Megjelent a unIQue prémium magazin 2020 téli digitális száma – különleges ismeretterjesztő cikkekkel tele!
november 21, 2020
Megjelent az ÁlomSzigetek utazási albumkönyvem, 5 földrész 30 csoda bemutatása!
december 3, 2020
Megjelent a unIQue prémium magazin 2020 téli digitális száma – különleges ismeretterjesztő cikkekkel tele!
november 21, 2020
Megjelent az ÁlomSzigetek utazási albumkönyvem, 5 földrész 30 csoda bemutatása!
december 3, 2020

Érdekes cikkekkel megjelent a Bor Hírlap téli digitális lapszáma! Kattanj rá Te is!

A Bor Hírlap téli lapszámából megtudhatod, hogy kik az Év Bortermelője 2020 díj jelöltjei. (https://borhirlap.hu/bh-2020-tel/) A kiemelt borászok közül négy a szavazatok összesítésével érdemelte ki helyét a legjobbak között, míg egy jelöltet – a hagyományoknak megfelelően – a díj korábbi győztesei közösen neveztek meg.

A sokszor csak néhány jelölésen múló nemes versengés alapján végül idén ez az öt kiváló borász várhatja majd a végső szavazást az Év Bortermelője cím sorsáról 2020-ban: Borbély Tamás (Badacsonyi borvidék), Figula Mihály (Balatonfüred-Csopaki borvidék), Ipacs-Szabó István (Villányi borvidék), Liptai Zsolt (Pannonhalmi borvidék), Nyúlné dr. Pühra Beáta (Etyek-Budai borvidék)

 

 

A verseny szabályzata alapján az öt jelölt közül a Magyar Bor Akadémia tagjai választják ki a 2020-as Év Bortermelője Magyarországon díj nyertesét, egyéni, titkos szavazással. A győztest 2020. december 4-én, sajtótájékoztató keretében hirdeti ki az Akadémia.

 

 

Barta Károly borász nincs a fenti listán, de szólni kell róla is, mert a Barta Öreg Király 2016, 6 puttonyos aszú a Decanter World Wine 2020 borversenyen, ami a világ legelismertebb nemzetközi viadala, platina díjat kapott. A dűlő szelektált borok arra hivatottak, hogy azt a területet mutassák meg mind ízében és karakterében, ahol a fürtök életre keltek.

A Bor Hírlap téli számából (https://borhirlap.hu/bh-2020-tel/) azt is megtudhatod, hogy három kategóriában hirdették ki Magyarország legszebb szőlőbirtokait. A kisbirtokok (maximum 10 hektár) között a Dobogó Pincészet nyert a Tokaji Borvidékről, a középbirtokoknál (10-50 hektár) az Eszterbauer Borászat nyert, a nagybirtokoknál a szekszárdi Bodri Pincészet lett az első.

 

 

Az Ország Legjobb pálinkája címet is odaítélték már, amint arról a Bor Hírlap téli száma is beszámol (https://borhirlap.hu/bh-2020-tel/) Érlelt kadarka törkölypálinka nyerte 2020-ban az Ország Legjobb pálinkája címet, amelyet a Tolna megyei Brill Pálinkaház készített. Az Országos Pálinka- és Törkölypálinka verseny eredményeit november 5-én hirdette ki a Pálinka Nemzeti Tanács, ahol 18 Champion-díjat, 71 arany-, 175 ezüst- és 113 bronzérmet is kiosztottak. A nemzeti pálinkaversenyre idén rekord mennyiségű, több mint 400-féle pálinkával nevezett 48 különböző pálinkafőzde. A legtöbb díjat a Győr-Moson-Sopron megyei 1 Csepp Pálinka gyűjtötte be, így 2020-ban ők kapták a legeredményesebb pálinkafőzdének járó kitüntetést.

 

 

Jó hír a pálinkával kapcsolatban, hogy az Európai Unió nemrégiben módosította a pálinkafőzésre vonatkozó szabályozást, s 2021-től évi 86 liter gyümölcspárlat főzése adómentessé válik. Jelenleg 700 forint adót kell fizetni egy liter párlat után. A magyar háztartásokban 27 ezer főzőberendezés üzemel.

A Bor Hírlap téli száma (https://borhirlap.hu/bh-2020-tel/) beszámol arról is, hogy 2020 október 1-re, azaz a Zene világnapjára időzítették az Egyszer volt pálinkák megjelenését, ami négy íz és négy zenekar összeborulását jelenti. A márkát olyan zenerajongók álmodták meg, akik szeretnének valós segítséget nyújtani előadóknak, az italok megvásárlásával négy hazai zenekart, a Hősöket, a Jónás Vera Experimentet, a Margaret Islandet és a Turbó zenekart támogathatod.

 

 

Az Egyszer volt ízeihez egy-egy zenekar kapcsolódik, mindegyik pálinka egy-egy dal nevét viseli, a különleges csomagolás oldalán pedig a dalszövegek idézetei is helyet kaptak.  A barackpálinka így a Jónás Vera Experiment Borzongásaim című dala után, a birspálinka a Hősök Játszunk, a mézes ágyas meggyes a Margaret Island Éjszaka és a szilvapálinka a Turbó Iránytű című száma után kapta nevét.

A támogatás az Egyszer volt pálinkák bevételéből származik, mely közvetlenül a zenekarokhoz kerül egy éven keresztül. Így az Egyszer volt csapata, a vendéglátóhelyek és a rajongók az ital megvásárlásával előreláthatólag több millió forinttal segítik a zenészeket. 

 

 

A Bor Hírlap téli száma (https://borhirlap.hu/bh-2020-tel/) a whiskeyk világába is elkalauzol. Viszonylag stabil volt a legdrágább whiskeyk listája az elmúlt időszakban. Ez változott meg radikálisan, ugyanis egy a példátlan külföldi árverésen olyan palackok találtak új gazdára, amelyek igazi ritkaságnak számítanak.

A világrekordot a The Macallan 1986-ban palackozott, 60 évig érlelt whiskeyje döntötte meg, 1,9 millió dollárért kelt el.

A Bor Hírlap téli száma (https://borhirlap.hu/bh-2020-tel/) ír arról is, hogy őrült gin-tonic kombinációkat kreáltak Budapesten a VII. kerületben. Thaiföldről rendelik a szárított skorpiókat hazánk alighanem legkülönlegesebb gin-tonic variációjához. A Neverland szabadulószobák bárjaiban kóstolható polgárpukkasztó ínyencségnek a bártenderek egy vad, csípős, fűszeres világot kölcsönöztek, és aki elég bátor, a végén el is fogyaszthatja a pohár fenekén fekvő ízeltlábút.

 

 

A budapesti szórakoztatóhelyen található meg egyébként az ország legnagyobb gin-tonic választéka, amelyek elkészítéséhez a skorpiók mellett olyan speciális alapanyagokat kínálnak, mint a japán málnalevél, a gyöngyhagyma vagy a dzsungelbors.

A Bor Hírlap téli számában még sok más érdekesség olvasható, kattints a következő linkre, hogy végig olvashasd a digitális magazint! (https://borhirlap.hu/bh-2020-tel/)

Ki vagyok én?

L. Kelemen Gábor világjáró újságíró vagyok. Hobbim az utazás, eddig 111 országban jártam, ezek közül sokban többször is. Gyakorlatilag mindenhol megfordultam már a Földön, ahol nincs háború, éhínség, betegségek, extra veszély, mert ezeket a helyeket kerülöm.

Like-olj, kövess és oszd meg!



Feliratkozás hírlevélre!

Booking.com
Booking.com

Vélemény, hozzászólás?

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás