Hotel Jen Malé, Maldiv-szigetek – Az üdülés új módja!
augusztus 19, 2019Felfedeztem Bilbaóban a baszk város régi negyedét és a Guggenheim Múzeumot!
szeptember 8, 2019Bortúrán voltam St. Emilionban
A francia Saint-Emilion bortúra nemcsak az itt kóstolható nedűk miatt érdekes, hanem maga a középkori város is rendkívül vonzó, amely fekvése alapján kimagaslik a tájból, s dominálja a Dordogne-folyó völgyét. Ez az első szőlőbirtokok által uralt település a világon, amely 1999-ben felkerült az Unesco világörökségi listájára, mint „kultúrtáj”, s amely megőrizte mindmáig az eredeti jellegét, egységét, s ahol jelenleg is folyamatos szőlőtermesztés és borkészítés zajlik, csakúgy, mint a múltban.
Saint-Emilion ideális hely bortúrára, borkóstolásra, pincelátogatásra. Ha a Bordeaux-i bor régióban jársz, feltétlenül menj el St. Emilionba, sőt a közeli Pomerolba is, amely ugyan kisebb település, de meghatározó történelme van, s a borai szintén fantasztikusak. Vörösborok készülnek itt is, csakúgy, mint St. Emilionban, olyan cuvée nedűk, amelyekben a Merlot szőlő dominál.
Ötórás St. Emilion bortúrán vettem részt 2019. augusztus végén a BordOvino cég szervezésében a Bordeaux-i Turizmus Hivatal és a Francia Idegenforgalmi Hivatal (Atute France) támogatásával. Ezen az úton nemcsak az ízek világában merülhettem el, hanem a történelemben is. Kellemes sétát tettem St. Emilion dimbes-dombos macskaköves, régi, keskeny utcáin, megcsodáltam a tereit, lefényképeztem a 12. században a hegyoldalba vájt híres templomot (38 méter hosszú és 12 méter magas), valamint a harangtornyát.
Miután kiélveztem a középkori kisváros minden szépségét, felfedeztem a település alatt húzódó, mintegy 200 km hosszú pincerendszer egy részét, megálltam egy pillanatra, hogy megkóstoljam St. Emilion feledhetetlen makaronját, amit a bor mellett minden turistának ajánlanak.
Az idegenvezetőm egy nagy tudású, a borokat, s a várost is jól ismerő fiatal hölgy volt, Estelle, aki bemutatta nekem St. Emiliont, valamint 3 borászatot, a Chateau Tour Baladoz, a Chateau La Croizille és a Chateau Jean Faure pincészetet. Mindegyik különbözött a másiktól, a Chateau Tour Baladoz a tradicionális, klasszikus technológiával készíti a bort.
A Chateau La Croizille modern módszereket alkalmaz, míg a Chateau Jean Faure egy olyan különleges borászat, amelynél a tulajdonos is részt vesz a borkészítésben, sőt a borászat épületében lakik a családjával. (Más Chateauk inkább befektetők tulajdonában állnak.)
A Chateau La Croizille szőlőbirtoka bizonyult a leglátványosabbnak, amely St. Emilion talán legmagasabb pontján található. A szőlőtáblákat fentről a völgy felé telepítették, csodás, felejthetetlen látványt nyújtanak. Három féle bort kóstoltam ebben a borászatban, amelyek a Bordeaux-i régió sokféleségét mutatták be számunkra. A borbárban öntötték a poharamba a nedűket, de a borászatnak van egy panoráma kóstoló terasza is, gyakorlatilag ez a legjobb hely itt a borok megismerésére.
A Chateau Jean Faure borászatnál a kóstolás étel- és csokoládé párosítással zajlott. Francia kolbászt és sajtot, valamint keserű csokit kínáltak a vörösborok mellé, amelyek így együtt nagyon finomak voltak. Meg is állapítottam, hogy a bor ételek fogyasztásával együtt a legfinomabb.
Összességében leszögezhetem, hogy valamennyi bor, amit megkóstoltam nagyon aromás volt, selymes, kiegyensúlyozott savakkal rendelkezett, s megmutatta a helyi talaj karakterét, ahonnan a szőlőt szüretelték.
További információk:
Bordeaux-i Office de Tourisme (Adresse : 12 cours du 30 Juillet, 33000 Bordeaux), https://www.bordeaux-tourisme.com/
BordOvino À la Française https://www.bordovino.com/
ATOUT FRANCE Francia Idegenforgalmi Hivatal, E-mail: info.hu@france.fr
Ki vagyok én? |
L. Kelemen Gábor világjáró újságíró vagyok. Hobbim az utazás, eddig 109 országban jártam, ezek közül sokban többször is. Gyakorlatilag mindenhol megfordultam már a Földön, ahol nincs háború, éhínség, betegségek, extra veszély, mert ezeket a helyeket kerülöm.
Like-olj, kövess és oszd meg!
Feliratkozás hírlevélre!