A Graham’s prémium borait kóstoltam Portóban!
szeptember 3, 2020
Bella Pincészet – Borterasz és Vendégház
szeptember 3, 2020
A Graham’s prémium borait kóstoltam Portóban!
szeptember 3, 2020
Bella Pincészet – Borterasz és Vendégház
szeptember 3, 2020

A 230 éves Sandeman portói pincészetében jártam

Nem feltétlenül szükséges valamelyik borászatot meglátogatnod a portugáliai Duoro-völgyben, annak érdekében, hogy megkóstolhasd a portugál borokat. (Persze azért ez is erősen ajánlott!) Ha Portóban tartózkodsz, s nincs előre lefoglalt hajóutad, viszont kedved lenne megkóstolni néhány portói bort, akkor igen sok lehetőség közül válogathatsz, elsősorban a folyó belvárossal szemközti oldalán, Vila Nova de Gaiában. Minden kóstolópince más és más, eltérő berendezésű, akad, amely nem csak portói desszert borokat, hanem kézműves sajtokat és csokoládékat is bemutat, a helyi szakértők segítségével.

Magas minőségi követelményeknek kell megfelelniük a portói boroknak, amelyekre jellemző, hogy alkohollal erősítik, a hosszabb ideig való eltarthatóság érdekében. Portugália egyik legfontosabb export cikke a portói bor. 1757-ban határolták el a borvidéket, ahol szigorú eredetvédelem alapján készítik a portói borokat. A Duoro-völgyében 40 ezer hektáron terem szőlő, ennek nagy részét a portói borok számára szüretelik.

 

 

Portóban 2020 augusztusában jártam, már harmadszor, mert annyira szeretem. Van egy pincészet, amit nem lehet kihagyni, ami biztosan felkelti mindenkinek az érdeklődését, amely a történelmi belváros folyópartjának közepén található hatalmas épületben, óriási terasszal. Ez nem más, mint a Sandeman. Fekete köpenyt és sombrero kalapot viselő alak „A Don” az emblémája, mindenki ismeri, szereti.

A Sandeman pincészet 230 éves, s ez idő alatt mindig fejlődött, borainak karaktere aromája, édessége csodálatra méltó.

Ha kíváncsi vagy befizethetsz egy húszperces túrára, bemutatják az érlelő pincét, sőt egy látványos film keretében a szőlőbirtokot és a szüret, a feldolgozás menetét is. De a fő szám persze a kóstolás.

Én prémium kóstolón vehetettem részt a Sandemannál, megízlelhettem a most nagyon divatos fehér protóit, majd egy „late bottled vintage” portóit kaptam, s végül egy 10 éves Sandeman Tawny került a poharamba. A borok mellé finom sajt tál érkezett.

A fehér portói értelemszerűen csak fehér szőlőből készül, s ez az egyetlen termék, amelyből lehet kapni szárazat, félszárazat és édeset egyaránt.  Mindegyiket lehet inni magában, vagy koktél alapanyagként tonikkal, jéggel és citrommal. Én az édes fehér protóit kóstoltam magában, s csakis a fantasztikus jelzővel lehet illetni.

A második borom egy klasszikus Ruby volt, testes, nagy intenzitású, a vörös bogyós gyümölcsök illatát és ízét egyaránt érezhettem benne.

A csúcsnak a 10 éves Tawny számított a sorban. Tölgyfahordóban érlelték, komplett aromája mindenkit magával ragad. Velem is ezt tette. Szinte már olyan érzésünk volt, mintha édeskés konyakot kortyolgatnék. Gondolhatjátok, akkor, hogy milyen csodás lehet a 20 és a 30 éves Tawny, persze ezeknek az áruk már az egekben van…

A Sandeman kóstolótermét egybeépítették a pincészet borboltjával, ami jó ötlet, mert az ember rögtön megveheti azt a bort, ami ízlett neki. Különösen tetszett, hogy akadnak olyan díszdobozok, mint például a fehér portói esetében, amelyek párosával össze passzinthatók, ha 2 üveget veszel, s a díszdobozokat egymás mellé állítod, akkor kirajzolódik ’A Don’ fekete emblematikus figurája. Jó ötlet, mert arra sarkallja a vásárlót, hogy rögtön 2 üveg portóit tegyen a kosarába.

A Sandeman portói borokat jelenleg 75 országban árusítják, a különböző borversenyeken olyan sok komoly díjat nyert, hogy szinte már felsorolni sem lehet.

www.sandeman.com

Ki vagyok én?

L. Kelemen Gábor világjáró újságíró vagyok. Hobbim az utazás, eddig 111 országban jártam, ezek közül sokban többször is. Gyakorlatilag mindenhol megfordultam már a Földön, ahol nincs háború, éhínség, betegségek, extra veszély, mert ezeket a helyeket kerülöm.

Like-olj, kövess és oszd meg!



Feliratkozás hírlevélre!

Booking.com
Booking.com

Vélemény, hozzászólás?

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás