
Meridiana Wine Estate Limited, Ta’ Qali: világszintű borok – máltai karakterrel
november 14, 2023
A unIQue prémium magazin 2023 őszi-téli száma a világ legszebb helyeire kalauzol el!
november 20, 2023Badacsonyi újbor kóstoló: a minőség, a terroir tisztelete, az alkotás öröme

A badacsonytomaji Hableány étterem funkciója eredetileg is közösségi tér volt, szüreti báloknak, kóstolóknak adott helyet. A Hableány ma a Laposa Birtok központjaként ragyog, s a felújítása után is folytatódik a régi hagyomány, étterem, borbár, borbolt és találkozási pont a Balaton legcsodásabb borvidékén. Hagyományteremtő szándékkal 2023-ban újra megrendezték itt a badacsonyi újborok kóstolóját.
Nem is volt jobb alkalom erre, mint a november, az újborok időszaka: kicsit fellélegeznek ekkor a borászok, már túl vannak a szüreten, és végre bárki megkóstolhatja a munkájuk első “gyümölcseit”, az izgalmas, friss újborokat.
2023-ban november 18-án gyűltek össze a badacsonyi bor szerelmesei, jó apropó volt ez a találkozásra a borászokkal. Én is meghívást kaptam az eseményre, s ki nem hagytam volna a lehetőséget.
A közös pont Badacsony, a minőség, a terroir tisztelete, az alkotás öröme és az ünneplés.
A résztvevő borászok nem csak egy újbort vittek az eseményre, hanem 2 izgalmas, régebbi kereskedelmi tételt is. A legnagyobb érdeklődés a Laposa Birtok standja előtt volt, de a Borbély Pince, és a Büttner Pince borai is különösen nagy sikert arattak a jelenlévők körében.
A borkóstolás mellett lehetőség nyílt a Hableány étterem á’la carte fogásait is megkóstolni, azoknak, akik itt szerettek volna vacsorázni, főleg a pizza fogyott, hiszen ennek a vendéglőnek messze földön híres a pizzája.
Idén előadásokkal és plusz helyszínnel is készültek a szervezők! Az újbor kultusza a Franciaországból eredő Beaujolais, melyről bővebben, szakmai előadás kereteiben Maxime Belrepayre, a Feind Pincészet francia borásza mesélt. Mesterkurzus keretein belül részt lehetett venni dr. Laposa József előadásán, aki a borvidék történelmi kitekintésében nagyfokú tudással rendelkezik, valamint Langó Tamás előadásán is, aki elsőként nyerte el 2022-ben a Michelin Guide Hungary Sommelier Award díját.
A borismereti képzések és a borkóstolás mellett nem elhanyagolható, hogy ősszel milyen szép a Balaton, nagyon kellemes sétálni a badacsonyi panoráma úton, vagy az őszi napfényben nézni a kikötőkben ringatózó vitorlásokat.
Akik ilyen kikapcsolódásra vágynak, azoknak ajánlott a Gasztrohegy Badacsony rendezvény sorozat következő programja, a november 25-26-i. Vadak & minden, ami erdő rendezvények. A Laposa Birtok például a következő menüvel készül a Laposa borteraszon: Szarvas steak, csipkebogyó, mogyorós házi nudli // Szarvaspástétom, homoktövis, méz-hippen, kalács. A Hableány étterem speciális kínálata pedig ez lesz: Őzcomb, zeller, burgonya // Erdei gombák, ravioli, parmezán. S mindezek mellé finom borokat lehet rendelni, kóstolni.
![]() |
Ki vagyok én? |
L. Kelemen Gábor világjáró újságíró vagyok. Hobbim az utazás, eddig 112 országban jártam, ezek közül sokban többször is. Gyakorlatilag mindenhol megfordultam már a Földön, ahol nincs háború, éhínség, betegségek, extra veszély, mert ezeket a helyeket kerülöm.
Like-olj, kövess és oszd meg!
Feliratkozás hírlevélre!