A héten nyit Magyarország legnagyobb turisztikai kiállítása a 44. Utazás kiállítás!
február 27, 2022
Luxuspihenés az 5 csillagos Maslina Resortban a horvátországi Hvar-szigeten!
március 22, 2022
A héten nyit Magyarország legnagyobb turisztikai kiállítása a 44. Utazás kiállítás!
február 27, 2022
Luxuspihenés az 5 csillagos Maslina Resortban a horvátországi Hvar-szigeten!
március 22, 2022

Szlovéniai bor-gasztró összeállítással jelent meg a Bor Hírlap 2022 tavaszi száma!

Itt a tavasz, újra lehet utazni Szlovéniába a Covid járvány ötödik hulláma után. Nincs is jobb úti cél, mint a Bledi-tó. Olvass a lehetőségekről bővebben itt: https://borhirlap.hu/bor-hirlap-2022-tavasz/

A csodás táj mellett, élvezze azokat a kulináris élvezeteket, amelyeket a Bledi szakácsok készítenek! Fedezze fel a legmodernebb ételek változatos kínálatát, a hagyományos szlovén borokkal párosítva. A tipikus regionális ételek közé tartoznak a helyi sajtok, a pörköltek, a Kranjska kolbász, a túró gombóc, a hajdina kalács és sült burgonya.

Étkezéskor ne felejtsen el egy pohár kiváló szlovén bort fogyasztani vagy sört kóstolni a helyi sörfőzdéktől. A szeszes italok között a leghíresebbek a házi mézespálinka, a fekete áfonyapálinka vagy a lucfenyő pálinka, az üdítőitalok között pedig a legegészségesebb a víz, amelyet Szlovéniában meg lehet inni a csapból is.

 

 

Hogy az élvezetek vége édes maradjon válasszon bledi krémest, bledi vakondtúrás tortát vagy édes gombócokat. Élvezheti a Bled-szigeten lévő Poticnica-ban felszolgált potica kalácsokat is, vagy kipróbálhatja azokat a kiváló körtésréteseket, amelyet hagyományosan csak Bled közelében, Zasipben készítenek.

Hazánk legnagyobb borrégiója a Duna borrégió. 2006-ban alakult, a korábban alföldiként nyilvántartott borvidékek ésszerű együttműködésének hivatalossá tételével. Az alföldi és a minőségi bor jó ideig kizárta egymást az emberek köztudatában, de a borrégió eltökélt borászai megpróbáltak változtatni az előítéleteken. Manapság egyre több termelő gondolja úgy, hogy a homokos, lazább és mindenképpen meleg talajon is korrekt, sőt élvezetes borokat lehet termelni.

 

 

„A Duna-Tisza közén található borvidékek borai évjárattól függően a hazai termés harmad-, negyedrészét teszik ki. Ennek ellenére sokszor még ma is úgy érezzük, hogy nálunk hiány van jó asztali, azaz megbízható, tiszta ízű, könnyű ivóborokból. Ez a kategória az európai átlagban nagyüzemileg, korszerű technológiával előállított borokat jelent, amelyek nem egyszer hűtőláncon keresztül készülnek el és jutnak a fogyasztóhoz. Nem élvezeti cikként, hanem élelmiszerként fogyasztják őket. Jóval egészségesebbek, mint a szénsavas, színezett, szagosított üdítőitalok. Ezek a területei az országnak tökéletes termőhelyei lehetnek a könnyű tiszta ivóboroknak, bármiféle negatív megkülönböztetés nélkül” – írja erről a vidékről dr. Mészáros Gabriella a bor.hu oldalon.

További infók a Duna borrégióról: https://borhirlap.hu/bor-hirlap-2022-tavasz/

 

Nyúlné Pühra Beáta, az Etyek-Budai borvidéken működő Nyakas Pincészet főborásza nyerte el a Magyar Bor Akadémia (MBA) által odaítélt Év Bortermelője Magyarországon 2021-ben díjat.

A jelöltek kiválasztása ezúttal is többlépcsős folyamatban zajlott: az MBA több száz szakmabelit kért fel arra, hogy küldjék el javaslataikat, közülük 250 szakíró, étteremtulajdonos, újságíró és egyéb szakember jelölt három-három borászt a díjra – idézte fel a borakadémia főtitkára, Keményné Koncz Ildikó.

A legtöbb jelölést kapott öt borász – Figula Mihály (Balatonfüred-Csopaki borvidék), Günzer Tamás (Villányi borvidék), Ipacs Szabó István (Villányi borvidék), Liptai Zsolt, a Pannonhalmi Főapátság pincészetének főborásza (Pannonhalmi borvidék) és Nyúlné Pühra Beáta (Etyek-Budai borvidék) – közül az MBA 125 tagjának szavazataival választották ki a díjazottat.

Cikkünk: https://borhirlap.hu/bor-hirlap-2022-tavasz/

 

Rendkívüli sikert könyvelhetett el idén a magyar bor, azon belül is a villányi borvidék. A Jammertal Borbirtok 2015-ös Cassiopeia Merlot-ját közel 7500 bor többkörös vakkóstolása során választották a 2021. évi Concours Mondail de Bruxelles szakértő ítészei a világ legjobb vörösborának.

A Jammertal Borbirtok tulajdonosa, dr. Szűcs Róbert eredeti szakmája szerint orvos, orvosi műszereket forgalmazó cégével jelenleg is hazai kórházak jelentős beszállítója. A 90-es évek végén szeretett bele a villányi borvidékbe, egy barátokkal történt látogatás után. A bortúra után építette fel Európa egyik legmodernebb.

Olvass még többet erről: https://borhirlap.hu/bor-hirlap-2022-tavasz/

Háromszor egymás után (2019, 2020, 2021) a világ legjobb, aranyérmes pezsgői közt, sőt a legkiválóbbak TOP 10-es szelekciójába is bekerült a – magyarok körében egyre nagyobb népszerűségnek örvendő – Hungaria Rosé Extra Dry pezsgő a világ egyik legrangosabb pezsgőversenyén, a Franciaországban megrendezett Effervescents du Monde-on.

 

 

Olyan pezsgő-nagyhatalmak legjobbjai közt szerepel ez a magyar tétel, mint Franciaország, Olaszország vagy Spanyolország. A Burgundiában 19. alkalommal megtartott összemérettetésen 20 ország 490 pezsgője versengett, mintegy 80 főt számláló nemzetközi zsűri közreműködésével. A bírák a franciaországi Burgundiában található Château de Pierreclos-ban, igencsak szigorú feltételek mellett, tökéletes körülmények közt kóstolták végig a világ különböző tájairól beküldött buborékos mintákat. 52 arany- és 108 ezüstérem talált gazdára!

További részletek a pezsgősikerekről: https://borhirlap.hu/bor-hirlap-2022-tavasz/

Ki vagyok én?

L. Kelemen Gábor világjáró újságíró vagyok. Hobbim az utazás, eddig 111 országban jártam, ezek közül sokban többször is. Gyakorlatilag mindenhol megfordultam már a Földön, ahol nincs háború, éhínség, betegségek, extra veszély, mert ezeket a helyeket kerülöm.

Like-olj, kövess és oszd meg!



Feliratkozás hírlevélre!

Booking.com
Booking.com

Vélemény, hozzászólás?

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás