Meghívtak Amerika No.1 szállodájába, a  San Antonio-i Emma hotelbe!
június 10, 2023
A Bohinji-tó és a Júlia Alpok panorámája a Vogel-csúcsról lenyűgözött!
június 12, 2023
Meghívtak Amerika No.1 szállodájába, a  San Antonio-i Emma hotelbe!
június 10, 2023
A Bohinji-tó és a Júlia Alpok panorámája a Vogel-csúcsról lenyűgözött!
június 12, 2023

Megjelent a Bor Hírlap 2023 évi nyári száma balatoni bor-gasztro összeállítással!

Már szinte tradíció, hogy a Balatonnál a Szent György-hegy HAJNALIG indítja el az igazi nyarat: június első szombatján a Balaton-felvidék egyik legszebb tanúhegye idén is megtelt élettel és olyan pincék is kinyitottak erre a napra, ahova máskor nem lehet ellátogatni. Június 3-án a találkozásé, a pikniké, a lassulásé, a zenéké, a jó boroké, a naplementéé és a teliholdé volt a főszerep. A szervezők ezúttal is tartogattak újdonságot: a látogatók idén „nappali” és „hajnalig” helyszínek között válogathatnak – csaknem 20 pincészet, borbolt, étterem, kert nyitott ki, és voltak új helyszínek is.

2018-ban egy lelkes ötletből forrt ki az első „hajnalig” a Szent György-hegyen: az akkor valóban hajnalig tartó pincejárás mára egy egész napos rendezvénnyé formálódott.

 

 

Akik a badacsonyi nyitányról lemaradtak, azoknak sem kell búslakodniuk, hiszen egész nyáron várják a vendégeket a pincészetek: Boksay Pince, Borbolt a völgyben, Magashegy Pincészet, Napvirág Pince, Nyári Pince, Pap Wines, Szászi Birtok, Zöldülő Terasz, 2HA, Gilvesy, Hóbor Pince, Horváth Pince, Killer Pince, Molnár Pince, Napsárkán Pince, Pál Pince, Pláne Badacsony borterasz és Földi Bálint. További részletek: https://borhirlap.hu/borhirlap-2023-nyar/

A Balaton déli partján egyre több a minőségi étterem, élvezhetjük a régió gasztro-élményeit, Siófoktól Balatonmáriafürdőig, Balatonszemestől a Kőröshegyig! Helyi alapanyagok, szezonális konyha, régiós ízek és gondolkodás… Ez a jellemző.

 

 

Az  Egy Csipet Nádast kiemelhetjük a sorból.  Majoros Attila vezeti. A Nádas egy rejtett, nyugis hely Siófok mellett, a töreki erdő közepén, amit látni kell. Kerti kanapé, csendes, nyugodt, természetközeli környezet és családias vendéglátás vár mindenkit, hétvégén olyan népszerű, hogy előre kell asztalt foglalni. Majoros Attila nagy figyelmet szentel annak, hogy helyi alapanyagokat használjon, a töreki pékségből szerzi be a kenyeret, a töreki sajtokat kínálja, s még sorolhatnánk. A konyha fine dining minőségű, de az árai szerények.

A Nádasban a csodás Nübel sajtok (ugyancsak Törekiből) mellett a következő ételeket lehet kóstolni: vitello tonnato kovászos kenyérrel, bulguros avokádótatár marinált királyrákkal, ropogós malac császár sárgaborsópürével, St. Louis oldalas wasabis pankómorzsában, thai sült tésztával, csirkemell piccata lime-os-spenótos gnocchi-val, pisztrángfilé beluga lencsével, fehércsokis mákosguba, mascarponés répatorta friss gyümölcsei.

További részletek: https://borhirlap.hu/borhirlap-2023-nyar/

Néhány évvel ezelőtt még özönlöttek Ausztriából a buszos turisták egy kis hazai ízvilágért a magyar csárdákba, ma már azonban kiveszőben van a csárda turizmus. Megfigyelhető tendencia, hogy egyre kevesebb csárdával találkozunk. Bálint Zoltán és Simándi Roland csárdagazda szerint a jelenséggel együtt egyfajta minőségjavulás is észlelhető.

 

 

„Tény, hogy egyre kevesebb a csárda, de mint minden jó vendéglátóhely esetében, a csárdáknál is észrevehető, hogy akik minőségi ételeket kínálnak, odafigyelnek a kiszolgálásra, a vendégek igényeire, nem gondolkodnak a bezáráson. A csárda hungarikum, ami nagyon fontos a hazai ízvilágban. A hagyományos ízek mellett pedig az sem elhanyagolható szempont, hogy a külföldiek általában egy csárdában ismerkednek a magyar ételekkel” – fejtette ki Bálint Zoltán, a Fészek Csárda üzletvezetője.

További részletek: https://borhirlap.hu/borhirlap-2023-nyar/

 

A hazai vendéglátóhelyeken kezd elterjedni a narancsbor. Miért nevezik ezt a nedűt narancsbornak, ha semmi köze a narancshoz? Az elnevezése nem a legmegfelelőbb, mivel rossz asszociációkat vonzz, viszont mégis kapcsolódik, miután a készítési eljárás során hosszú ideig történik a szőlőhéjjal való érintkezés, ezért mélyebb, borostyánosabb a színe.

További részletek: https://borhirlap.hu/borhirlap-2023-nyar/

 

S miért hívják bikavérnek a bort? Van egy legenda, amely szerint a bikavér elnevezés valójában több száz évvel ezelőttről jön, még a török korból, amikor Magyarország három részre volt szabdalva, és idegen katonák jártak keresztül-kasul az országon. 1552-ben pedig a híres egri ellenálláskor Dobó István, a vár kapitánya hozatott vörösbort a pincéből a harcoló katonáinak. A várvédők pedig óriási elánnal védték az erődséget, a törökök látván, hogy mit isznak a magyar katonák, azt hitték, hogy a bikák vérét hörpintik fel, s ettől jön az erejük is.

További részletek: https://borhirlap.hu/borhirlap-2023-nyar/

 

S akkor egy kis kitekintés a világba. A Bor Hírlap nyári száma Japánba kalauzol el gasztro túrára. Egész Japán rajong a luxusgyümölcsökért, de még ezek között is rekordernek számít egy hokkaidói vagyis kantalup dinnye, amely 2016-ban több mint 7,7 millió forintért kelt el. Ezeket a luxusgyümölcsöket a Sembikiya nevű cég üzletében lehet megvásárolni, amelynek Tokióban több boltja is van. Itt olyan gyümölcsök kaphatók, mint a nemrégiben megtartott szőlőárverésen négymillió forintért elkelt Ruby Red nevű szőlőfajta. Ezért az összegért egy 900 grammos fürtöt kapott a licitáló a különleges, koktélparadicsom-nagyságú szemű gyümölcsből. Egyébként az üzlet leginkább abból él, hogy luxus rendezvényekre, üzleti találkozókra vagy kórházi látogatásra és nagyszabású esküvőkre szállít.

További részletek: https://borhirlap.hu/borhirlap-2023-nyar/

Ki vagyok én?

L. Kelemen Gábor világjáró újságíró vagyok. Hobbim az utazás, eddig 112 országban jártam, ezek közül sokban többször is. Gyakorlatilag mindenhol megfordultam már a Földön, ahol nincs háború, éhínség, betegségek, extra veszély, mert ezeket a helyeket kerülöm.

Like-olj, kövess és oszd meg!



Feliratkozás hírlevélre!

Booking.com
Booking.com

Vélemény, hozzászólás?

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás