2020-ban bemutatkozik a világ első női legénysége a díjnyertes Celebrity Edge óceánjáró fedélzetén.
november 30, 2019
Advent a Mura-folyó partján, a stájer fővárosban, Grazban.
december 8, 2019

Gasztro kalandozás a stájerországi Vulkánföldön – Ausztriában

Stájerország messze földön híres a gasztronómiájáról, s csodás tájairól, kastélyairól. Ezen belül a térség dél-keleti részén található úgynevezett Vulkánföld kínál olyan meghatározó élményeket, amelyeket vétek lenne kihagyni. Egy hétvége Riegersburgban és környékén igazán emlékezetes lehet felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt.

Budapestről csak 4 óra kocsival Körmenden, s Szentgotthárdon keresztül Riegersburg, de aki inkább autópályán szeretne menni, annak két választása is van: a Bécs-Graz sztrádán északi irányból, vagy az M7-esen, a Balaton mellett végighaladva Maribor felé déli irányból is ugyanennyi idő alatt elérhető város, ez kicsit, kényelmesebb, de matricát kell venni Ausztriában és Szlovéniában is…

 

 

A Genusshotel Riegersburgot ajánlom nektek, ha elutaztok a térségbe,s legalább 2 éjszakára menjetek, mert sok a látni- és ennivaló! Csodás alma, s még szebb szőlőbirtokok veszik körül ezt a lépcsőzetesen épített szuper panorámás szállodát, amelyben 44 darab 30 négyzetméteres szoba, s 2 darab 60 négyzetméteres lakosztály várja a vendégeket – kényelmes matracokkal, légkondival, ingyenes WiFi-vel. A wellness részlegben szauna, gőzfürdő, úszómedence, s panorámás pihenőterasz áll rendelkezésre.

 

 

A hotel étterme minden képzeletet felülmúl, a szoba árban benne van az 5 fogásos vacsora is, amely – minden túlzás nélkül – Michellin-csillagos színvonalú. (www.genusshotel-riegersburg.at)

A Genusshotel Riegersburg minden szobájából, az uszodából és az étteremből is fantasztikus kilátás nyílik a Riegersburg kastélyra, amelynek környékén izgalmas kirándulóhelyek találhatók. Mászd meg a hegytetőt, de feljuthatsz függővasúttal is.

A Genusshotel Riegersburg szomszédságában sok kulináris élvezetnek hódolhatsz. A település első számú attrakciója vitathatatlanul a Zotter csokoládégyár, amely a világ 8 legnagyobb és legjobb minőségű termékeket előállító üzemeinek sorában található. Nem véletlen, hogy nyáron, főszezonban napi 4000 látogató keresi fel, hogy megnézze az üzemet, s kóstoljon minél többet a 300-féle elérhető csokiból.

Én a csokigyár éttermében egy remek tapasz ebéddel kezdtem, s a sonkák, szalámik mellé finom rozé habzóbort, illetve a gyár saját kiváló fehérborát ittam. Ezután következett a csoki mámor, próbáltam sokat kóstolni, de egy idő után eltelítődtem…

 

 

A csokoládégyárban egy film alapján bepillantást nyerhetsz a kakaóbab termelés kulisszatitkaiba, s megismerheted a tulajdonost, Jozef Zottert, aki arról híres, hogy több pénzt fizet a trópusokon a kakaóbab termelőknek, mint kellene, annak érdekében, hogy a gazdák minél jobban összpontosítsanak a magas minőség elérésére, s ne dolgoztassák a gyerekeiket, inkább iskoláztassák őket. Tiszteletet érdemel ez a hozzáállás.

 

 

A „kóstolóexpedícióhoz” magyar nyelvű audio guide áll a rendelkezésedre, s szabadon felfedezheted fel a Zotter csoki gyártását, és kóstolhatod a finom csokikat.
33 állomáson ízlelhetsz kakaóbabot, csokoládét, pralinét, forró csokit… Forog a csokoládé-óriáskerék, elindul a praliné hullámvasút és robotok szolgálják fel az érintőképernyőn keresztül kiválasztott csokoládé darabokat.

 

 

Az audio guide-nak köszönhetően a különleges ízélmények mellett vidám és izgalmas háttér információkkal is gazdagodhatsz, a túra végén pedig bevásárolhatsz a csokiboltban, majd bevetheted magad a csokigyár 20 hektáros magán állatkertjébe, ahol még állatsimogató is van. (www.zotter.at)

 

 

A csokigyártól nem messze található a Gölles szeszes ital és finom ecet manufaktúra. Itt nagy hangsúlyt fektetnek a régió gyorsan feledésbe merült gyümölcsfajtáinak, így például a kökényszilva, a Saubirne körtefajta, valamint a Maschanzki alma megőrzésére. Hatalmas kiállítási termekben és az interaktív állomásokon betekintést nyerhetsz a kulisszák mögé, a számos kóstolás alkalmával pedig még jobban megismerheted a termékeket.

 

 

A Göllesnél semmi sem marad titokban. Megmutatják a hatalmas hordókkal teli ecetérlelőt, s a kis érlelőhordókkal teli balzsamecet raktárakat. Végig vezetnek a komputer vezérlésű gépekkel teli pálinka lepárló részlegeken, s abban a pincében is, ahol hordókban érlelik a pálinkákat.

 

 

A nyakadba akasztanak egy kis porcelán kanalat, ezzel kóstolhatod meg a különböző eceteket, a pálinkákat pedig kristálypoharakból kínálják. Mielőtt vennél valamit a Gölles hatalmas pálinka- és ecetboltjában, végig kóstolhatsz vagy húszféle párlatot, eldöntheted, hogy neked mi jön be a legjobban.

Én a vilmoskörte pálinkából vettem, mert az ízlett leginkább. (www.goelles.at)

 

 

A család legidősebb fia, David Gölles nemrégiben ugyancsak Riegersburgban nyitott egy whiskey, rum és gin manufaktúrát, ide is ellátogattam, s nektek is ajánlom. Lenyűgöző ez a pincészet is, amely Ruotker’s névre hallgat a település ősi elnevezésére utalva.

David már gyermekkorában komoly kiképzést kapott a szeszfőzés területén az édesapjától, s nem csoda, hogy az általa készített whiskey, rum, s gin fantasztikusan magas minőségű. Hatféle whiskeyt, négyféle rumot és egy gint kóstoltam Dáviddal a bemutató termében, amely panorámás a riegersburgi várra, ez utóbbit egy édeskés, mediterrán ízvilágú tonikkal keverve, sok jéggel és citrommal.

 

 

Természetesen nem mindegy a kóstolási sorrend, Dávid az egyszerűbb, hétköznapi fogyasztásra alkalmas italokkal kínált először, majd innen haladtunk a magasabb alkohol fokkal rendelkező, s nagyobb minőségű párlatokig. Nemcsak a Ruotker’s érlelőpincéje nyűgözött le, hanem minden ital is. Bár csak kis mennyiségeket fogyasztottam, de azért így is a fejembe szállt a sok whiskey, rum, s gin.

 

 

Hoztam is haza David Göllestől két üveg itókát, s örömmel láttam később Feldbachban, a Merkur nevű élelmiszer áruházban, hogy a pincészetnél jóval olcsóbban vásároltam, mintha ebben a boltban vettem volna meg ugyanazt a terméket. 

Fontos megjegyeznem, hogy ha a Genusshotel Riegersburgban éjszakázol, akkor a Ruotker’s gyalog maximum 10 percre van, nem kell autóba ülnöd, s bátram ihatsz, kóstolhatsz! (www.ruotkers.at)

Nemcsak iszogatni lehet a vulkánföldön, hanem enni is. Nem szabad kihagyni a Vulcano sonka manufaktúrát Auersbachban, ami pár percnyire van kocsival Riegersburgtól.

 

 

Kóstolj te is bele az élet ízébe! Ismerd meg a Vulcano sonkát! Menj el egy Vulcano üzemlátogatásra Ausztriába, rendelj kóstolót, ismerd meg a Vulcano ízvilágot, s hazafelé a Vulcano kulináris boltban pakolj fel jócskán a kézi gyártású sonka- és hússpecialitásokból, hogy még itthon is sokáig élvezhesd a lélegzetelállítóan finom termékeket.

A Vulcano sonkát a cég dolgozóinak az állatokhoz való hozzáállása teszi különlegessé.  A válogatott, nemesített, húsos Vulcano sertéseket a fajtának megfelelő módon tiszteletteljesen tartják nagy kifutókkal rendelkező fedett ólakban, a legkiválóbb takarmánnyal etetik.

A sonka előállítása során tanúsított valódi kézműves szakértelem és a jó arányérzék keveréke adják az összetéveszthetetlen Vulcano ízvilágot. Különféle érleltségben kapható levegőn szárított nyers sonka, s enyhén füstölt specialitás is.

Ha ellátogatsz a Vulcano sonkavilágba, akkor imádni fogod a programot. Személyes sonkaszakértő vezetésével különféle kóstolók keretében pillanthatsz be a feldolgozás, gyártás, és érlelés technikai titkaiba.   Az egyedül érkezőket és a 10 fő alatti csoportokat minden nap 11.30 és 15.30 között várják a Vulcano üzemben német nyelvű körbevezetésre. Magyarul történő vezetéshez előzetes bejelentkezés szükséges. Kóbor Nikoletta szíves rendelkezésére áll minden érdeklődőnek, akár telefonon (+43 3114 2151), akár e-mailben: (vertrieb@vulcano.at), akár személyesen az auersbachi üzemben.

A Vulcano a sonkák mellett más kulináris különlegességeket is készít. A nyers kolbász és szalámi termékei egyedülállók. S azoknak, akik szeretnének kicsit kreatívabb és extrább termékeket is kipróbálni, ajánlom a különféle szalonnába tekert gyümölcsöket, és a szarvasgombás filét. Egy ropogós finomság a Vulcano Crisps, amely nem más, mint sonka csipsz, remek bármilyen bor mellé, csak úgy bekapkodni belőle néhány szeletet.

 

 

Elmondom, hogy én mit csináltam a Vulcánóban. Ebédre megkóstoltam a sonkalevest, majd egy hatalmas sonka, szalámi, szalonna tálat fogyasztottam el. Ezt követően meglátogattam a malacokat, tanulmányoztam, hogyan tartják azokat, majd élveztem az idegenvezetést egy sonka szakértővel, megnéztem a magyar nyelvű felirattal ellátott filmet, s bámultam a sonkaérlelőben felakasztott több tucatnyi 10-15 kilós sonkákat.

 

 

Ha már tele a hasad, akkor nézz körül a Vulcano boltjában, s vedd meg azokat a termékeket, amelyeket szívesen vinnél ajándékba haza, vagy amikkel szeretnéd saját magadat kényeztetni később, már az otthonodban. (www.vulcano.at)

Feltétlenül látogasd meg a térségben a Schloss Kapfenstein kastélyt, hotelt, éttermet és bioborászatot is, amit a Winkler-Hermaden család üzemeltet.

 

 

A kastély a 11. században épült, s azóta szolgálja az embereket, az ódon falai között most szépen restaurált szobákkal, felújított antik bútorokkal, modernül kialakított fürdőkkel várják a vendégeket, téged is. S nem szabad megfeledkezni a szálloda konyhájáról sem, az étlapon ínycsiklandozó ételeket találhatsz. A hotel étterme minden évszakban rendez egy lakomát, amely annyira híres, hogy már a 2020-as összes svédasztalos rendezvényre előfoglalás alapján elkeltek a helyek. (www.schloss-kapfenstein.at)

 

 

A kastély kimagaslik a környékén, a szobákból  jól látható a 40 hektáros szőlőbirtok nagy része, ahol a pincészet ikonikus Cabernet Sauvignon, Gewurztraminer és Zweigelt szőlője terem.  Georg Winkler-Hermaden családfő, akivel szerencsém volt együtt ebédelni a kastélyban, büszkén említette a finom fogások között, hogy a vulkanikus talajon olyan magas minőségű gyümölcsöt termelnek, amelyből Ausztria szerte ünnepelt, üvegdigóval szerelt borokat tudnak készíteni. Csak a gasztróba szállítanak, éttermeknek, hoteleknek, vinotékáknak, ahol igénylik a kiváló, s emiatt kicsit drágább biotermékeket.

Kétféle dűlőből származó Sauvignon Blanc bort mutatott be nekem Georg Winkler-Hermaden, aki 2 éve átadta a stafétabotot a borászatban a fiainak, hogy az új generáció is beleáshassa magát a munkába, majd egy Gewurztraminer következett, hogy a könnyedebb, jól iható fehérek után eljussunk a zászlóshajóig, az Olivin névre hallgató vörösig. Ez utóbbi nedűt a család saját erdejéből származó tölgyből készülő hordókban érlelik. 40 ezer palack készül ebből a lágy tanninokkal rendelkező vörösborból, ami hamar elé is fogy…

 

 

A desszert mellé egy 220 gramm cukorral rendelkező édes bort kaptam, ami különlegességnek számít az osztrák piacon, s csak akkor készítik, ha az időjárás megengedi a késői szüretet.

Egy magát valamire is adó borászat természetesen felhasználja a gyártás során keletkező törkölyt, Georg Winkler-Hermaden a Gölles manufaktúra segítségével készíti el az Olivin névre hallgató grappáját, az ebéd lezárásaként ezt fogyasztottam el, s jót tett a gyomromnak. (www.winkler-hermaden.at)  

Egy hétvégébe körülbelül ennyi fér bele, ha meg akarod toldani a kirándulást még egy, vagy két nappal, akkor találsz a felsoroltakon kívül is remek kulináris helyeket, ilyen például a Thaller család boros kastélya Groswilfersdorfban, vagy a riegersburgi fromageria sajt manufaktúra, az Ilz melletti Ottendorfban lévő Haberl és Fink’s delikatesz, s a johannesdorf-brunni Kapper pincészet, hogy csak párat említsek…

Booking.com

Ki vagyok én?

L. Kelemen Gábor világjáró újságíró vagyok. Hobbim az utazás, eddig 110 országban jártam, ezek közül sokban többször is. Gyakorlatilag mindenhol megfordultam már a Földön, ahol nincs háború, éhínség, betegségek, extra veszély, mert ezeket a helyeket kerülöm.

Like-olj, kövess és oszd meg!



Feliratkozás hírlevélre!

Booking.com
Booking.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás