Körbejártam a Plitvicei tavakat Horvátországban! Lenyűgöző volt!
szeptember 14, 2023Kiváló választás a Neptun Badacsony felnőttbarát butikhotel
szeptember 26, 2023Zágráb legjobb éttermében vacsoráztam, ez a Bistro Apetit by Marin Rendic
A horvát főváros Rózsadombján található gyönyörű zöldövezetben, elegáns villák szomszédságában, egy népszerű teniszklub mellett a Bistro Apetit, amely a híres séf, Marin Rendic étterme. A Gault Millau kalauz 3 szakács sapkával díjazta ezt a vendéglőt, amely gyakorlatilag 2 Michelin csillagnak felel meg minőségben, s Zágráb legjobb éttermének kiáltotta ki.
Henri Gault és Christian Millau élelmiszerkritikus és író hozta létre 1965-ben a Michelin Guide nyomán a Gault Millau kalauzt. Ez a rendszer rendkívül szigorúan bírálja el az éttermeket, s igen fontosnak tartja az alapanyagok minőségét, tisztaságát. A minősítés jelzése a szakácssapkák száma.
A Bistro Apetitnek természetesen Michelin ajánlása is van, hiszen Marin Rendic 2018-ban megnyílt éttermének tényleg a minőség az értéke.
A séf az édesapjától leste el fiatal korában az első fogásokat, aki halászként dolgozott, s szeretett főzni. Az egyszerű ételektől a modern konyháig persze hosszú út vezetett Marin Rendicnek, aki több helyen is dolgozott a világban, míg megnyitotta a zágrábi bisztróját. A tehetség, a sok tapasztalat, s a szorgalom, valamint a szakma iránti maximális alázat vezetett oda, hogy elismert és ünnepelt séf lett hazájában.
- szeptember elején Maerin Rendic meghívására utaztam a feleségemmel együtt Zágrábba, hogy a Bistro Apetit fogásait megismerjük, s ajánljuk a gourmet konyha magyarországi megszállottjainak. Zágrábban sok a látnivaló, de minden túlzás nélkül megéri csakis ezért a gasztronómiai élményért kiutazni a horvát fővárosba, mert a Bistro Apetitben felejthetetlen ízkavalkád vár mindenkit. Elegáns hely, udvarias kiszolgálás angol nyelven, finom fogások disztálalással, s remek borok – röviden így foglalható össze az élmény.
De miért írnék röviden erről az étteremről? A Bistro Apetit megérdemli a hosszabb méltatást. Lehet étlapról, a la carte választani, de Marin Rendic inkább az 5 fogásos és a 7 fogásos menüt ajánlja borpárosítással, mert ez mutatja meg az igazi „arcát” a bisztrónak és a séfnek. Természetesen évszaktól függően változnak a menük, s a vendég a séf álom ételsorát kóstolhatja végig, hiszen nem lehet a menüt egyedileg összeállítani.
Mi az 5 fogásos menüt választottuk, helyi horvát borok kíséretében, s jól döntöttünk, mert ez is komoly kihívás elé állította a gyomrunkat.
A belépő ital egy snapsz, illetve egy likőr volt, majd érkezett egy kis ízelítő, isztriai sajt, pástétom és polip falatkák. A tálalás és az ízek telitalálatnak bizonyultak, csakúgy, mint a Kolaric pince poharainkba öntött Pinot Grigio bora.
S ezután indult az 5 fogás. Tengeri sügér carpacciot tettek elénk, amihez a Koscak pincészet Pinot Noirját kínálták, s ez a Decanter világbajnokság ezüstérmes nedűje nagyon jól illett az előételhez.
A második fogás újra gondolt tatár beefsteak volt, rolád formába „öntve”. Maga a rolád kukorica tortillából készült, s ebbe töltötték bele a tatárt. Ilyen lágy, krémes tatárt ritkán lehet enni. Formabontásként nem vörösbort, hanem hordóban érlelet Chardonnay-t adtak a tatárhoz, az 1759 óta üzemelő Ivancic pince remekművét.
A Zágrábhoz közeli Plesivica borvidék egyik nagyágyúja ez a pincészet, s méltán szerzett hírnevet magának.
Mandulakrém leves következett ez után, s furcsa mód villával tálalták, nem kanállal. De, amikor elkezdtük enni, rögtön kiderült, hogy jó okuk volt rá, mert annyira sűrű volt ez az étel, hogy a villa jobban illett hozzá. S az íze? Fenomenális.
Talán ez volt a fénypontja a menüsornak számunkra, annál is inkább, mert a mandulakrém levest megbolondították egy kis Pata Negra sonkával és Beluga kaviárral, valamint pár csepp hideg préselésű extra szűz olíva olajjal, amelyt exkluzívan a Bistro Apetit számára készítenek a horvátországi MAS cégnél.
A fő fogásként szarvas steaket kínáltak, de nem akármilyet! 40 napig érlelt, majd 48 órán át kis hőfokon sütött szeletet, barnamártással és pürével. A Petrac pince 2020-as Karizma vörösbora járt ehhez a fogáshoz, ami újfent jó választásnak bizonyult.
A felszolgáló azt ajánlotta, hogy zárásként kétféle édességet kóstoljunk meg, s így is lett, kaptunk egy kicsit átértelmezett orosz Pavlova desszertet és egy finom mogyoró bombát, valamint ehhez egy késői szüretelésű, édes Cabernet Sauvignon bort. Imádtuk.
Miközben élveztük az édességeket elhelyeztek az asztal közepére egy kis tálat, amelyben vízben úsztak narancs és citromszeletek, rozmaring és menta levelek. Egyszer csak megérkezett a pincér és szárazjeget öntött a kis tálkába, amitől füstköd borította be az asztalt, s olyan friss illatot árasztott, hogy nem győzünk örömködni emiatt.
Az a la carte és menü árakról a bisztro web lapján lehet információt szerezni, hiszen ezek az aktuális szezonban beszerezhető alapanyagok függvényei.
Az bizonyos, hogy nagyon népszerű hely a Bistro Apetit, mert ottjártunkkor is csaknem tele volt. A zágrábi felső tizezer képviselői ide járnak, erről az étterem parkolójában is meg lehetett győződni, hiszen a luxusautók között még Ferrarit is felfedezhettünk.
Bistro Apetit by Marin Rendic
Jurjevska ul. 65, 10000, Zagreb
+385 (0)1 467 7335
Ki vagyok én? |
L. Kelemen Gábor világjáró újságíró vagyok. Hobbim az utazás, eddig 112 országban jártam, ezek közül sokban többször is. Gyakorlatilag mindenhol megfordultam már a Földön, ahol nincs háború, éhínség, betegségek, extra veszély, mert ezeket a helyeket kerülöm.
Like-olj, kövess és oszd meg!
Feliratkozás hírlevélre!