A Szózatot és a Székely himnuszt hallgattam Székelyudvarhelyen!
február 6, 2019A Fork gourmet étteremben vacsoráztam a Bálványos Resortban!
február 15, 2019Újragondolt erdélyi ételeket kóstoltam a Bálványos Resortban lévő Gastrolab étteremben!
A Bálványos Resort Erdélyben, a Szent Anna tavat övező erdőben helyezkedik el, 102 szoba várja a vendégeket. A festői környezet és a teljesen felújított épületcsoport, beleértve a Grand Santerra Spa-t, Erdély legnépszerűbb wellness-központját, nyugodt és barátságos helyszínt biztosít kikapcsolódáshoz. Itt pihentem pár napot 2019 év elején.
Hirdetés
Budapesttől 750 km-re, a magyar határtól mintegy 500 km-re van a szálloda. Szeged felé, Aradon, Temesváron, Brassón, Sepsiszentgyörgyön keresztül jobb az út, több az autópálya. Debrecen felől, Kolozsváron, Székelyudvarhelyen és Csíkszeredán át egy órával több menetidőre kell számítani.
A hotel a gasztro- és borkultúra csúcsát biztosítja. A szálloda fő éttermében a magyar és a nemzetközi konyha remekeit szolgálják fel, s olyan különlegességek is kaphatók, mint például a pacal leves, a paraszt csorba marhahússal, a zsályás sertéskaraj, vagy az erdei gombás nudli. Az újragondolt erdélyi konyhát kínáló Gastrolab étteremben és teraszon tobzódhat a vendég. Én is ezt tettem.
Az előételek közül sláger a túrós puliszka másképp, a szarvas pástétom, a sült paprika telemeával, a füstölt pisztrángkrém, s a serpenyős libamáj – alma ágyon. Én valamennyit kirendeltem az asztalra, s élveztem az ízeket.
A kóstolók után egy jó bableves füstölt csülökkel vagy kacsaleves házi metélttel dukál. Ez utóbbit nem is hagytam ki.
A főételek közül a vadhúsból készült miccs fogy a legjobban, s a marhapofa gnoccival, de a székely fatányéros, s a vargányás derelye is a kedvencek közé sorolható. A miccsből sokat tudtam volna enni, de kellett a hely a gyomromban még másra is, így mértéktartó voltam.
A pisztráng roston sült puliszkával szintén kiváló volt, annál is inkább, mert itt mindig friss a hal.
Az édességek közül az újragondolt, s igen könnyű somlói galuskára méltán büszke a tulajdonos, Szarvadi Lóránd és felesége, Zsuzsa, de a mákos-meggyes tortát sem szabad kihagyni.
Lenyűgöző az étterem borkínálata, sok nemzetközi, román és magyar nedű van a borlapon. Szarvadi Lóránd régi borkedvelő, komoly borszakértő és a magyar borok nagy tisztelője. Munkáját a borforgalmazásban segíti az erdélyi származású, Kanadából nemrég hazatelepült világhírű sommelier, Szabó Zoltán, akit mindenki elismer Erdélyben is, aki szakmai tudásával, borigazgatóként jelentősen fellendítette a borforgalmat a Bálványos Resortban.
Grand Hotel Balvanyos
Bálványosfürdő, Kovászna megye, Románia
Tel +40 267 360 700
Mobil +40 786 513 809
E-mail: office@balvanyosresort.ro
Ha tetszenek az írásaim, görgess lejjebb a mobilodon, s keresd meg a Facebook boksz és a „Feliratkozás hírlevélre” jelölések között a Tetszik + Megosztás + Követem gombokat és klikkelj rájuk, mert ezzel segítesz, hogy minél több emberhez eljussanak a cikkeim. Ha szeretnél még közel 500 érdekes utazási riportot olvasni, akkor szörfölj az alomutazo.hu honlapomon, s a főmenüben böngészd végig a rovatokat.
Ha szeretnél hotelt foglalni bárhová a világban, akkor klikkelj rá most a booking.com egyik banner hirdetésére a blogomon, s már on-line foglalhatsz is azonnal!
www.alomutazo.hu
Ki vagyok én? |
L. Kelemen Gábor világjáró újságíró vagyok. Hobbim az utazás, eddig 109 országban jártam, ezek közül sokban többször is. Gyakorlatilag mindenhol megfordultam már a Földön, ahol nincs háború, éhínség, betegségek, extra veszély, mert ezeket a helyeket kerülöm.
Like-olj, kövess és oszd meg!
Feliratkozás hírlevélre!