Megnyitott a világ legnagyobb hólabirintusa Zakopanéban!
január 28, 2019
A Szózatot és a Székely himnuszt hallgattam Székelyudvarhelyen!
február 6, 2019
Megnyitott a világ legnagyobb hólabirintusa Zakopanéban!
január 28, 2019
A Szózatot és a Székely himnuszt hallgattam Székelyudvarhelyen!
február 6, 2019

Harapj bele a maciba! Avagy kulináris élvezetek az INdiVINO borstúdióban…

Nemrégiben az egyik gasztro ünnepnek a fenti szlogenje volt a sepsiszentgyörgyi INdiVINO borstúdióban. Debreczi Zsombor, az étterem tulajdonosa barnamedve steakkel készített hamburgerrel lepte meg a vendégeit, amellyel fantasztikus sikert ért el.

Hirdetés

Amióta ezt meghallottam, azóta én is mindig arra vágytam, hogy megkóstolhassam egyszer az Erdélyben is őshonos barna medve húsát, s ez most február elején sikerült is. S hála ezért Debreczi Zsombornak, s feleségének, Médának, akik meghívtak ebédelni a székelyföldi vendéglőjükbe, s áfonyás medvepörkölttel rukkoltak elő nekem, pirított burgonyás tésztakörítéssel.

 

 

De ne szaladjunk ennyire előre! Mert a macihúst megelőzte még néhány finomság. Elsőként például cibere levest tálaltak az asztalunkra. Ettél már ilyet? Én soha korábban. Fokhagymás alaplé, sült tojás omlett feldarabolva, pirított szalonna – s máris összeáll a cibere. Sepsiszentgyörgyön mindenki ismeri, s imádja.

    Nekem is elnyerte a tetszésemet, mint ahogy a különleges pisztráng csorba leves is. Debreczi Zsombor nem messze a vendéglőjétől, a kulináris boltjában, a Szabadság tér túlsó oldalán többek között élő szivárvány pisztrángot is árul, innen vitték át a friss halat az INdiVINO konyhájába, hogy elkészítsék nekünk a felülmúlhatatlan csorbalevest, amelyhez pityókás (krumplis) házikenyeret is kínáltak.

    S ez után következett a maci. Európa medve populációjának 60 százaléka Székelyföldön él, s évente legfeljebb 3 kilövési engedélyt adnak a vadászoknak. A feltálalt medvehús egy 7 éves mackótól eredt, Zsombor 2 kilogramm bélszínt tudott szerezni hivatalos állatorvosi egészségügyi bizonyítvánnyal ellátva, s ebből az alapanyagból csinálták a pörköltet.

 

S hogy milyen ízű a maci? Édeskés a húsa. Remekül illett a macihoz a 2008-as évjáratú Malatinszky Cabernet Sauvignon bor, ami Decanter aranyérmet nyert nemrégiben, vagyis elismerten a világ legjobb nedűje. S ha lúd legyen kövér: az USA Grand Prix győztes, világszerte ismert sommelier, Zoltán Szabó dekantálta majd töltötte poharainkba ezt a bort. Zoltán sepsiszentgyörgyi születésű, s most – áthelyezve torontói (Kanada) központját – a Székelyföldön dolgozik borigazgatóként a Bálványos Resortban. Jó barátja Zsombornak, s mindketten segítik egymás szakmai munkáját, s inspirálják Székelyföld lakosságát a minőségi borfogyasztásra.

 

 

Álomvilágba kerültünk. S elkápráztatott minket az egyszerűségével, de nagyszerűségével a „tálbafőtt” süti, amit zárásként hozott ki a pincér. A tejbe áztatott búzadara, karamellával sült egybe a tepsiben, majd áfonyadíszítést kapott a tányérunkon.

 

 

Debreczi Zsombor zseniális vendéglős, ezt tudja mindenki Sepsiszentgyörgyön, de már Magyarországon is, hiszen, aki ezen a környéken jár, ki nem hagyná az INdiVINO borstúdiót, amely ráadásul nemrégiben kibővült a Tiltott Csiki sörbárral. Üdít, táplál és felvidít ez a prémiumkategóriás erdélyi sör, amely sokféle ízesítésben kapható. Én a mézes verzióval oltottam a szomjamat, de megkóstoltam kuriózumként a Csiki sörpezsgőt is, ami elragadónak bizonyult.

 

 

Sepsiszentgyörgyön Debreczi Zsombor már ötödik éve elszántan dolgozik a minőségi  borfogyasztás népszerűsítésén, s a gasztro-élmények fokozásán, a helyi lakosság kulináris kultúrájának emelésén. Nagy dicséret jár neki ezért, borstúdiójában és borüzletében hihetetlen nívós román, magyar, s más nemzetbeli borok kaphatók, olyanok is, mint például romániai magyar Balla Géza Kadarkája. Balla Géza 2018-ban az „Év borásza” lett Magyarországon, ő az első határon túli borász, aki elnyerte ezt a rangos címet, s már csak ezért is hatalmas az elfogadottsága.

 

 

IndiVINO

Szabadság tér 2.

Sfântu-Gheorghe, Covasna, Romania

facebook.com/INdiVINO.Wine.Studio/

 

 

Ki vagyok én?

L. Kelemen Gábor világjáró újságíró vagyok. Hobbim az utazás, eddig 109 országban jártam, ezek közül sokban többször is. Gyakorlatilag mindenhol megfordultam már a Földön, ahol nincs háború, éhínség, betegségek, extra veszély, mert ezeket a helyeket kerülöm.

Like-olj, kövess és oszd meg!



Feliratkozás hírlevélre!

Booking.com
Booking.com

Vélemény, hozzászólás?

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás