Felfedeztem Bilbaóban a baszk város régi negyedét és a Guggenheim Múzeumot!
szeptember 8, 2019A bordeauxi borvidék egyik ékessége a Vignobles Bardet szőlőbirtok
szeptember 9, 2019Trendi piac-, s gasztrotúrán jártam Lisszabonban!
Sok felfedezni való van Lisszabonban, kulturális emlékhelyek és gasztronómiai különlegességek is. Ha fel akarod tárni a következő látogatásod során az „igazi” Lisszabont, akkor keresd fel a Campo de Ourique negyedet, ami szinte város a városban. Nemrégiben egy szavazás keretében a világ 6 legélhetőbb kerületének nyilvánították.
A Campo de Ourique negyed a 19. században alakult ki, s napjainkban gasztronegyeddé változtatták felújított piaccal, új éttermekkel, bárokkal, kávézókkal, illetve sokféle üzlettel.
Készítsd fel az ízlelőbimbóid, s állítsd rá a gondolataid a történelemre, a kultúrára, mert ha elmész a Campo de Ourique negyedbe, akkor itt tényleg megkapsz mindent, ami a szem-száj, s a lélek ingere.
Négyórás gasztro-túrán vettem részt szeptember elején a Taste of Lisboa Food Tours cég szervezésében a portugál fővárosban. Ezt a vállalkozást Filipa Valente hozta létre, aki nagy utazó, s gourmet szakember, s 2013-ban küldetésének érezte, hogy bemutassa a portugál ízeket a turistáknak. Úttörőnek számított ebben a szegmensben, s munkája annyira sikeres, hogy a Trip Advisor „halhatatlanjainak” a klubjába is bekerült már a cége azzal, hogy a 965 túraszervező közül a második helyen áll, s 1500-nál is több 5 csillagos elismerést kapott a túráin részt vevő vendégeitől.
Hét különböző helyet látogattam meg, amelyeket briliáns módon kapcsoltak össze a tradíció és a modernitás tekintetében. Megtapasztaltam a túra során, hogy a portugálok újragondolták a gasztronómiát, s olyan recepteket alkottak, amelyek világhíressé válhattak. Mindenhol kaptam finomságokat, amerre vittek, ahol jártunk, s valamennyi étel, s italkóstoló ára benne volt a 75 eurós jegyben.
Megmutatták nekem a rejtett kincseiket, olyan helyeket, ahová a helyiek járnak, amelyeket azok ismernek igazán, akik ott élnek.
A túravezetőmmel a Santo Condestável templom bejáratánál találkoztam. Sok szépet láttam, történelmi épületeket, templomokat mutatott az idegenvezetőm, Catarina, aki fiatal kora ellenére nagy tudással rendelkezett, érezni lehetett, hogy Lisszabonban, a Campo de Ourique negyedben nőtt fel, s vérében van a helyi kultúra, gasztronómia.
A túrát a Bolo de Chocolate cukrászdában kezdtük, ahol találkozhattam Carlos Braz Lopez úrral, aki megalkotta a világ legjobb csokoládé tortáját, amit ma már több földrészen is árusítanak. „Második reggeliként” elfogyasztva egy szelet szuper finom tortát, nagy energiát kaptam a továbbiakra.
Catarina elvitt ezután a piacra, bemutatta a friss halas standokat, ami nagy élmény volt, majd a piac egy Petiscaria elnevezésű vendéglátóhelyén csicseriborsós kodhal salátát, portugál konzerv szardíniát, s tonhalsalátát kóstolhattam Vinho Verde zöld borral. Isteni volt.
A következő állomásunk Padaria do Povo étterem volt, amelynek teraszán olajban sült szépia falatokat ettem, s hozzá a ház fehérborát kortyolgattam, majd Bulhão Pato stílusú fekete kagylót tálaltak nekem a Moules and Beer étteremben, házi kenyérrel és házi sörrel. Az élvezet ekkor már majdnem a tetőfokára hágott.
A csúcs a Pigmeu vendéglőben jött el számomra, ahol disznósült falatkákat kínáltak, többek között 6 órán át szuvidált hússal töltött szendvicset, vörös borral.
A záróakkord az Aloma kávéházban történt, ahol a portugálok híres és kedvenc édességét, a Pastel de Natat kóstolhattam meg, amely nekem is a favoritommá vált.
A túra végén Catarina javaslatokat adott, hogy Lisszabonban még milyen különleges gasztrohelyeket érdemes felkeresni, piacokat, éttermeket, bárokat, kávézókat, borászatokat ajánlott.
Ha legközelebb a portugál fővárosba utazol, semmiképpen se hagyd ki ezt a gasztrotúrát. A feleségemmel együtt megfogadtam, hogy mi visszatérünk még egyszer Lisszabonba.
https://www.tasteoflisboa.com/
Ki vagyok én? |
L. Kelemen Gábor világjáró újságíró vagyok. Hobbim az utazás, eddig 109 országban jártam, ezek közül sokban többször is. Gyakorlatilag mindenhol megfordultam már a Földön, ahol nincs háború, éhínség, betegségek, extra veszély, mert ezeket a helyeket kerülöm.
Like-olj, kövess és oszd meg!
Feliratkozás hírlevélre!