Berlin Top 10 látnivalói!
március 13, 2020
Rendelj házhoz a Sonkástól füstölt árut Húsvétra!
március 29, 2020

Érdekességek a bor és gasztronómia világából a Bor Hírlap 2020 tavaszi számában!

Weinlagen STK Klassik Winzer Winkler-Hermaden-Kapfenstein

Érdekel a gasztronómia, s a finom borok? Ha igen, akkor kattints rá a következő linkre (https://borhirlap.hu/bor-hirlap-2020-tavasz/) és olvasd el a Bor Hírlap bor és gasztro magazin 2020 évi tavaszi számát digitálisan. Mivel a koronavírus miatt, most elmaradnak a rendezvények, nem lehet esténként beülni egy moziba, vagy étterembe, így több idő jut olvasásra. Sok érdekes írás vár a borok és a gasztronómia világából, s ha majd lecseng a járvány, s lehet újra biztonságosan utazni, akkor te is felkeresheted azokat a borvidékeket, borászatokat, amelyekről most a Bor Hírlap tavaszi száma ír.

Íme, némi ízelítő a tavaszi lapszámból: A teljes globális mezőgazdaság jelentős kihívásokkal néz szembe a klímaváltozás miatt, de vannak ágazatok, amelyek különösen nagy bajban lesznek. Ilyen a borászat is, mivel a minőségi borszőlők speciális klimatikus viszonyok között hozzák a rájuk jellemző tulajdonságokat. A melegedés miatt még a legoptimistább forgatókönyvek szerint is teljesen átrendeződik a világ bortérképe a következő pár évtizedben, Magyarország például teljesen vörösborossá változik, cserébe jön a dán Rizling és társai.

 

A felbontott bor szavatossága nagyban függ a körülményektől, a bor típusától, jellegétől, hűtöttségétől, az évszaktól és sok más apró tényezőtől, amelyekre alapesetben nem is gondolnál. Mivel a több napig álló italok varázsa az idő előre haladtával egyre inkább csökken, különösen fontos tisztában lenned egy-egy adott bor alaptulajdonságaival, hogy a legmegfelelőbb körülményeket tudjad biztosítani a fogyasztásukhoz.

Első és legfontosabb tanácsként javasolom a vákuumzár használatát, mellyel könnyedén ki tudod szívni a maradék levegőt a palackból, így tartósítva a bort, amivel akár 1-2 hétig is elhúzható az amúgy 1-2 napos érési folyamat.

A Bács-Kiskun megyében lévő hajósi pincefalu az összesen 14 utcában található 1200 történelmi présházával Európa legnagyobb pincefalvának számít, a legtöbb helyen napjainkban is zajlik a borkészítés.

 

 

A terület nem csupán őrzi a borászati hagyományokat, hanem rendezvényeivel életben is tartja azokat. Ilyen a minden évben szeptember 21-én megrendezésre kerülő Szüreti Forgatag is. Ennek keretében 2019-ben átadták a turisztikai kínálatból régóta hiányzó Cabernet Borturisztikai Látogatóközpontot, amiről most részletesen beszámol a Bor Hírlap.

Húsz év munkája érhet be Szörényi Leventének, ha sikerül megszereznie a szükséges engedélyeket, és forgalomba hozhatja Olaszrizling borait.

 

 

Azt már tudjuk, hogy zenészként első osztályú Szörényi Levente, de hamarosan az is kiderül, hogy borászként milyen. Az Illés együttessel és az István, a király rockoperával a magyar zenetörténetbe magát beíró Szörényi húsz éve kezdett el borokat készíteni, és mivel egyre finomabbak a nedűi, eljött az ideje annak, hogy azokat a nagyközönség is megízlelje. A Bor Hírlap tavaszi számában még több információt megtudhatsz Szörényi borairól.

 

 

Egy kecskeméti mesterszakácsot ünnepel a világ konyhaművészeinek színe-java. Varga Károly nyerte ugyanis a luxemburgi gasztronómiai világbajnokság (Culinary World Cup) egyéni versenyét, és ő hozhatta haza a győztesnek járó trófeát. Csapatkapitánya volt a nemzeti válogatottnak, amelyet ezüstéremmel jutalmazott a zsűri, és az aranyérmet szerző junior csapatot is ő készítette fel.

A Sirha Budapest nemzetközi élelmiszeripari és HoReCa szakkiállítást 2020. február 4-től 6-ig rendezték meg Budapesten a Hungexpon. Ennek keretében került sor február 5-én a Bocuse d’Or nemzetközi szakácsverseny magyarországi döntőjére, amelyet Veres István, a budapesti Babel étterem séfje nyert, így ő képviselheti az országot az európai döntőn májusban Tallinnban.

 

 

A versenyről, s sok más témáról még több érdekesség olvasható a Bor Hírlap tavaszi számában, kattints rá: https://borhirlap.hu/bor-hirlap-2020-tavasz/

Booking.com

Ki vagyok én?

L. Kelemen Gábor világjáró újságíró vagyok. Hobbim az utazás, eddig 111 országban jártam, ezek közül sokban többször is. Gyakorlatilag mindenhol megfordultam már a Földön, ahol nincs háború, éhínség, betegségek, extra veszély, mert ezeket a helyeket kerülöm.

Like-olj, kövess és oszd meg!



Feliratkozás hírlevélre!

Booking.com
Booking.com

Vélemény, hozzászólás?

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás