Villa Fabiani – luxus borkúria Szlovéniában
június 30, 2020
Szabadtéri színházi élmények az esztergomi bazilika lábánál!
július 1, 2020

A Klet Brda borászat Szlovénia büszkesége

A Brda borvidék Szlovénia legnyugatibb területe. 72 négyzetkilométeren 43 faluban 5 ezer lakos él, s gyakorlatilag mindenki szőlőműveléssel és bortermeléssel foglalkozik. Az Alpok és az Adriai tenger közötti dombok és a Soca folyó  térsége ideális terep a szőlőültetvények számára, a mediterrán klímán jól beérik a szőlő, így magas minőségű borok készülhetnek, mint ahogy ideális hely ez az olíva ültetvényeknek is.

 

 

Szlovénia leghíresebb borászata, a Klet Brda ezen a vidéken található. 1957-ben alapították, szövetkezetként működött, s ma is 400 családi borászat 1000 hektáron termő szőlőjét dolgozzák fel. Évente 6-8 millió liter bor készül lenyűgöző minőségben, heroikus munkával, többnyire kézműves módon. Hogy mennyire magas az a minőség, amit a Klet Brda szakemberei készítenek, azt bizonyítja, hogy a pincészet francia tölgyfahordóban érlelt Bagueri márkanévre hallgató Rebula Superior 2013-as bora nemrégiben 97 pontot kapott a világhíres Decanter magazin értékelőitől az elérhető maximális 100 pontból.

 

 

A Klet Brda pincészetet 2020 júniusában látogattam meg, ahol száraz Peneca Rebula habzóborral fogadtak. Remek kezdés volt, hiszen 30 fokot mutatott a hőmérő, jól esett a behűtött finom ital. Kínálhattak volna Fritzz fehér vagy rozé habzóborral is, amelyet Rebula szőlőből készítenek narancs, lime, illetve bodzavirág aromával, hiszen ezt az italt is arra találták ki, hogy a nyári forróságban felüdítsen.

 

 

A pincészet borválasztéka óriási, amit talán legkönnyebb áttekinteni a bejárat melletti vinotékában, ahol az a meglepetés ért, hogy igen olcsó áron kínálják a magas minőségű nedűket. Már 5 euróért is kapható itt minőségi bor, amit nem lehet kihagyni.

A Klet Brda modern, friss, gyümölcsös fehéreket kínál a mindennapokra, amelyeket kóracél tartályokban fermentálnak. A Rebula, Malvazija, s a Szürkebarát fajták a legnépszerűbbek. A Quercus borcsalád az említetteknél magasabb nívójú, testesebb borokart kínál Rebula, Sauvignon Blanc, Chardonnay Muscat Verduc szőlőkből, ezek a mediterrán ételekhez társíthatók leginkább. Újabb fokozat a skálán a Krasno borcsalád, ez már a gasztronómiai szektornak, az éttermeknek, hoteleknek készül. Krasno a legmagasabban fekvő falu Brda borvidéken, itt vannak a legjobb dűlők, nemcsak fehérek, hanem vörösek is. A Cabernet Franc, a Pinot Noir, a Merlot sokak kedvence.

 

 

S akkor elérkeztünk a díjnyertes Bagueri borokhoz, ezt a nevet a Dobrovo kastély tulajdonosától kölcsönözte a pincészet. Komplex, aromás nagy vörösborokról beszélünk, de francia tölgyfa hordóban érlelt fehéreket is tartalmaz ez a borcsalád.

A Klet Brda borászat büszke a de Baguer Chardonnay és Sauvignon fehérborukra és a de Baguer Marlotra, valamint Cabernet Francra. Elegáns, fineszes borok, amelyek szelektált szőlőszemekből készülnek kézműves alapon, lágy, aromás íz világgal.

 

 

A termékskálán szerepel az A+ elnevezésű bor is.  Rebula, Chardonnay és Pikolit szőlőből készülnek a fehérek, illetve Merlot, Cabernet Sauvignon és Cabernet Franc szőlőből a vörösek. Természetesen barikolt borokról beszélünk, s csúcsboroknak számítanak.

Különlegességnek tartják a Motnikot is, ezt a bort helyi fűszernövényekkel bolondítják meg, például zsályával. A múltban a gazdák így adtak különleges ízt a Rebula szőlőből készült nedűknek, amit Igor Skubin borász napjainkban felelevenített, s a fűszeres aroma bevált, most is kedvelt ez az ízesített termék.

A desszertborok sem hiányozhatnak a listából, az édes Pikolit a legkelendőbb.

Hallottál már a Pikolit szőlőről? Már a 18. századtól kezdve ismert a Pikolit (magyarul Balafánt szőlő) neve, amelyet minden magyar mezővárosban is a termesztésre javasolt szőlőfajták közé soroltak. A filoxérát követően szinte teljes egészében eltűnt, jelenleg ritkának számít, telepített területe minimális Európában. Egyes történelmi források az első osztályú fajták között említik, mások nehezen kezelhetőnek, borát pedig jellegtelennek, alacsony alkohol- és magas savtartalmúnak írják le. A Klet Brda Pikolit bora szerencsére első osztályú.

 

 

A pincészetnél örömmel fogadják a turistákat a látogató központban, sőt végig vezetik az érdeklődőket a termelő egységeken is. Nekem olyan szerencsém volt, hogy újságíróként bejuthattam a cég kastélyának pincéjében lévő exkluzív kóstolóterembe is, ahol a de Baguer borcsalád extra termékei vártak.

 

 

Ha a Brda borvidéken jársz, ne habozz, szánj időt a Klet Brda borászat megtekintésére, s rendelj borkóstolót. Ne habozz, s vegyél egy palackot a vinotékában a híres Schumacher szelekcióból, amely a Forma-1-es versenyző, Ralf Schumacher kézjegyével ellátott speciális borsorban található. Habzóbor, fehér és vörös egyaránt kapható, mint ahogy édes Schumacher bor is.

Klet Brda

Zadruzna Cesta 9, 5212 Dobrovo, Slovenia

Telefon: +386 5 33 10 144

E.-mail: tourism@klet-brda.si

www.klet-brda.si

Ki vagyok én?

L. Kelemen Gábor világjáró újságíró vagyok. Hobbim az utazás, eddig 111 országban jártam, ezek közül sokban többször is. Gyakorlatilag mindenhol megfordultam már a Földön, ahol nincs háború, éhínség, betegségek, extra veszély, mert ezeket a helyeket kerülöm.

Like-olj, kövess és oszd meg!



Feliratkozás hírlevélre!

Booking.com
Booking.com

Vélemény, hozzászólás?

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás