
A Kisoroszi szigetcsúcson sétálgattam az unokámmal
február 21, 2021
A Naplás-tónál, a Szilas-patak mentén és a Cinkotai-kiserdőben túráztam
március 5, 2021Megjelent a Bor Hírlap Csúcsborászok című különszáma!


A magyar borok nagyszerűen teljesítenek a világversenyeken, olyan sok nemzetközi díjat nyernek, hogy nincs is hely felsorolni a teljesség igényével az összes elismerést. Mindez azt mutatja, hogy hazánkban csúcsborászok dolgoznak a pincészetekben, akik megérdemlik az ünneplést. Ezért is készített a Bor Hírlap szerkesztősége egy digitális különszámot Csúcsborászok címmel a legjobbjainkról, akik az elmúlt években felhívták magukra a figyelmet, s nagyot alkottak. Kattints a következő linkre, hogy Te is olvashass a magyar csúcsborászokról: https://borhirlap.hu/csucsboraszok/
A Bor Hírlap speciális különszámában kiemelésre kerültek az életműdíjas borászok, az Év bortermelője címmel rendelkező szakemberek közül azok, akik ma is aktívak, példaképek, az Év pincészete díjjal rendelkezők közül néhányan, a Borászok Borásza elismerésben részesültek pár nagy egyénisége. Terjedelmi okokból persze nem jutott hely mindenkinek, aki számít, de a dicsőségtablón természetesen valamennyi díjazott szerepel, mert megérdemlik a rivaldafényt. Kattanj rá Te is a csúcsborászokra: https://borhirlap.hu/csucsboraszok/
A Bor Hírlap 13 éve jelenik meg negyedévente, ingyenes bor promóciós kiadvány, amelynek vannak különszámai és hírlevelei is. Az olvasók digitális formában ingyen követhetik nyomon a híreket, érdekességeket, s a szerkesztőség reklámbevételekből tartja el magát. Pincészetek, éttermek, borüzletek, szállodák hirdetik magukat a hasábokon. A Bor Hírlap kiadója a Csúcsborászok című kiadvány előkészítésekor segítséget kért a Magyar Bor Akadémiától és a Magyar Szőlő- és Borkultúra Kft.-től, hogy pár tízezer forintos reklám megvásárlásával támogassák a különszám létrehozását, annál is inkább, mert gyakorlatilag az egész lapszám az Ő díjazottjaikról szól. Mindkét szervezetnek Zilai Zoltán a vezetője, aki elfoglaltságára hivatkozva nem fogadta a főszerkesztő-kiadó telefonhívását, átirányította azt az egyik kollégájához, aki ígéretet tett, hogy Zilai Zoltán elnökségi ülés elé viszi a kérést, miszerint jut- e pénz a Bor Hírlap munkájának megsegítésére.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
A Csúcsborászok kiadvány támogatását először azzal hárították el, hogy kevés lenne az idő a lapzártáig reklámot szerkeszteni, majd később a Magyar Bor Akadémia elnöksége azt üzente meg, hogy sajnos jelenleg nem tudja támogatni a Bor Hírlap kérését. Hidegen hagyta Zilai Zoltánékat a segélykiáltás, hogy a pandémia miatt visszaestek a reklámbevételek, s segítség kellene egy ingyenes bor promóciós kiadvány biztos életben maradásához, a negyedéves lapszámok további kiadásához. Persze, nyilván nem köteles senki hirdetni a Bor Hírlapban vagy a különszámaiban, de Zilai Zoltánéknak azért illett volna meghallani a magyar bor promóciójáért csaknem másfél évtizede dolgozó újság egyszeri, ráadásul szerény mértékű segélykérését.
Csak annyit lehet hozzáfűzni ehhez, hogy szánalmas, s szégyenletes ez a hozzáállás. Sajnos ma már közhellyé vált a gondolat („élni és élni hagyni”), de igaz. Zilai Zoltánék számára úgy tűnik csak az élni szó az igazán fontos. Ilyen ma a világ.
Lényeg a lényeg, megjelent a Csúcsborászok kiadvány Zilai Zoltánék segítsége nélkül is, maguk a borászok láttak benne fantáziát, segítettek, erre a linkre kattintva lehet olvasni 40 oldalon a legjobb szakembereinkről: https://borhirlap.hu/csucsboraszok/
A csúcsborászok sorából ki kell emelni Szepsy István tokaji borászt, aki 2020-ban kapott életműdíjat, aki azon kevesek közé tartozik a világon, akinek a „Borok Ura” kitüntetése is megvan. Szepsy István sajnos az elmúlt években sokat betegeskedett, de ma már szerencsére jól van, s azt kívánjuk neki, hogy még sokáig tudjon nagyot alkotni a borfogyasztók örömére.
Tokajban persze vannak mások is, akikre felnézhetünk, így például Áts Károlyra, vagy Gincsai Tamásra. Nagy borászok ők is, mint ahogy Villányban Malatinszky Csaba, Bock József, vagy Tiffán Ede.
Mint ahogy Szekszárdon Merfelsz Gábor, vagy Dúzsi Tamás. De nem is sorolom tovább a neveket, el kell olvasni a Csúcsborászok című kiadványt: https://borhirlap.hu/csucsboraszok/
A Bor Hírlap Csúcsborászok különszámában sok érdekesség olvasható. Például az, hogy Magyarországon elsőként a villányi Bock Borászat vezette be a palackozott újbor divatját 1997-ben. Mivel a borvidék jellegzetes fajtájából, a Portugieserből készült bor november elején került ki a pincéből, Bock József elnevezte Szent Márton borának. Akkor még senki más nem készített hasonlót az országban, így a Beaujolais Nouveau-t idéző könnyed, friss bor szinte berobbant a köztudatba, az éttermek könyörögtek érte.
Mivel a várva várt újbor jellemzően könnyű, friss és gyümölcsös, a borászok sokfelé nem is vörösborral, hanem primőr rozéval jelentkeznek elsőként. A műfaj Magyarországon is többfelé megjelent, ma is nagy divat, Koch Csaba például remek rozékat készít minden évben, mint ahogy a vörösei is csodásak.
A világban divat, hogy helyi, tradicionális minta alapján elkészítik egy-egy borvidék saját palackját. Nálunk is van már erre példa, Tokaj után az Egri Borműhely borászainak is van már új, egyedi palackja.
Szólni kell a balatoni borokról is, Badacsonyban például Borbély Tamás alkot maradandót.
Ha érdekel a magyar bor, ne hagyd ki a magyar csúcsborászokról szóló digitális magazint, kattanj rá: https://borhirlap.hu/csucsboraszok/

![]() |
Ki vagyok én? |
L. Kelemen Gábor világjáró újságíró vagyok. Hobbim az utazás, eddig 111 országban jártam, ezek közül sokban többször is. Gyakorlatilag mindenhol megfordultam már a Földön, ahol nincs háború, éhínség, betegségek, extra veszély, mert ezeket a helyeket kerülöm.
Like-olj, kövess és oszd meg!
Feliratkozás hírlevélre!