Megjelent a Jet Set golf és luxuséletmód magazin 2021. évi őszi száma: fókuszban az Adriai-tenger országai
október 4, 2021
Megjelent a unIQue Prémium magazin 2021. őszi-téli digitális lapszáma
október 21, 2021

Megjelent a Bor Hírlap őszi digitális lapszáma: élmény elolvasni!

Kattanj rá a Bor Hírlap őszi digitális lapszámára: https://borhirlap.hu/bor-hirlap-2021-osz/

Most is sok érdekességgel szolgálunk. Olvashatsz például Figula Mihály Olaszrizling specialista pályafutásáról. Figula Mihály lett 2012-ben az Év fiatal borásza, 2019-ben pedig eljutott a csúcsra: a Borászok Borásza lett, 2019. május 3-án – tizenharmadikként – megkapta az elismerő csillagot a Szent István Bazilika előtti sétányon. 49 ismert hazai borász választotta őt a legjobbnak – saját maguk közül. A 2008-ban elhunyt édesapja büszke lehetne rá, mert a családi borászatot sikeresen viszi a boraival.

 

 

A Press Air Kft. prémium sűrített levegő és nitrogénszolgáltató központ nyerte el a közönségdíjat a 2021-es Magyar Ipari Célgép Nagydíjon, melynek eredményhirdetését a közelmúltban tartották a városligeti Millenium Házában. A cég díjnyertes nitrogéngenerátorának köszönhetően a csavaros zárt dugóval ellátott borok esetében kizárt az oxidáció, így a nedűk az átlagosnál hosszabb ideig őrzik meg a minőségüket. A magyar szakértők által kifejlesztett termék ráadásul könnyen szállítható és üzembe helyezhető. Erről a témáról bővebben is olvashatsz: https://borhirlap.hu/bor-hirlap-2021-osz/

 

 

Kortárs költők és kortárs borok, szóról szóra, kortyról kortyra. Idén először indult útjára az 1 Bor 1 Vers kezdeményezés, aminek lényege, hogy a borokhoz választott kortárs versekkel együtt egy komplex élményt nyújtson, mondjuk egy őszi estén, amikor kicsit több idő van elmélyedni a kóstolásban és a gondolatokban. Idén 6 Szent György-hegyi borra kerültek fel a verses címkék, tételenként 300 darabra. Kis tételekről van szó, a választott termelők is igyekeztek valami különlegességet választani a projekthez. További infók: https://borhirlap.hu/bor-hirlap-2021-osz/

 

 

A Bor Hírlap stábja nyár égén Georgiában járt bortúrán. Erről olvashatsz az őszi lapszámban. Georgia fővárosából, Tbilisziből másfél órányi autóútra található a Kakheti borvidék, három órányira Kutaiszi környékén az Imereti borvidék és egy órányira, Gori környékén a Kartli borvidék. Mindegyikben másként készítik a bort, eltérő mennyiségű törkölyt tesznek az amfórába, azaz kvevribe. Keleten borostyán színűek a borok, Kartliban aranyszínűek, vagyis ahogy keletről nyugatra haladunk, egyre kevesebb a hozzáadott törköly. Persze a régiók a borkészítési stíluson kívül természeti adottságaikban (terroir) és legjellemzőbb szőlőfajtáikban is különböznek – több mint 500-féle szőlőfajta hagyományos Grúziában, és sok köztük egyedül ebben az országban autentikus a világon.

A grúzok nem vesznek borokat, van nekik saját. Georgia az ország, ahol szinte minden ember borász, az ország, amit a világ a borászat bölcsőjeként ismer. A helyi lakosságnál a sláger az amfórában készült borok, míg a külföldi turisták inkább az európai stílusú borokat kedvelik.

 

 

A Bor Hírlap stábja a legkedveltebb Kakheti borvidéket járta körbe, azon belül is a Mosmieri régióban, Telaviban kezdtünk a Château Mosmieri hotelben, amelyhez tradicionális borászat, s gourmet étterem is tartozik. A létesítményt szőlőbirtok veszi körül, s a szobákból a Kaukázus lélegzetelállító hegyvonulata látható. Kíváncsi vagy a részletekre? Kattanj rá: https://borhirlap.hu/bor-hirlap-2021-osz/

Elutazol? Pálinka. Evés előtt? Pálinka. Jobb emésztésre? Pálinka. Nem akarsz beteg lenni? Pálinka. Beteg vagy? Pálinka. Hosszú élet titka? Pálinka. Lelki segély kell? Pálinka. De valóban mindenre megoldás a pálinka?

 

 

Úgy tartjuk, a pálinka mindenre gyógyír, legalábbis nagyon népszerű az a tézis, miszerint egy jó pálinka igazából csodaszer. De mit várhatunk, hiszen eleve a története is így kezdődött, ugyanis a legendák szerint Károly Róbert és felesége Nápolyba tartottak, amikor Erzsébet királyné annyira megbetegedett, hogy inkább visszafordultak. A betegségét próbálták mindennel kezelni, de csak egy volt igazán hatásos: egy rozmaringos főzet, ami nemes egyszerűséggel az aqua vitae, azaz az élet vize nevet kapta a 13.  században.

Maga a pálinka elnevezés csak a 17. században, a szlovák palenka szóból eredeztetve jelent meg a feljegyzésekben. Nagyjából mindenki ismer valakit, aki főz otthon pálinkát, és olyan embert is, aki biztosan állítja, hogy az ő pálinkájánál nincs jobb a világon. De mi kell a jó otthoni főzéshez? Jó pálinka-e az, ami leszaggatja a kerítést? És valóban nem kell tovább keresni az élet vizét, csak venni egy jó pálinkát? A kérdésekre választ kapsz: https://borhirlap.hu/bor-hirlap-2021-osz/

Ki vagyok én?

L. Kelemen Gábor világjáró újságíró vagyok. Hobbim az utazás, eddig 111 országban jártam, ezek közül sokban többször is. Gyakorlatilag mindenhol megfordultam már a Földön, ahol nincs háború, éhínség, betegségek, extra veszély, mert ezeket a helyeket kerülöm.

Like-olj, kövess és oszd meg!



Feliratkozás hírlevélre!

Booking.com
Booking.com

Vélemény, hozzászólás?

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás