Megjelent az Amerika Legendás Nemzeti Parkjai című riport- és albumkönyvem
december 6, 2018
Megjelent a unIQue prémium magazin  téli lapszáma – különleges utazási cikkekkel!
december 11, 2018

Megjelent a Bor Hírlap téli száma sok utazási bor- és gasztroturizmus cikkel!

Tudtad, hogy a Bor Hírlap bor- és gasztromagazint 10 esztendeje, évi négy alkalommal én adom ki, s ingyen terjesztem Budapesten éttermekben, valamint országosan az interneten, elektronikusan lapozható formában. (www.borhirlap.hu) Mivel az utazás megszállottja vagyok, ez a magazinom is rendre tele van bor és gasztroturizmus cikkekkel.

Hirdetés

Hadd osszak meg veletek némi ízelítőt a téli számból:

A Summerhill Pyramid borászatnál jártam, ami a kanadai Kelownában található, British Columbiaban. Erről írtam. 1986-ban alapította a Cipes-család, s ez a legnépszerűbb pincészet a térségben. Itt lehetőségem nyílt a prémium borkollekciót végigkóstolni a pezsgőktől a fehéreken át az egész világon elismert vörösökig, sőt még jégborokat is ízlelhettem.

 

 

Már több mint 25 éve készülnek díjnyertes borok a kanadai Okanagan-völgyben lévő Quails’ Gate borászatban is. Ezt is felkerestem nemrégiben. A pincészet ultra prémium borai elsősorban Pinot Noir és Chardonnay szőlőből készülnek. A szőlészeti üzletágat a magyar származású Breti József vezeti, aki jól beszéli a nyelvünket.

 

 

És most egy ugrás Európába. Ismerősöktől hallottam, hogy Szlovéniában a Bledi-tó partján a legjobb vendéglő a Best Western Hotel Lovec Grill étterme és terasza a Ljubljanska utca 6. szám alatt. Nem haboztam, egyik este itt vacsoráztam az ősszel.

Előételnek hidegtál érkezett az asztalomhoz, sonkával, szalámival, sajtokkal, olíva bogyókkal – olyan hatalmas adag, hogy a párommal meg sem tudtuk enni. A pincér hölgy elmondta, a helyi lakosok kedvence a Bled sajt, a Jamar sajt, a Mlinaric szarvas szalámi és a szlovén sonka – ezért kerültek ezek az ételek a kóstoló tálra. Főételnek a helyi halkülönlegességet, az autentikus grillezett pisztrángot választottam – zöldségkörettel. Az előételhez és a főételhez Szürkebarát, illetve Rebula fehér bort ittam a feleségemmel, s bár nem illik, de a desszert előtt én megkóstoltam a Refosk vörösbort is, ami a szlovénok specialitása. A vacsora fő attrakciója ez után következett, a híres bledi krémes. További információkért keresd a cikkemet a magazinban. (www.lovechotel.hu)

 

 

A Bledi-tóhoz közel esik Kranj városa, ahol a Panorama sky bárban (facebook.com/panoramastaraposta)  a Monteclassico habzóbort kóstoltatták velem, amelyet klasszikus pezsgőkészítési eljárással, 2015-ös évjáratból származó Malvasia szőlőből állítottak elő. A brut nature habzóbor után csodás tapasz tál érkezett az asztalomra, sajtok, sonkák, olíva bogyók, mini szendvicsek. Kellett is enni valamit, mert egymás után érkeztek az újabb remek borok.  A 2017-es Monterosso Malvazija nagyon tetszett, gazdag tartalmú fehérbort ismertünk meg benne. A vörösek közül a Monterosso Nerone 2016-os évjáratot kóstolhattam, erről is írok a cikkemben. (www.monterossoistria.com)

 

 

Szeretek hajózni, nemcsak az utazási, hanem a bor- és gasztronómiai élmények miatt is. A Celebrity Cruises társaság elképesztően sok újdonságot felvonultató hajót indít 2018 decemberében. Ez a Celebrity Edge, ami új osztályt képvisel. erre hívom fel a magazin téli számában a figyelmet. A hihetetlen varázsszőnyegtől kezdve az új kétszintes Edge-villák privát csobbanó medencéjén át a tetőkertig, a tengerek legkifinomultabb hajóját tervezték meg. A varázsszőnyeg a világ első konzolos lebegő terasza, mely 13 emelet magasba emelkedik a tenger fölé, s melyen párnás fotelok és egy teljes bár várja a vendégeket, valamint megfelelő hely az élőzenéhez. A páratlan kifelé forduló design messze eltér a hagyományos hajótervezéstől. Hajóutak már foglalhatók a Karib-térségben ezzel az új hajóval. (www.rccl.hu)

A tetőkertben lehuppanhat egy kényelmes székbe és kortyolgathat egy frissítő koktélt, míg élvezi a végtelen óceán látványát. A Rooftop Garden grill éttermében kielégítheti éhségét egy ínyenc burgerrel vagy sülttel, s rendelhet hozzá egy remek pohár bort is.

 

 

Ha kíváncsi vagy további érdekes bor-gasztro cikkekre, akkor keresd a Bor Hírlap magazin legfrissebb lapszámát a www.borhirlap.hu honlapon elektronikusan lapozható formában. Elkalauzollak benneteket Sri Lankára is, ahol a legfinomabb a banán a világon, s persze sok ázsiai étel is elkápráztat. (www.srilanka.hu)

Ha tetszenek az írásaim, görgess lejjebb a mobilodon, s keresd meg a Facebook boksz és a „Feliratkozás hírlevélre” jelölések között a Tetszik + Megosztás + Követem gombokat és klikkelj rájuk, mert ezzel segítesz, hogy minél több emberhez eljussanak a cikkeim. Ha szeretnél még közel 200 érdekes utazási riportot olvasni, akkor szörfölj az alomutazo.hu honlapomon, s a főmenüben böngészd végig a rovatokat.

Ha szeretnél hotelt foglalni bárhová a világban, akkor klikkelj rá most a booking.com egyik banner hirdetésére a blogomon, s már on-line foglalhatsz is azonnal!

www.alomutazo.hu

 

Ki vagyok én?

L. Kelemen Gábor világjáró újságíró vagyok. Hobbim az utazás, eddig 109 országban jártam, ezek közül sokban többször is. Gyakorlatilag mindenhol megfordultam már a Földön, ahol nincs háború, éhínség, betegségek, extra veszély, mert ezeket a helyeket kerülöm.

Like-olj, kövess és oszd meg!



Feliratkozás hírlevélre!

Booking.com
Booking.com

Vélemény, hozzászólás?

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás