Gasztro hétvége Stájerországban, Riegersburgban
augusztus 23, 2020
A portugál The Oitavos hotelt soha nem felejthetem!
szeptember 2, 2020
Gasztro hétvége Stájerországban, Riegersburgban
augusztus 23, 2020
A portugál The Oitavos hotelt soha nem felejthetem!
szeptember 2, 2020

Lisszabon legnagyobb presztízsű étterme a Tágide, itt vacsoráztam!

A portugál főváros, Lisszabon szívében található a Chiado negyed, amely a luxus jelképe, innen lehet gyönyörködni a Tagus folyó legszebb panorámájában – a környező öreg házak teteje felett. Ebben a csodás környezetben található egy 18. századi szépen karbantartott épületben Lisszabon legnagyobb presztízsű étterme, a Tágide, itt vacsoráztam 2020. augusztus végén a feleségemmel és a barátaimmal.

 

 

A Tágide évtizedek óta ismert és imádott vendéglátóhely, amely a tradicionális portugál konyhát olyan magas szinten képviseli, hogy 1981-ben kapott először Michelin-csillagot, s azóta is rendre szerepel az étterem a Michelin ajánlásában.

A Tágide fiatal főnöke, Augusto fogadott minket a bejáratnál, s már a lépcsőház dekorációja élményt jelentett számunkra, nem is beszélve a nagyteremről, ahol 7 darab embernagyságú mitológiai alak képét láthattuk a falakon.

 

 

Mielőtt elfoglaltuk volna a helyünket az asztalnál, hogy megigyuk az előitalként érkezett Kir-royal koktélunkat, kiléptünk az étterem erkélyére, hogy csodáljuk a naplementét, s a kilátást a városra, meg a Tagus folyóra.

 

 

A Tágide 1950-ben nyitott, de eredetileg éjszakai bár volt. Charles Aznavour, Ana Maria Gonzalez, s hasonló sztárok léptek fel itt, közel két évtizeden át. 1970-ben született meg a döntés, hogy luxusétteremmé formálják.  Duarte Pinto Coelho hatalmas 18. századi csempeképekkel és 17. századi kőből készült szökőkutakkal dekorálta a helyet, amely gyorsan a bankárok, s más gazdag emberek kedvencévé vált.

2007-ben Suzana Barros de Brito vette meg az éttermet és egy kicsit modernizálta, majd 5 esztendővel később kiegészítette a luxuséttermet egy bor- és tapasz bárral is.

Guilherme Freire séf és csapata bizonyította számunkra a magas nívót, amikor ottjártunk. Rábíztuk magunkat, ő állított össze számunkra egy speciális halas menüsort, mert jeleztük, hogy a társaságunkban lévő egyik barátunk nem fogyaszt húst.

A Tágide étteremre, mint minden más gourmet vendéglátóhelyre jellemző, hogy kis adagokat tesznek a vendég elé, dísztálalással. Az ízek kavalkádjának összehangolásán van a hangsúly, s persze arra is figyelnek, hogy az ételek színvilága is illeszkedjen a legmagasabb elvárásokhoz.

 

 

A napi levesünk fő hangsúlya a mentára esett, így aztán ízében és színében is hasonlított a zöld fűszernövényre, remek kezdésnek bizonyult.

 

 

Különlegesnek számított az a kukorica prézlibe ágyazott, s erős borssal ízesített grillezett szardínia is, amelyet előételként tálaltak nekünk, mondani sem kell, hogy nagyon finom volt.

 

 

Főételként tokhal érkezett az asztalunkhoz, gombával és fekete kaviárral megkoronázva, mert a portugáloknak ez a kedvencük, s meg akarták mutatni nekünk, hogy mit is imádnak. Quinta dos Marias fehérbort öntött a hal mellé a poharainkba a sommelier, aki Londonban és Milánóban szerzett magas szintű ismereteket a szakmáról. El is mondta nekünk, hogy a Dao régióból származó 2019-es 100%-ban Encruzado szőlőből készült nedűt gondolt társnak a hal mellé, ami jó döntés volt. Három nővér a tulajdonosa ennek a borászatnak, s mindegyikük egyik keresztneve Mária, akik Portugália egyik leghíresebb pincészetévé fejlesztették fel a cégüket.

 

 

Fantasztikus Quinta da Alorna bort kínált ezután a szesszel felitatott cseresznyés-csokis édességünkhöz a sommelier, méghozzá egy 2012-es késői szüretelésű Colheita Tardita szőlőből készült nedűt, ami a likőrborok királyához, a francia Sauterneshez hasonlít egy kicsit ízében. Remek volt a párosítás…

 

 

Mi este 8 órakor kezdtük a vacsorát és 22 órakor még mindig érkeztek vendégek, akik nem fértek be az első ültetésre. Hiába, annyira népszerű a Tágide, hogy minden nap ez a helyzet, s nemcsak vacsoraidőben, hanem délben is rendre telt ház van, így fontos, hogy jó előre kell foglalni helyet, ha itt szeretnél enni. S el kell mondani azt is, hogy a Tágide árai nincsenek elszállva, sőt olcsóbb ez a hely, mint néhány menő lisszaboni tradicionális fado-étterem. A Tágidébe nemcsak, turisták járnak, hanem nagyon sok helyi vendég is rendszeresen felkeresi, ami önmagáért beszél.

Restaurante Tágide

Cím : Largo da Academia Nacional das Belas Artes nº19 – 1200-005 Lisboa            Telefon: (+351) 213 404 010  

E-mail: geral@restaurantetagide.com 

Web: https://www.restaurantetagide.com 

Ki vagyok én?

L. Kelemen Gábor világjáró újságíró vagyok. Hobbim az utazás, eddig 111 országban jártam, ezek közül sokban többször is. Gyakorlatilag mindenhol megfordultam már a Földön, ahol nincs háború, éhínség, betegségek, extra veszély, mert ezeket a helyeket kerülöm.

Like-olj, kövess és oszd meg!



Feliratkozás hírlevélre!

Booking.com
Booking.com

Vélemény, hozzászólás?

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás