Seehotel Herlinde, Ausztria, Burgenland: szálloda közvetlenül a Fertő-tó partján!
augusztus 19, 2022
Jet Set 2022. évi őszi-téli számában a  luxus felsőfokát mutatjuk be!
szeptember 23, 2022
Seehotel Herlinde, Ausztria, Burgenland: szálloda közvetlenül a Fertő-tó partján!
augusztus 19, 2022
Jet Set 2022. évi őszi-téli számában a  luxus felsőfokát mutatjuk be!
szeptember 23, 2022

Boros és gasztronómiai különlegességek a Bor Hírlap 2022 őszi számában!

300 óra napsütés, Fertő-tó, borpincék… A Bor Hírlap 2022 évi, szeptemberi, őszi lapszáma nagy terjedelemben foglalkozik Burgenland sokszínű üdülési ajánlatával az egész család számára. Az UNESCO világörökség részét képező Fertő-tó, várak, kastélyok és múzeumok, remek borpincék, csodás szállodák és lenyűgöző természet várja, hogy felfedezzék. 

 

 

Aki lazítani szeretne a burgenlandi napfényben, és nyugalmat szeretne, itt talál ehhez helyet, éppen úgy, mint a vízi sportok rajongói, akik kalandra vágynak, vagy a gasztronómia hívei, s a borimádók.

A viszonylag sekély vízmélység, a tó könnyű megközelíthetősége és a széles kínálat a Fertő tavat igazi paradicsommá teszi bármilyen életkorú gyermekes családok számára. A sok napsütés, a kellemes klíma remek fürdésélményt ígér mindenkinek kora tavasztól késő őszig. 

Burgenland mindazok számára egy paradicsom, akik szeretnek tekerni. Burgenland mindenkit a helyes (kerékpár)útra terel. 

További részletek, hotel és borászat ajánlások itt: https://borhirlap.hu/borhirlap-2022-osz/

Burgenlandból ugorjunk egy nagyot a dél-olasz Pugliába. Hihetetlen mennyiségű és nagyon öreg olíva ültetvények láthatók mindenfelé. Akad olyan terület, ahol minden fa száz évnél idősebb. Két tenger is nyaldossa partjait. A sziklásabb Adria és a másik oldalon a lapos Jón tenger.

Pugliában nagy mennyiségben termesztenek szőlőt, búzát, fekete és zöld olajbogyót (a leghírsebb a cerignolai), és extra szűz olíva olajat. Ezek adják a helyi gasztronómia alapját. És a paradicsom. A rengeteg paradicsom.

 

 

A házi tésztagyártás fontos szerepet játszik a helyi gasztronómiában. A legismertebb fajták a lasagne, a recchie vagy orecchiette, a troccoli, a makaróni, amit általában paradicsomszósszal vagy halas raguval esznek és a chiancarelle. A rechine vagy orecchiette tészta az alakjáról kapta a nevét: fülecske tészta  és ami hagyományosan készül, az durum búzából vagy teljes kiőrlésű búzából van. És a focacciát még meg sem említettük.

A hagyományos gasztronómiából nem hiányozhat a hal, a különböző kagylók, a tintahalak és egyéb tengeri herkentyűk, mivel Puglia az az olasz régió, aminek a leghosszabb a tengerpartja, összesen 784 km!

 

 

Az előállított szőlő mennyiségét tekintve Puglia az egyik legfontosabb olasz bortermelő tartomány. Az itt készülő borok többségét a gazdák a helyi szövetkezeteknek értékesítik, és jelentős részük sosem kerül palackozásra. A Primitivo bor a világ csodája, érdemes megkóstolni. További részletekért kattintson ide: https://borhirlap.hu/borhirlap-2022-osz/

Ritkán fordul elő, hogy egy nemzetközi borszakértő végig kóstolja egy magyar pincészet termékeit. Ez a  nemzetközi piacon bevett gyakorlat ugyan, de nálunk nem. A szekszárdi Takler Borbirtok borait nemrégiben James Suckling, az egyik legfelkapottabb amerikai borkritikus értékelte. Különösebb kommentárok nélkül közöljük a Bor Hírlap szeptemberi számában az eredményeket és értékeléseket, hiszen magukért beszélnek!

 

 

James Suckling az egyik legbefolyásosabb borszakértő ma a világban. Hosszú ideig volt a Wine Spectator magazin szerkesztője és mellesleg szivar szakértő is. A bort nem egy technológia terméknek tartja, hanem nagyon is emberinek, ami tele van érzelmekkel, amit a kóstoláskor kell megfejteni. A jó bor, mondja, élményt ad minden alkalommal. A pontszámok alapján az idősebb és fiatalabb Takler Ferenc, valamint Takler András borai nagyon pozitív érzelmeket válthattak ki belőle. További részletek itt: https://borhirlap.hu/borhirlap-2022-osz/

Fontos borászattal kapcsolatos hír: a Tokaj Wine Business Institute a 2022-es őszi félévtől a burgundiai partner üzleti iskolával közös programmal várja Közép-Európa szakembereit.

A sárospataki Tokaj-Hegyalja Egyetem (THE) fennhatósága alá tartozó Tokaj Wine Business Institute (TWBI) szeptemberben elindítja az egyéves borüzletimenedzser-képzését. Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus irányításával létrejött posztgraduális iskola páratlanul rugalmas, ugyanakkor nemzetközileg is magas színvonalú tananyaggal várja a hallgatókat. 

 

 

A szakmai értéket a dijoni székhelyű School of Wine & Spirits Business at Burgundy School of Business-szel (BSB) kötött együttműködés is garantálja.

További infók az iskoláról itt: https://borhirlap.hu/borhirlap-2022-osz/

A nagy íróink, költőink közül Petőfi Sándor alakja az egyik legismertebb. Forradalmár, nemzeti hős, sokaknak a nagybetűs költő. Életrajza és költészete szinte az általános műveltség része. Kevesen tudják azonban, hogy Petőfi mindössze 26 évet élt, ez alatt közel ezer verset írt, amiből körülbelül nyolcszázötven maradt az utókorra. Azt viszont még kevesebben tudják, hogy milyen ember volt, hogy mit szeretett például enni és inni. Petőfi ínyenc lett volna? Kiderül a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Petőfi 200 projektjének gyűjtéséből.

Bár számos versében ír ételről, italról, senki ne gondolja, hogy Petőfi Sándor ínyenc volt. Ennek egészen egyszerű oka van: nem volt rá pénze.

 

 

Petőfi az alkohollal sem ápolt különösebb barátságot. Nem ivott sem sört, bort is csak keveset, ellenben szerette a kávét. A legtöbb félreértés mámoros költeményeiből adódott, de mint kiderült, józanul is tudott borverset írni, nem kellett hozzá a hordó aljára néznie. Rá igaz lehet, hogy bort prédikált, de vizet ivott.

Ha még sok más érdekességre kíváncsi a bor és gasztronómia világából, akkor kattintson ide: https://borhirlap.hu/borhirlap-2022-osz/

Ki vagyok én?

L. Kelemen Gábor világjáró újságíró vagyok. Hobbim az utazás, eddig 111 országban jártam, ezek közül sokban többször is. Gyakorlatilag mindenhol megfordultam már a Földön, ahol nincs háború, éhínség, betegségek, extra veszély, mert ezeket a helyeket kerülöm.

Like-olj, kövess és oszd meg!



Feliratkozás hírlevélre!

Booking.com
Booking.com

Vélemény, hozzászólás?

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás