
A USS Midway repülőgép-hordozó anyahajón jártam Amerikában!
július 4, 2019
21 kilométert gyalogoltam egy nap alatt a Yosemite Nemzeti Parkban!
augusztus 14, 2019Meglátogattam a Temecula-völgy butik borászatait dél-Kaliforniában

A Temecula-völgy dél-Kalifornia egyik legfelkapottabb turista központja. Több mint 40 butik borászat található itt, 23 luxus szállodában lehet élvezni az életet, köztük a nyugati part legnagyobb kaszinó hoteljében a Pechanga Resortban, ahol nem kevesebb, mint 1090 luxus szoba- és lakosztály várja a látogatókat.
A Temecula-völgyben 50 évvel ezelőtt kezdődött el a szőlőtermesztés és a borászkodás, s mára olyan szintre fejlődött, hogy szinte minden szőlőfajta megtalálható itt a Chardonnaytől a Cabernet Sauvignonig, a Shiraztól a Zinfandelig, a Grenachetól a Merlotig. Olyan különlegességekkel is foglalkoznak a területen a gazdák, mint a Vermentino, a Falanghina vagy a Counoise. Olyan szőlők, amelyek igénylik a nagy meleget, így a Sangiovese és a Tempranillo, szintén jól teljesítenek a vidéken.
A butik borászat kifejezés, itt azt jelenti, hogy 150-200 ezer palack bort készít egy-egy gazda, amit el is ad mindenki a saját pincészetében. A Temecula-völgy borait ezért nem lehet kapni USA-szerte, vagy ezért nem kerül külföldi exportra, mert egyszerűen elfogy „házon belül”. A borászatokhoz nagy befogadó képességű szállodák és esküvői helyszínek tartoznak, s a kóstolótermek sem akármilyenek, van olyan pincészet, ahol egyszerre 1300 embert is le tudnak ültetni, s kínálni tudnak borokkal. A Temecula-völgyben évi 5000 esküvőt rendeznek, s sok céges parti helyszíne is ez a borvidék, így hát érthető, hogy elfogy minden nedű, amit készítenek.
Természetesen a Temecula-völgy marketingje nagyon jól felépített, hogy minél több turistát vonzanak a térségbe. Minden évszakban egymást érik a fesztiválok, sportversenyek. A legnagyobb esemény a nyári hőlégballon fesztivál, amely egyben látványos is, 150 dollárért lehet a Temecula-völgy fölött ballonnal repülni, hatalmas élvezet, s a panoráma, a szőlőbirtokok, a resortok látványa a magasból lenyűgöz mindenkit.
2019 júniusában több pincészettől is meghívást kaptam a Temecula-völgybe, ahol feltűnően „hajaznak” az olaszországi toszkán stílusra. Ez a pincészetek név választására is jellemző, a borászati épületek kinézete sokszor toszkán stílusú, s a borok is hasonlóak.
Elsőként a Vitagliano Vineyards és Winery borkóstolóján vettem részt. Lenyűgöző helyszín volt, egy csodás, szökőkúttal is ellátott tó köré épült a borászat, hatalmas, szépen gondozott kertje van, s esküvői rendezvényhelyszíne.
A következő állomás a Robert Renzoni borászatnál volt. Már a pincészet neve is elárulja, hogy itt is erős az olasz múlt, az itáliai befolyás. A jelenlegi csapat gyakorlatilag 1886-os hagyományokat követ. Klasszikus bordeauxi és olasz szőlőfajtákat termelnek, összesen 21-féle szőlővel dolgoznak.
A borászat kóstolóterme és trattoriája teljesen olyan, mintha Toszkánában lennénk, már ami a külalakját illeti. Érdekes megoldást alkalmaznak itt, zsetonokat kell vásárolni a kóstolóhoz, s a piros zsetonokért fehér, illetve rozé borokat adnak, valamint gyengébb vöröseket, a fekete zsetonok viszont prémium borokat érnek.
A harmadik megállóm a Carter Estate birtokán volt a Temecula-völgyben. Itt nemcsak ettem, ittam, hanem éjszakáztam is. Egy csodás villában kaptam a feleségemmel lakosztályt, amelynek a terasza a szőlőbirtokra nézett.
Természetesen brut pezsgővel fogadtak, majd fehér és vörösborok kínálása következett. A legjobban a Viogner Private Reserve bor ízlett, s a Cabernet Sauvignon, amelynek már a borcímkéjén is szerepelt a felírat, miszerint könnyű, békés érzetet ad, ha valaki ezt megissza.
A Temecula-völgybe látogatók közül sokan biztosan korán kelnek, mert, aki hőlégballonozni szeretne, annak hajnali 6 órakor, vagy néha még előbb is a felszállóhelyen kell lennie. A napfelkelte ugyanis a hőlégballon kosarában utazva a szőlőbirtokok felett repülve a legszebb.
Engem a Wilson Creek borászat parkolójában vártak, ami ezúttal egy alkalmi hólégballon felszállóhely volt. Amíg a fehér Cabernet Sauvignon habzóbort kóstoltam, s friss croissant fogyasztottam mellé a helyi francia pékség jóvoltából, addig felfújták a ballont, s én is beszállhattam.
A pincészet még 10-féle másik habzóbort is hozhatott volna nekem, mert ez a specialitása, az egyik leghíresebb habzóbora az Almond névre hallgat.
![]() |
Ki vagyok én? |
L. Kelemen Gábor világjáró újságíró vagyok. Hobbim az utazás, eddig 109 országban jártam, ezek közül sokban többször is. Gyakorlatilag mindenhol megfordultam már a Földön, ahol nincs háború, éhínség, betegségek, extra veszély, mert ezeket a helyeket kerülöm.
Like-olj, kövess és oszd meg!
Feliratkozás hírlevélre!