Étel- és italdömping az Azamara Journey tengerjáró hajón!
szeptember 11, 2019
A Bor Hírlap 2019. őszi száma a világ legszebb borvidékeire kalauzol el!
szeptember 16, 2019
Étel- és italdömping az Azamara Journey tengerjáró hajón!
szeptember 11, 2019
A Bor Hírlap 2019. őszi száma a világ legszebb borvidékeire kalauzol el!
szeptember 16, 2019

A Lalique luxusát élveztem Sauternes-ben

A franciaországi Sauternes a világ legérzékibb édesbora, s szükség van nagy presztízzsel rendelkező helyre a borvidéken. Nyilvánvaló, hogy „a legjobb cím” a Château Lafaurie-Peyraguey. Az alkotás és az inspiráció remek kombinációja, ami megvalósult itt, ennél a fantasztikus termőfölddel és szőlőbirtokkal rendelkező pincészetnél.

 

 

A Suez csoport 2014-ben adta el Silvio Denznek, a Lalique tulajdonosának és vezérigazgatójának a Château Lafaurie-Peyraguey borászatot. (A Lalique cég a francia luxus szimbóluma: kristály, ékszer, parfüm, belsőépítészet és műtárgyak vonatkozásában). A svájci, egész pontosan baseli üzletember érzékeny volt a szőlő bírtok és borászat múltjára, s rendkívül sok pénzt fektetett be, hogy a legjobbak közül is kiemelje az új tulajdonát.

 

 

2019 szeptemberében látogattam meg Sauternes központjában a 36 hektár premier Grand Cru területtel rendelkező borászatot, a feldolgozó üzemet, az érlelő pincét és a kápolnát, amelyeket mind Lalique kristályok díszítettek.

A látogatás során információt kaptam a Château Lafaurie-Peyraguey múltjáról, jelenéről, az édes bor titkáról, valamint a Lalique csoport és a borászat speciális összekapcsolódásáról.

 

 

A szőlőültetvények meglátogatása után igen érdekesnek bizonyult a pince megtekintése, ahol 100%-ban kristályból készült, felfoghatatlanul nagy értékű hordóban is érleltek sauternes-i bort. Háromféle nedűt meg is kóstoltam a vinotékában, valamennyinek hasonlított az íz világa a mi Tokaji késői szüretelésű borainkra, illetve a Tokaji Aszúra. Hogy mégis mi az oka annak, hogy a sauternes-i bor híresebb és drágább a tokajinál? Szerintem csak a marketingje jobb!

A 3 tételes borkóstoló és a pincelátogatás fejenként 20 euróba kerül a borászatnál, s ha valaki szeretne olyan borkóstolón részt venni, amit ételpárosítással együtt kínálnak a Michelin-csillagos séf, Jérôme Schilling prezentálásával, akkor annak 40 eurót kell fizetnie fejenként.

 

 

Az ikonikus Lalique cég nemrégiben beszállt a magas presztízsű hotel üzletágba is. A La Villa René Lalique 2015-ben nyílt meg (a Relais & Châteaux lánc tagja), a Château Hochberg by Lalique  2016-óta fogad vendégeket, mindkét szálloda a Wingen-sur-Moder településen található  Alsace-ban. Ezeket követte a sauterenes-i The Lalique Hotel és étterem a Cru Classe szőlőterület közepén 2018 júniusában, amikor a Château Lafaurie-Peyraguey éppen a 400. születésnapját ünnepelte.  A bor, a kristály, a gasztronómia és a vendéglátás összekapcsolását szolgálja ez az új hotel.

A béke, a nyugalom, a diszkréció helye ez a szálloda, tökéletes pihenést nyújt, a szinte végeláthatatlan szőlőterületek és a bor elvarázsol mindenkit.

A hotelben minden vendéget a ház ura köszönt, aki azután a teljes ott tartózkodás során igyekszik a látogatók kedvébe járni. Igazán magas szintű, személyre szabott a kiszolgálás ebben a szállodában, ami különlegessé teszi mindenki számára azt a pár napot, amit lefoglalt magának.

A fa alkóvos lakosztályok színvilága megegyezik a szőlőterületek színárnyalataival, Mindegyiknek saját stílusa és más-más berendezése van.

 

 

A birtok 17. századbeli főépületében található az étterem, a régi, de restaurált házat kiegészítették egy üveg és kristály téli kerttel, amely jól illeszkedik a természetbe. Mario Botta tervei alapján készült az étterem, ahol 130 négyzetméteren 40 vendég tud étkezni egyszerre. Az étterem plafonját 120 darab aranyból és kristályból készült Semillion szőlőlevél imitációval dekorálták. A helységben természetesen több méregdrága ikonikus Lalique kristálytermék látható, akár külön konzolokon vagy az asztalokon.

Az asztaldíszek is említést érdemelnek, a kristály, a porcelán, a gondosan kiválasztott virágok, s a terítő rojtjai mind remek összhangban vannak.

Csak előzetes bejelentkezés alapján fogadnak a borászatnál látogatókat, hétfőtől vasárnapig délelőtt 10 órától este 18 óráig. E-mail: visite@lafauriepeyragueylalique.com Telefon:  +33 (0) 5.24.22.80.11.

Ki vagyok én?

L. Kelemen Gábor világjáró újságíró vagyok. Hobbim az utazás, eddig 109 országban jártam, ezek közül sokban többször is. Gyakorlatilag mindenhol megfordultam már a Földön, ahol nincs háború, éhínség, betegségek, extra veszély, mert ezeket a helyeket kerülöm.

Like-olj, kövess és oszd meg!



Feliratkozás hírlevélre!

Booking.com
Booking.com

Vélemény, hozzászólás?

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás