Trendi piac-, s gasztrotúrán  jártam Lisszabonban!
szeptember 9, 2019
Bordeaux látványosságai, s klasszikus 18. századi bája
szeptember 11, 2019
Trendi piac-, s gasztrotúrán  jártam Lisszabonban!
szeptember 9, 2019
Bordeaux látványosságai, s klasszikus 18. századi bája
szeptember 11, 2019

A bordeauxi borvidék egyik ékessége a Vignobles Bardet szőlőbirtok

A Dordogne folyó partján fekvő Bardet szőlőbirtok történelme 1704-ig nyúlik vissza. Seigneriau úr hajós volt, aki boros hordókat szállított a folyón Saint-Brice de Vignonet kikötőjébe, ahol eladásra került a nedű. A település fontos kereskedelmi központtá vált a borászok körében, így – ezt tapasztalva – a Seigneriau család is vásárolt szőlőterületeket, s elkezdett bort termelni. Időközben a vasútvonalak fejlesztése miatt a vízen történő áruszállítás elakadt, amely arra kényszerítette a Seigneriau családot, hogy csak a szőlőművelésre, s a borászatra összpontosítson.

 

 

1920-ban Seigneriau unokája, Mathilde Roy hozzáment Henri Gabriel Bardethez, akik megalapították a Chateau du Val d’Or, Saint Emilion Grand Cru borászatot. A fiúk, Roger Bardet 1962-ben létrehozta a Chateau Pontet-Fumet, St. Emilion Grand Cru borászatot. 2008-ban, Philippe Bardet, aki Roger Bardet fia, a Chateau Franc le Maine, St. Emilion Grand Cru borászat tulajdonosa lett.  Philippe Bardet ezután átengedte két fiának, Paul-Arthur és Thibault Bardetnek a tulajdonait, örökségként, akik 2013-ban megvásárolták a Chateau du Paradis, a Saint Emilion Grand Cru borászatot.

A család történelmének emlékére, s a múlt elismeréseként a Bardet cég „adoptált” egy boroshordókat szállító folyami hajót, ma ez szimbolizálja a múltját, s ez a borászati vállalkozás emblémája.

 

 

A Bardet család 2019 szeptemberében meghívott, hogy bemutassa a szőlőültetvényét, borászatát, s kóstoltassa a borait, népszerűsítve ezzel termékeit az olvasóimnak. Thibault Bardet volt az idegenvezetőm, aki a családi cégnél a marketing tevékenységért felel.

  • Törekszünk a környezetvédelemre a borászatunknál, hogy minél inkább egyensúlyt teremtsünk a munkánk során a természettel magyarázta nekem Thibault Bardot. -Éppen ezért a szőlősorok között füvesítünk, s a tőkék közé telepített növénytakaró hatékony védelmet jelent az eróziótól. Nagyon odafigyelünk a pontos helyi időjárás jelentésekre, amelyek befolyással lehetnek a szőlőtermesztésre, geotermikus energiát használunk a borászatunkban, s a hulladék-gazdálkodásunk szigorú szabályoknak megfelelően zajlik.

 

Philippe Bardet az állandó újítási szándéka okán, s abban a hitben, hogy érdemes megreszkírozni új módszereket a szőlőművelésben, ki tudta hozni a legjobbat a birtokán a talaj adottságaiból. Pluszban két forradalmian új gépet is tervezett, amely segítette a szüretet és a minőségi borkészítést.

Az egyik találmánya a szőlőfürt szortírozó volt, ez az eszköz eltávolította a szőlőszemeket a fürtről, elkülönítette a kocsányt és a leveleket, s az éretlen szőlőszemeket is. A másik találmány egy szőlőszem válogató berendezés volt, amely a nagyobb cukor tartalmú kisebb szőlőszemeket elkülönítette a nagyobbaktól.

Ezek a technológiai fejlesztések, no meg az a tény, hogy kis tankokban történt a bor erjesztése lehetővé tették, hogy dűlő szelektált borkészítés történjen.

 

 

Thibault Bardet – megtisztelő módon – a Chateau du Paradis vignoneti központjába hívott meg borkóstolóra, amely jelenleg egyben a család otthona is. Hétféle bort kínált a Bardet család négy borászatának termékeiből, köztük a legnemesebbet is, a The Paradis, 2015 évjáratú borát, amelynek palackja 68 euró a pincészetnél.

 

 

Különlegességnek számított megkóstolni a 2016-os évjáratú Dornish bort, amelynek elkészítését a Trónok harca filmsorozat inspirálta, amelyben a szereplők rendszeresen „dorni” bort ittak. A The Imp’s Delight bor szintén a Trónok harca alapján készült, ez a „dorni” bor magasabb minőségű, amit az ára is mutat, hiszen az előbbi 17 euró/palack áron kapható, ez utóbbi pedig 29 euró/palack. Mindkét bor jól iható, igen népszerű a fiatalabb korosztály körében.

A Bardet család az alkoholos erjesztés során a saját élesztőjét használja.  A boraik tölgyfahordóban érnek 12-18 hónapig, s jellemzően megtartják a gyümölcsösségüket. Csak dűlő szelektált borok kerülnek piacra, kellemes, lágy savakkal, nemcsak Franciaországban, hanem Európa különböző országaiban, illetve a világ számos táján.

Vignobles Bardet

17 La Cale, 33330 Vignonet, France
(+33)5 57 84 53 16
vignobles@vignobles-bardet.fr

www.vignoblesbardet.com

Ki vagyok én?

L. Kelemen Gábor világjáró újságíró vagyok. Hobbim az utazás, eddig 109 országban jártam, ezek közül sokban többször is. Gyakorlatilag mindenhol megfordultam már a Földön, ahol nincs háború, éhínség, betegségek, extra veszély, mert ezeket a helyeket kerülöm.

Like-olj, kövess és oszd meg!



Feliratkozás hírlevélre!

Booking.com
Booking.com

Vélemény, hozzászólás?

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás