Mountain Fairy Tale glamping Trzicben, Szlovéniában
június 12, 2021Ha reptéri parkolás, akkor: nemzetiparkolo.hu
június 17, 2021Különleges bor-gasztro témákkal megjelent a Bor Hírlap nyári digitális lapszáma!
Tizenötödször választottak legjobbat maguk közül a Borászok Borásza szakemberei 2021. június 4-én Etyeken. A díjat gondozó Vinum Praemium Alapítvány közölte: a jelöltek, vagyis az 50 legjobb magyar borász listáját az elmúlt évek győztesei állították össze. Ezután az ötvenek kezében volt a döntés, hogy egy-egy szavazatukkal, két forduló alatt megválasszák meg a végső győztest. Az első forduló után Bárdos Sarolta, Ipacs Szabó István, Kiss Gábor, Liptai Zsolt és a későbbi nyertes, Bodó Judit maradt versenyben.
A második fordulóban szintén az ötveneknek volt szavazati joguk, de értelemszerűen már csak az öt döntős közül kellett választaniuk. Ez alapján lett Bodó Judit a 15. Borászok Borásza, akiről olvashat a Bor Hírlap nyári számában a következő linken: https://borhirlap.hu/bor-hirlap-2021-nyar-2/
A világhíres Decanter magazin májusi számának harminchat oldalas speciális melléklete a magyar borokkal ismerteti meg a világ borfogyasztóit.
A világ legismertebb borászati szaklapja az Egyesült Királyságban elérhető magyar borokat és az export szempontjából legjelentősebb magyarországi borvidékeket mutatja be világszerte Toronyi Zsuzsa szervezésében. Az informatív kiadványban helyet kap közel hatvan, az exportpiacokon jelen lévő bor részletes kóstolási jegyzetekkel, elérhetőséggel és árral. A szerzők bemutatják a piacon már jól ismert Tokaji Aszú és a száraz Furmint mellett a legkiemelkedőbb száraz fehér-, rozé- és vörösborokat. A mellékletben megismerkedhetnek az olvasók a Tokaji, az Egri, a Szekszárdi, a Villányi borvidékkel és a Balatoni borrégióval. A kiadvány a Hárslevelű, Juhfark, Kéknyelű, Olaszrizling, Kadarka és Kékfrankos hagyományos magyar szőlőfajták történetét és fajtajellemzőit is bemutatja. A magyar borok gasztronómiai szerepét étel-italpárosítással és budapesti borbár- és étteremajánlóval teszi még színesebbé a különkiadás, amelyben, többek között, Czinki Tamás Master Sommelier (fenti képünkön) is publikált. További infók: https://borhirlap.hu/bor-hirlap-2021-nyar-2/
Ahogy megérkezett a nyári jó idő, egyre inkább vágyunk a szabadba, de nemcsak a mozgás és a napsütés kedvéért, hanem hogy a kertben grillezve családi körben egy finomat együnk. Bár a megfelelő felszerelés mellett bárki tud remek grillpartikat rendezni, összegyűjtöttünk 5 tippet, amire érdemes odafigyelni. A kulcsmondatok tartalmát olvasd el az alábbi linken: https://borhirlap.hu/bor-hirlap-2021-nyar-2/
Nemrégiben járta meg a netet az a képsorozat, ami Vlagyimir Putyin orosz elnök szibériai vakációján készült Szibéria déli részén, Tuvában. Az egyik kép az elnök és Szergej Sojgu védelmi miniszter falatozását örökíti meg, amin a magyar netezők hamar kiszúrtak két jellegzetes formájú fűszeres üveget: a Kotányi sót és a borsot.
A képet a közösségi média is felkapta itthon, azt találgatva, hogyan kerülnek a Kotányi fűszerek Putyin asztalára?
A megoldás egyszerű. Kezdjük ott, hogy az asztalon az nem magyar só, sőt a Kotányi sem kizárólag magyar cég. A Kotányi ugyanis olyan magyar termék, ami Ausztriába „disszidált”. A további részleteket olvasd el ezen a linken: https://borhirlap.hu/bor-hirlap-2021-nyar-2/
Több magyar termék közül választották ki a szilvalekvárt Japánban, így nem sokára a szigetország lakói is megismerhetik a hazai ízeket. A szilvalekvár először egy kávéházlánc polcain, országszerte több ezer üzletben fog felbukkanni – hogy milyen formában, arról biztosat még nem tudunk, de valószínűleg péksütemények töltelékeként.
Japánban óriási hagyománya van a gyümölcsök szeretetének. A júliustól-decemberig tartó időszakban az emberek és a vállalatok ajándékot vesznek egymásnak, így fejezve ki tiszteletüket. Ez az ajándék nagyon sokszor egy étel, ami lehet gyümölcs is. Vannak gyümölcsboltok, amelyek éppen erre az időszakra specializálódtak, és termékeik 80-90 százalékát ajándékba veszik, legyen az akár esküvői, üzleti vagy műtét utáni ajándék. Emiatt a világ legdrágább gyümölcseinek jelentős hányada a szigetországból származik.
Ilyen a kockadinnye is, amelyből 85 USA dollár/6 kg-os darab. Japánban nagyon népszerűek a nem megszokott formájú gyümölcsök, ezek közül is kiemelkedik a kocka alakú dinnye. Az első ilyen dinnyék 40 éve készültek el. A dinnyék „készítése” nem bonyolult, olvasd el a következő linken, hogy mi a titok: https://borhirlap.hu/bor-hirlap-2021-nyar-2/
Szlovéniában a szőlő a sláger, s az ebből készült remek borok. A Bor Hírlap 2021 évi nyári számában több oldalas szlovén összeállítás olvasható, olyan helyekről, ahol a bor és a gasztronómia kiemelkedő. Kíváncsi vagy rá? Olvasd el: https://borhirlap.hu/bor-hirlap-2021-nyar-2/
Ki vagyok én? |
L. Kelemen Gábor világjáró újságíró vagyok. Hobbim az utazás, eddig 111 országban jártam, ezek közül sokban többször is. Gyakorlatilag mindenhol megfordultam már a Földön, ahol nincs háború, éhínség, betegségek, extra veszély, mert ezeket a helyeket kerülöm.
Like-olj, kövess és oszd meg!
Feliratkozás hírlevélre!