A héten nyit Magyarország legnagyobb turisztikai kiállítása a 44. Utazás kiállítás!
február 27, 2022Luxuspihenés az 5 csillagos Maslina Resortban a horvátországi Hvar-szigeten!
március 22, 2022Szlovéniai bor-gasztró összeállítással jelent meg a Bor Hírlap 2022 tavaszi száma!
Itt a tavasz, újra lehet utazni Szlovéniába a Covid járvány ötödik hulláma után. Nincs is jobb úti cél, mint a Bledi-tó. Olvass a lehetőségekről bővebben itt: https://borhirlap.hu/bor-hirlap-2022-tavasz/
A csodás táj mellett, élvezze azokat a kulináris élvezeteket, amelyeket a Bledi szakácsok készítenek! Fedezze fel a legmodernebb ételek változatos kínálatát, a hagyományos szlovén borokkal párosítva. A tipikus regionális ételek közé tartoznak a helyi sajtok, a pörköltek, a Kranjska kolbász, a túró gombóc, a hajdina kalács és sült burgonya.
Étkezéskor ne felejtsen el egy pohár kiváló szlovén bort fogyasztani vagy sört kóstolni a helyi sörfőzdéktől. A szeszes italok között a leghíresebbek a házi mézespálinka, a fekete áfonyapálinka vagy a lucfenyő pálinka, az üdítőitalok között pedig a legegészségesebb a víz, amelyet Szlovéniában meg lehet inni a csapból is.
Hogy az élvezetek vége édes maradjon válasszon bledi krémest, bledi vakondtúrás tortát vagy édes gombócokat. Élvezheti a Bled-szigeten lévő Poticnica-ban felszolgált potica kalácsokat is, vagy kipróbálhatja azokat a kiváló körtésréteseket, amelyet hagyományosan csak Bled közelében, Zasipben készítenek.
Hazánk legnagyobb borrégiója a Duna borrégió. 2006-ban alakult, a korábban alföldiként nyilvántartott borvidékek ésszerű együttműködésének hivatalossá tételével. Az alföldi és a minőségi bor jó ideig kizárta egymást az emberek köztudatában, de a borrégió eltökélt borászai megpróbáltak változtatni az előítéleteken. Manapság egyre több termelő gondolja úgy, hogy a homokos, lazább és mindenképpen meleg talajon is korrekt, sőt élvezetes borokat lehet termelni.
„A Duna-Tisza közén található borvidékek borai évjárattól függően a hazai termés harmad-, negyedrészét teszik ki. Ennek ellenére sokszor még ma is úgy érezzük, hogy nálunk hiány van jó asztali, azaz megbízható, tiszta ízű, könnyű ivóborokból. Ez a kategória az európai átlagban nagyüzemileg, korszerű technológiával előállított borokat jelent, amelyek nem egyszer hűtőláncon keresztül készülnek el és jutnak a fogyasztóhoz. Nem élvezeti cikként, hanem élelmiszerként fogyasztják őket. Jóval egészségesebbek, mint a szénsavas, színezett, szagosított üdítőitalok. Ezek a területei az országnak tökéletes termőhelyei lehetnek a könnyű tiszta ivóboroknak, bármiféle negatív megkülönböztetés nélkül” – írja erről a vidékről dr. Mészáros Gabriella a bor.hu oldalon.
További infók a Duna borrégióról: https://borhirlap.hu/bor-hirlap-2022-tavasz/
Nyúlné Pühra Beáta, az Etyek-Budai borvidéken működő Nyakas Pincészet főborásza nyerte el a Magyar Bor Akadémia (MBA) által odaítélt Év Bortermelője Magyarországon 2021-ben díjat.
A jelöltek kiválasztása ezúttal is többlépcsős folyamatban zajlott: az MBA több száz szakmabelit kért fel arra, hogy küldjék el javaslataikat, közülük 250 szakíró, étteremtulajdonos, újságíró és egyéb szakember jelölt három-három borászt a díjra – idézte fel a borakadémia főtitkára, Keményné Koncz Ildikó.
A legtöbb jelölést kapott öt borász – Figula Mihály (Balatonfüred-Csopaki borvidék), Günzer Tamás (Villányi borvidék), Ipacs Szabó István (Villányi borvidék), Liptai Zsolt, a Pannonhalmi Főapátság pincészetének főborásza (Pannonhalmi borvidék) és Nyúlné Pühra Beáta (Etyek-Budai borvidék) – közül az MBA 125 tagjának szavazataival választották ki a díjazottat.
Cikkünk: https://borhirlap.hu/bor-hirlap-2022-tavasz/
Rendkívüli sikert könyvelhetett el idén a magyar bor, azon belül is a villányi borvidék. A Jammertal Borbirtok 2015-ös Cassiopeia Merlot-ját közel 7500 bor többkörös vakkóstolása során választották a 2021. évi Concours Mondail de Bruxelles szakértő ítészei a világ legjobb vörösborának.
A Jammertal Borbirtok tulajdonosa, dr. Szűcs Róbert eredeti szakmája szerint orvos, orvosi műszereket forgalmazó cégével jelenleg is hazai kórházak jelentős beszállítója. A 90-es évek végén szeretett bele a villányi borvidékbe, egy barátokkal történt látogatás után. A bortúra után építette fel Európa egyik legmodernebb.
Olvass még többet erről: https://borhirlap.hu/bor-hirlap-2022-tavasz/
Háromszor egymás után (2019, 2020, 2021) a világ legjobb, aranyérmes pezsgői közt, sőt a legkiválóbbak TOP 10-es szelekciójába is bekerült a – magyarok körében egyre nagyobb népszerűségnek örvendő – Hungaria Rosé Extra Dry pezsgő a világ egyik legrangosabb pezsgőversenyén, a Franciaországban megrendezett Effervescents du Monde-on.
Olyan pezsgő-nagyhatalmak legjobbjai közt szerepel ez a magyar tétel, mint Franciaország, Olaszország vagy Spanyolország. A Burgundiában 19. alkalommal megtartott összemérettetésen 20 ország 490 pezsgője versengett, mintegy 80 főt számláló nemzetközi zsűri közreműködésével. A bírák a franciaországi Burgundiában található Château de Pierreclos-ban, igencsak szigorú feltételek mellett, tökéletes körülmények közt kóstolták végig a világ különböző tájairól beküldött buborékos mintákat. 52 arany- és 108 ezüstérem talált gazdára!
További részletek a pezsgősikerekről: https://borhirlap.hu/bor-hirlap-2022-tavasz/
Ki vagyok én? |
L. Kelemen Gábor világjáró újságíró vagyok. Hobbim az utazás, eddig 111 országban jártam, ezek közül sokban többször is. Gyakorlatilag mindenhol megfordultam már a Földön, ahol nincs háború, éhínség, betegségek, extra veszély, mert ezeket a helyeket kerülöm.
Like-olj, kövess és oszd meg!
Feliratkozás hírlevélre!