James Bond nyomában jártam a Palacio Estoril Hotelben Portugáliában!
május 5, 2019
James Bond nyomában jártam a Palacio Estoril Hotelben Portugáliában!
május 6, 2019
James Bond nyomában jártam a Palacio Estoril Hotelben Portugáliában!
május 5, 2019
James Bond nyomában jártam a Palacio Estoril Hotelben Portugáliában!
május 6, 2019

Barba sókóstolón vettem részt Koperben!

Hallottál már ilyet? Sókóstoló? Mi ez? Borkóstolón voltam már, különböző ételbemutatókon is jártam, gyümölcs kóstolókon is részt vettem, csokikóstolóban is volt már részem… De sókóstolón még nem fordultam meg…

S most bekövetkezett ez is. Szlovéniába, egészen pontosan Koperbe kellett utaznom ehhez, ahol Davor Podbevšek meghívásának tettem eleget, aki arról híres hazájában, hogy pirani sóból kézműves termékeket állít elő fűszerekkel, gyógynövényekkel aromásítva, ízesítve a tengerből kinyert sót.

 

 

Akár hiszitek, akár nem, ez az úriember sztár lett a szlovén televízióban, mert 28-féle sót készít és árul a sóbutikjában. Egészen különleges, amit csinál, s hihetetlen, hogy ezzel népszerűségre lehet szert tenni, mi több, hogy ebből meg is lehet élni. Méghozzá remekül.

 

 

Mert a Barba só megalkotója ebből a tevékenységből tartja el magát, s családját, s olyan kiemelkedő minőségű, amit gyárt, hogy sok Michelin-csillagos étteremnek szállít a sóiból, immár Európa-szerte.

A Barba só atyja nagyszerű fickó. Laza, kedves, udvarias, vicces, bölcs… Olyan előadást tartott a butikjában nekem, s néhány újságíró kollégámnak nemrégiben, hogy szinte tátott szájjal hallgattuk a történeteit a sóról, miközben kóstolgattuk a termékeit, s  nem győztünk adózni a kulináris élvezeteknek.

 

 

Egy hosszú bagettet vékony szeletekre vágott, majd megvajazta, s megsózta azokat – más –más ízesített sókkal. Először mindig egy kis üvegcsében meg kellett illatoznunk a sókat, s csak utána kóstolhattuk meg. El kell mondanom, hogy illatanyagban és ízvilágban is elképesztően finom volt minden, s ezek az ízesített sók engem annyira magukkal ragadtak, hogy be is vásároltam belőlük jócskán, pedig 6 euróért lehetett venni egy kis tégelyt. Chilis, narancsos, BBQ ízvilágú, mediterrán aromával rendelkező sókat vettem, amit Budapesten a családom örömmel fogadott, mert ők sem kóstoltak még ilyen finom sókat.

 

 

Ha vendégeket vársz, akkor nem kell gondolkodni az előételen, elég, ha egy kis Barba sós vajaskenyeret tálalsz, s máris sikeres leszel. De ehhez kell különféle Barba só, aminek érdekes a születési története.

Davor Podbevšek elmondta, hogy akadtak évek, amikor nagy szegénységben élt a családjával, mert nem volt munkája. Annyira spórolni kellett, hogy naponta csak egyszer tudott egy kis tésztát kifőzni, amit megsózott pirani tengeri sóval, s kész. Hogy egy kicsit ízesítse, s sokoldalúbbá tegye az ételeit, így jött az ötlete, hogy fűszerekkel bolondítsa meg a tengeri sót, majd ezzel ízesítse a tésztát, s ebből alakult ki ezután a ma már jól jövedelmező sóbiznisz. Ami végül show biznisszé is vált, mert gyakran hívják tévéműsorokba, írnak róla a magazinok, újságok.

Kicsit el vagyok rontva, mert sok jóban van részem, s emiatt ritka, ha valamiért igazán lelkesedni tudok, de ezt a sókóstolót soha nem fogom feledni, az biztos. Mint ahogy a hangulatos Kopert sem. Ide biztosan visszatérek hamarosan.

 

Barba só

Voskovo nabrezje 5, Koper, Szlovenia

E-mail: info@barbasol.si + getbarba@gmail.com

Telefon: +386 70 665 013.

www.facebook.com/barbaokusi

 

Ki vagyok én?

L. Kelemen Gábor világjáró újságíró vagyok. Hobbim az utazás, eddig 109 országban jártam, ezek közül sokban többször is. Gyakorlatilag mindenhol megfordultam már a Földön, ahol nincs háború, éhínség, betegségek, extra veszély, mert ezeket a helyeket kerülöm.

Like-olj, kövess és oszd meg!



Feliratkozás hírlevélre!

Booking.com
Booking.com

Vélemény, hozzászólás?

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás