Ananász ültetvényen jártam az Azori-szigeteken!
május 19, 2019
A Pokol szájában jártam Cascaisnal!
május 19, 2019
Ananász ültetvényen jártam az Azori-szigeteken!
május 19, 2019
A Pokol szájában jártam Cascaisnal!
május 19, 2019

Nyers tengeri sügért ettem a pirani öbölben!

A Jakob-díjat minden évben az Alpe-Adria vásáron osztják ki, díjazva a kiválóságot és minőséget az idegenforgalom területén. Ez Szlovénia legfontosabb turisztikai kiállítása. Az idei téma a fenntartható halászat és vadászat volt, és a vadvilág megfigyelési formái.

 

 

A 2019-es Jakob-díj az „Egy feledhetetlen nap a Fonda haltenyésztő farmon” nevű projektnek ítélték oda. A bizottság elmagyarázta, hogy ez a projekt volt a leginnovatívabb a tengeri halász-turizmus területén, mivel olyan modellt reprezentál, amely minőségi táplálkozást biztosíthat a jövőben.

A tengeri sügér piráni öbölben való tenyésztésének olyan pozitív hatása is lett, hogy más tengeri élőlények is meghonosodtak a területen: köztük néhány olyan, ami szinte már kihalt. A hal tenyésztés egy lassú folyamat, hasonlóan a sügérek természetes növekedéséhez.  A projekt önmagában is újszerű, hiszen összeköti a haltenyésztést az idegenforgalommal: A Fonda Fish Farmon számtalan túra van, köztük sügérkóstoló és tájékoztató, oktató programok.

 

 

Én is meglátogattam 2019 tavaszán a Fonda Fish Farmot, dr. Irene Fonda tulajdonos meghívására, hogy megnézzem, hogyan dolgoznak és termelnek tengeri sügért, a legfinomabb és legegészségesebb ételt a piacon. Irene mesélt a családjáról, akik úgy döntöttek, hogy a legjobb halat fogják tenyészteni a világon. Az érdekes történetet egy kis hajón ülve hallgattam miközben átkeltünk a piráni öblön, hogy elérjük a Fonda Fish Gardent, a vízben lévő hatalmas hálókat, amelyekben egyenként 20-25 ezer hal úszkált.

 

 

Meglepődtem, hogy milyen kifinomult technológiával dolgoznak és tenyésztik a halakat. Látogatásomat egy kis sügérkóstolóval fejeztem be. A vékonyra vágott friss, nyers haldarabokat egy csipet pirani tengeri sóval és isztriai olíva olajjal ízesítették, majd egy vékony szelet vajas bagettre helyezték, s ezeket a minifalatokat fogyasztottam el, természetesen szlovén Malvazija fehér bort is kaptam a kóstolóhoz. A túra és a kóstoló csodálatos volt, ajánlom minden Szlovéniába látogatónak.

 

 

A Fonda család már 800 éve a pirani öbölben dolgozik. A család fenntartható halfarmot üzemeltet, mely természetes és egészséges tengeri hallal látja el a Szlovén piacokat és az olasz, valamint az osztrák vásárlókat.  Jó hír: a farm tervezi, hogy Magyarországon is árusítani fogja a halait hamarosan.

www.fonda.si

 

 

Ki vagyok én?

L. Kelemen Gábor világjáró újságíró vagyok. Hobbim az utazás, eddig 109 országban jártam, ezek közül sokban többször is. Gyakorlatilag mindenhol megfordultam már a Földön, ahol nincs háború, éhínség, betegségek, extra veszély, mert ezeket a helyeket kerülöm.

Like-olj, kövess és oszd meg!



Feliratkozás hírlevélre!

Booking.com
Booking.com

Vélemény, hozzászólás?

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás