Őszi-téli extra utazási ötletekkel jelent meg a Jet Set golf és luxuséletmód magazin legújabb száma!
október 24, 2023Luxusélet az 5 csillagos Celebrity Apex tengerjáró hajó fedélzetén!
november 10, 2023Máltán a Marsovin borászatnál különleges borokat kóstoltam!
Málta egy kis szigetország a Földközi-tengeren, nem messze az olasz partoktól. Kis mérete ellenére évente több millió látogató fordul meg itt, akik a világ minden tájáról érkeznek.
Miről híres Málta? Elsősorban a nyaralóhelyeiről, a fallal körül zárt, történelmi épületekkel teli fővárosáról, Valettáról, a lovagrendjéről, s még sok minden másról…
Ami valószínűleg senkinek sem jut eszébe Málta említése kapcsán, az a bor. Pedig kiváló, nemzetközi szinten is elismert nedűk készülnek itt. A Marsovin pincészet például 1919-ben alapult, s ma már nemcsak a máltaiak körében szerzett hírnevet borválasztékának minőségével és változatosságával, hanem úttörő sikereket ért el külföldön is.
Több mint 100 év telt el tehát azóta, hogy Anthony Cassar chevalier először kis bortermelőként indult, aki szőlőt gyűjtött a helyi gazdáktól, és bort termelt, amelyet aztán lovas kocsival értékesített magánembereknek és szállított ki boltokba. Az egymást követő generációk során a technológiát és a szabványokat egy modernebb és kiváló minőségű borászattá fejlesztették, az üzletet a változó idők igényeihez igazítva.
A hagyomány ma is folytatódik, a Marsovin, mint prémium borokat termelő pincészet vezető helyet foglal el Máltán, élén Jeremy Cassarral, az alapító dédunokájával, akinek – csak az érdekesség kedvéért megemlítve – magyar felesége van.
Ma a Marsovin öt hatalmas szőlő birtokkal rendelkezik Máltán és az ehhez közeli Gozó szigeten, kifejezetten prémium minőségű borok előállítására. A borospince egy Szent János-rendi épületben található, ahol több mint 220 tölgyfahordóban érlelik a vörösborokat. Magazinunk stábja 2023. november elején látogatott el a Marsovin pincészetbe.
A borászat olasz származású sommelierje fogadott minket a borászat vendégvárójában, aki rögtön azzal büszkélkedett, hogy a piac 60%-át ők uralják Máltán. Amikor a pincetúra végén megkóstoltuk a bio boraikat, akkor megértettük, hogy miért, mert a minőség a siker titka. A 27 ezer tőkéről finom szőlőket szüretelnek, s a jó bor alapja – mint tudjuk – a kiváló alapanyag. Nem véletlen, hogy a máltai keresztet csak ez a pincészet használhatja a borcímkéjén…
Különlegesség a pincészet életében az Artist Edition, vagyis a művészeti borkollekció forgalmazása. S hogy ez mit jelent? A borászat alapítási évére utaló 1919 elnevezésű fehér-, rozé- és vörösborok ugyanis olyan hátcímkével rendelkeznek, amelyek festményeket ábrázolnak. Ez az ötlet a már említett cégvezető, Jeremy Cassar fejéből kattant ki, hiszen ő eredetileg festőművész. A máltai alkotók pályázhatnak festményeikkel arra, hogy felkerülhessenek a borcímkékre, s a nyertesek munkái láthatók a palackokon. Kóstoltuk ezeket a borokat, jól iható mindennapok borai, s átszámítva magyar pénzre 2-3 ezer forintos áron megvásárolhatók. Nagyon tetszett ezek közül a 1919 Malta Red D.O.K. Superior vörösbor, amely Gelosa máltai szőlőből készült, s az ára nagyon kedvező, csak 10 euro palackonként a boltban.
Az Artist Edition mellett a pincészet nagyon büszke a Single Estate/Grand Martre borcsaládba tartozó termékeire. Ez már jóval drágább kollekció, 18-33 euró/palack bolti áron kerülnek forgalomba a különböző borok. Mi a 2021-es évjáratú Antonin Noir Malta D.O.K. bort kóstoltuk, amely Merlot, Cabernet Sauvignon, és Cabernet Franc elegye. Hordós érlelést kapott ez a bor, s nagy potenciál van benne. Kifejezetten kellemes illata volt, s az íze is megnyerő. Ebben a nedűben az elsőként említett szőlőfajta dominál.
Lehetőségünk nyílt egy 2022-es Antonin fehérbort is kóstolni. Ez Gozó szigetén termelt Chardonnay szőlőből készült, s ennek megfelelően ez a termék a Gozitan szelekcióhoz tartozik. Hordóban érlelték, így testes. Kifejezetten a kedvencünkké vált, annyira jó aromával rendelkezett. Szintén gózói volt a 2022-es Odyssey rozé bor, könnyű, lágy, selymes, jól iható aperitif, vagy halakhoz kiváló a tengerparton.
Különlegesség, hogy a pincészet rozéból készít habzóbort is. 101 Brut Rosé névre hallgat, Gellewza és Chardonnay elegye. Tradicionális pezsgőkészítési eljárással dolgozzák fel a szőlőt, s 12 hónapos palackérlelést kap a termék. A természetes buborékok kellemes érzést nyújtanak, amikor megisszuk ezt a habzóbort, komplex és elegáns bukéja van. A bolti ára 22 euró.
A borkóstolás a pincében zajlott, abban a teremben, ahol a matuzsálem borokat tárolják, s olyan hidegtálat szolgáltak fel, amelyen nemcsak kolbászok, szalámik, sonkák és sajtok voltak, hanem speciális zöldség krémek is, meg olíva bogyók. A kísérőnk minden bor kóstolásakor elmondta, hogy a tapasz tálból mit együnk, melyik étel társítható a legjobban az adott nedűhöz, s egyszer sem tévedett.
Természetesen a pincészetnek sokkal többféle bora van, mint amennyit kóstoltunk. A Marsovin szeretettel vár minden turistát, érdemes ellátogatni a pincébe, amely közel van a belvároshoz (taxival csak 8 euro a viteldíj) és átélni az igazán idilli környezetet, prémium borokat kóstolgatva. Előzetes foglalás szükséges a +356 7923 1919-es telefonszámon vagy a cellars@marsovinwinery.com e-mail címen.
Ki vagyok én? |
L. Kelemen Gábor világjáró újságíró vagyok. Hobbim az utazás, eddig 112 országban jártam, ezek közül sokban többször is. Gyakorlatilag mindenhol megfordultam már a Földön, ahol nincs háború, éhínség, betegségek, extra veszély, mert ezeket a helyeket kerülöm.
Like-olj, kövess és oszd meg!
Feliratkozás hírlevélre!