Hamarosan újranyithat Amerika, várnak a nemzeti parkok!
június 1, 2020Zöld lámpát kaptak a külföldi utazások!
június 8, 2020Megjelent a Bor Hírlap nyári lapszáma, olvasd el a friss híreket, cikkeket!
Nehéz hónapokon vagyunk túl a koronavírus miatt, s még biztos, hogy sok időbe telik, amíg helyre áll az élet, fellendül a gazdaság, s ismét szabadon utazgathatunk.
Sokak véleménye szerint a külföldi kirándulásokat most majd inkább felváltják a biztonságosabbnak tűnő magyarországi túrák, a repüléseket pedig az autós utazások. Ez a borászatoknak jó hír lehet, hiszen a hazai pincészetek közül nagyon sok van, amelyik világszínvonalú. Ezeket érdemes lesz felkeresni, a borokat végig kóstolni, s élvezni a vidék ízét, a tájat, a friss levegőt, a napsütést.
A Bor Hírlap júniusi nyári digitális lapszáma több neves hazai pincészetet is bemutat, kattints a következő linkre, hogy Te is olvashasd a legfrissebb cikkeket: https://borhirlap.hu/bor-hirlap-2020-nyar/
Kiemelkedik a borászatok közül Villány egyik meghatározó pincészete: a Günzer Családi Birtok. Ez egy igazi villányi családi borászat. Nem akarnak többek lenni és nem akarják a feje tetejére állítani a világot sem. Kizárólag arra törekszenek, hogy tiszta, fajtajelleges borokat készítsenek, olyanokat, amelyek az évjárat sajátosságait is tükrözik.
A Villányi borvidéken generációk óta foglalkoznak szőlőtermesztéssel és borkészítéssel. A Günzer családi gazdaság 1990-ben kezdte meg működését, kezdetben félhektárnyi ültetvénnyel, évi 1500 palack bor értékesítésével. Mára 25 hektár saját területtel rendelkeznek 200 000 palack bor értékesítése mellett. A szőlők között megtalálhatóak a könnyed és gyümölcsös borokat adó fajták (Portugieser, Pinot Noir, Kadarka) valamint a testesebb, érlelésre szánt fajták is (Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Kékfrankos). Az évjáratok között különbséget tesznek, hogy klasszikus, vagy prémium borok készülnek. (gunzer.com)
Ha valaki a vírustól tartva még nem szeretné vállalni azt, hogy szállodába éjszakázzon, akkor egynapos pincetúrákat is lehet tervezni. Hazánk területe nem olyan nagy, mindenkinek az otthonához található valamilyen közeli borvidék, ahová reggel elindulhat, napközben élvezheti a pincék szépségét, a borokat, s a hozzá kínált ételeket, este pedig már visszatérhet a saját lakásába, s a megszokott ágyában aludhat.
A Bor Hírlap Tokajban a Sauska pincészetet ajánlja, amelynek készülő új beruházását részletesen be is mutatja, Gyöngyösön pedig a Dominium borászatot. Kattints a linkre: https://borhirlap.hu/bor-hirlap-2020-nyar/
Akinek a járvány miatt csökkentették a fizetését, vagy aki elvesztette az állását, s a tartalékjaiból kénytelen fenntartani magát, annak pedig ezt javaslom, hogy éljen a pincészetek házhoz szállítási akcióival, s a borászatok web shopjaiban böngészve keressen magának olyan finom borokat, amelyekkel kicsit lazábbá, vidámabbá tehetik a napjait. Ez pénztárca kímélő megoldást kínál a kóstolásra, az utazás költségei így megspórolhatók, s nem kell lemondani semmilyen nedűről, amire éppen valaki vágyakozik.
A nyári melegben nincs jobb egy fröccsnél, ebédhez egy könnyű fehérbor mindig jól esik, nehezebb vacsorák mellé pedig a vörösbor dukál. A Bor Hírlap nyári számában a borszakértés a „hónap témája”, érdekes kísérletek zajlottak a világban arról, hogy mennyire autentikus egy-egy borverseny eredménye, a bírák vajon tényleg meg tudják-e különböztetni több száz bor ízért pár nap alatt? Ha kíváncsi vagy erre a cikkre is, akkor kattints a Bor Hírlap nyári számának szépen betördelt, látványos digitális magazinjára: https://borhirlap.hu/bor-hirlap-2020-nyar/
Ki vagyok én? |
L. Kelemen Gábor világjáró újságíró vagyok. Hobbim az utazás, eddig 111 országban jártam, ezek közül sokban többször is. Gyakorlatilag mindenhol megfordultam már a Földön, ahol nincs háború, éhínség, betegségek, extra veszély, mert ezeket a helyeket kerülöm.
Like-olj, kövess és oszd meg!
Feliratkozás hírlevélre!