli // Szarvaspástétom, homoktövis, méz-hippen, kalács. A Hableány étterem speciális kínálata pedig ez lesz: Őzcomb, zeller, burgonya // Erdei gombák, ravioli, parmezán. S mindezek mellé finom borokat lehet rendelni, kóstolni.

Ki vagyok én?

L. Kelemen Gábor világjáró újságíró vagyok. Hobbim az utazás, eddig 112 országban jártam, ezek közül sokban többször is. Gyakorlatilag mindenhol megfordultam már a Földön, ahol nincs háború, éhínség, betegségek, extra veszély, mert ezeket a helyeket kerülöm.

Like-olj, kövess és oszd meg!



Feliratkozás hírlevélre!

Booking.com
Booking.com

Vélemény, hozzászólás?

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás