Romantikus hétvége Salzburgban
december 7, 2022Sivatag és oázis Gran Canaria déli részén
december 8, 2022Mozart vacsorakoncert Salzburgban!
Az elmúlt két évben elmaradt a Covid miatt a salzburgi adventi vásár megrendezése, de idén újra régi fényében ragyog a Christkindlmarkt. Mozart szülővárosa nincs messze kocsival, vagy vonattal, több mint érdemes felkeresni akár csak egy hétvégére is.
Ha már valaki kiutazik, javaslom a Salzburg kártya megvásárlását, mert szinte minden turista látványosságra ingyenes belépést jelent, vagy komoly kedvezményt a belépőjegy árából.
A városnézés és a karácsonyi vásár forgatagában való időzés után nem szabad kihagyni a Mozart vacsora koncertet a St. Peter Stiftskulinariumban, amely egyedülálló és történelmi hangulatában zajlik. A fenséges légkör a feleségemet és engem is elvarázsolt.
A Barokk Csarnok – stukkóival és freskóival – csodálatos látványosság. Szent Péter a híres bencés kolostor része és Salzburg legrégebbi részén található. A Barokk Csarnok Salzburg egyik utolsó koncertterme, ahol még engedélyezett a valódi gyertyafény. Maga a St. Peter Stiftskulinarium Európa legrégebbi étterme, amelyet először 803-ban említenek. Még a Mozart család is itt vacsorázott.
A Mozart Vacsorakoncert zenei műsorát három részben adják elő a vacsora fogásai előtt és között. Mindegyik részt egy híres Mozart-operának szentelték: Élvezhettük a „Varázsfuvola”, a „Don Giovanni” és a „Figaro házassága” áriáit és duettjeit, valamint az „Egy kis éjszakai zene” leghíresebb első tételét. Az Amadeus Consort Salzburg élénk és első osztályú előadást tartott, két operaénekes és egy remek kamaraegyüttes lépett fel, akik mindegyike autentikus Rokoko jelmezekbe öltözött.
Az est során eredeti Mozart-vacsorát kaptunk, a művész kedvenceit. A Szent Péter Stiftskulinarium konyhai csapata által gondosan elkészített háromfogásos vacsoránkat Mozart korának történelmi receptjei ihlették. A házigazdák, Claus Haslauer és Veronika Kirchmayr személyesen felelősek a régi időkbe visszanyúló örömutazásért. A Stiftskulinarium nagy jelentőséget tulajdonít a minőségnek és a legjobb regionális és nemzetközi termékeknek. Citromos csirkehúsleves érkezett az asztalunkra elsőként, túrós-rozmaringos galuskával. Ezután sült tyúkcombot kaptunk vörösborral és fűszernövényekkel ízesített krémes fehér polentával és Prior atya kertjéből származó zöldségekkel. Desszertként az eredeti „Salzburger Nockerl” tálalták fel, ami nem más, mint felvert cukros tojásfehérje hab, megsütve.”Édes, mint a szerelem és könnyű, mint a hó”
Ki vagyok én? |
L. Kelemen Gábor világjáró újságíró vagyok. Hobbim az utazás, eddig 111 országban jártam, ezek közül sokban többször is. Gyakorlatilag mindenhol megfordultam már a Földön, ahol nincs háború, éhínség, betegségek, extra veszély, mert ezeket a helyeket kerülöm.
Like-olj, kövess és oszd meg!
Feliratkozás hírlevélre!