A USS Midway repülőgép-hordozó anyahajón jártam Amerikában!
július 4, 2019
21 kilométert gyalogoltam egy nap alatt a Yosemite Nemzeti Parkban!
augusztus 14, 2019

Meglátogattam a Temecula-völgy butik borászatait dél-Kaliforniában

A Temecula-völgy dél-Kalifornia egyik legfelkapottabb turista központja. Több mint 40 butik borászat található itt, 23 luxus szállodában lehet élvezni az életet, köztük a nyugati part legnagyobb kaszinó hoteljében a Pechanga Resortban, ahol nem kevesebb, mint 1090 luxus szoba- és lakosztály várja a látogatókat.

A Temecula-völgyben 50 évvel ezelőtt kezdődött el a szőlőtermesztés és a borászkodás, s mára olyan szintre fejlődött, hogy szinte minden szőlőfajta megtalálható itt a Chardonnaytől a Cabernet Sauvignonig, a Shiraztól a Zinfandelig, a Grenachetól a Merlotig.  Olyan különlegességekkel is foglalkoznak a területen a gazdák, mint a Vermentino, a Falanghina vagy a Counoise. Olyan szőlők, amelyek igénylik a nagy meleget, így a Sangiovese és a Tempranillo, szintén jól teljesítenek a vidéken.

 

 

A butik borászat kifejezés, itt azt jelenti, hogy 150-200 ezer palack bort készít egy-egy gazda, amit el is ad mindenki a saját pincészetében. A Temecula-völgy borait ezért nem lehet kapni USA-szerte, vagy ezért nem kerül külföldi exportra, mert egyszerűen elfogy „házon belül”. A borászatokhoz nagy befogadó képességű szállodák és esküvői helyszínek tartoznak, s a kóstolótermek sem akármilyenek, van olyan pincészet, ahol egyszerre 1300 embert is le tudnak ültetni, s kínálni tudnak borokkal. A Temecula-völgyben évi 5000 esküvőt rendeznek, s sok céges parti helyszíne is ez a borvidék, így hát érthető, hogy elfogy minden nedű, amit készítenek.

 

 

Természetesen a Temecula-völgy marketingje nagyon jól felépített, hogy minél több turistát vonzanak a térségbe.  Minden évszakban egymást érik a fesztiválok, sportversenyek. A legnagyobb esemény a nyári hőlégballon fesztivál, amely egyben látványos is, 150 dollárért lehet a Temecula-völgy fölött ballonnal repülni, hatalmas élvezet, s a panoráma, a szőlőbirtokok, a resortok látványa a magasból lenyűgöz mindenkit.

2019 júniusában több pincészettől is meghívást kaptam a Temecula-völgybe, ahol feltűnően „hajaznak” az olaszországi toszkán stílusra. Ez a pincészetek név választására is jellemző, a borászati épületek kinézete sokszor toszkán stílusú, s a borok is hasonlóak.

 

 

Elsőként a Vitagliano Vineyards és Winery borkóstolóján vettem részt. Lenyűgöző helyszín volt, egy csodás, szökőkúttal is ellátott tó köré épült a borászat, hatalmas, szépen gondozott kertje van, s esküvői rendezvényhelyszíne.

A következő állomás a Robert Renzoni borászatnál volt. Már a pincészet neve is elárulja, hogy itt is erős az olasz múlt, az itáliai befolyás. A jelenlegi csapat gyakorlatilag 1886-os hagyományokat követ. Klasszikus bordeauxi és olasz szőlőfajtákat termelnek, összesen 21-féle szőlővel dolgoznak.

 

 

A borászat kóstolóterme és trattoriája teljesen olyan, mintha Toszkánában lennénk, már ami a külalakját illeti. Érdekes megoldást alkalmaznak itt, zsetonokat kell vásárolni a kóstolóhoz, s a piros zsetonokért fehér, illetve rozé borokat adnak, valamint gyengébb vöröseket, a fekete zsetonok viszont prémium borokat érnek.

A harmadik megállóm a Carter Estate birtokán volt a Temecula-völgyben. Itt nemcsak ettem, ittam, hanem éjszakáztam is. Egy csodás villában kaptam a feleségemmel lakosztályt, amelynek a terasza a szőlőbirtokra nézett.

Természetesen brut pezsgővel fogadtak, majd fehér és vörösborok kínálása következett. A legjobban a Viogner Private Reserve bor ízlett, s a Cabernet Sauvignon, amelynek már a borcímkéjén is szerepelt a felírat, miszerint könnyű, békés érzetet ad, ha valaki ezt megissza.

 

 

A Temecula-völgybe látogatók közül sokan biztosan korán kelnek, mert, aki hőlégballonozni szeretne, annak hajnali 6 órakor, vagy néha még előbb is a felszállóhelyen kell lennie. A napfelkelte ugyanis a hőlégballon kosarában utazva a szőlőbirtokok felett repülve a legszebb.

Engem a Wilson Creek borászat parkolójában vártak, ami ezúttal egy alkalmi hólégballon felszállóhely volt. Amíg a fehér Cabernet Sauvignon habzóbort kóstoltam, s friss croissant fogyasztottam mellé a helyi francia pékség jóvoltából, addig felfújták a ballont, s én is beszállhattam.

 

 

A pincészet még 10-féle másik habzóbort is hozhatott volna nekem, mert ez a specialitása, az egyik leghíresebb habzóbora az Almond névre hallgat.

Ki vagyok én?

L. Kelemen Gábor világjáró újságíró vagyok. Hobbim az utazás, eddig 109 országban jártam, ezek közül sokban többször is. Gyakorlatilag mindenhol megfordultam már a Földön, ahol nincs háború, éhínség, betegségek, extra veszély, mert ezeket a helyeket kerülöm.

Like-olj, kövess és oszd meg!



Feliratkozás hírlevélre!

Booking.com
Booking.com

Vélemény, hozzászólás?

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás