Best Western Lovec hotel – autentikus grill étteremmel a Bledi-tónál!
november 26, 2018
Havas adventi hétvége Pozsonyban!
december 3, 2018

Monterosso borokat kóstoltam a szlovéniai Kranjban, a Panorama Sky Bárban

Ha Szlovéniában túrázol, s útban a Bledi-tó felé Kranjban jársz, akkor nem szabad kihagynod a belvárosban az 1770-ben épült öreg posta épület tetején lévő Panorama Sky bárt.

Hirdetés

A házat 1929-ben megvásárolta Franc Gorjanc, aki 40 szobás szállodát üzemeltetett benne. Ma irodaházként működik a történelmi emlékű ház, amelynek tetején Gorjanc úr unokája elegáns tetőteraszt alakított ki, s kávézót, tapasz bárt üzemeltet. Ide kaptam meghívást 2018 októberében a feleségemmel együtt, hogy bemutassák nekünk a Panorama sky bárt, s a vendégek által legkedveltebb borait, a Monte Rosso Estate termékeit, amelyek Kranj legnagyobb vinotékájában is remekül fogynak.

 

 

A borászat, amelynek résztulajdonosa a Gorjanc család, 2006 óta a horvátországi Isztrián termel szőlőt. A Monte Rosso Estate birtokai Savudrija környékén találhatók, ahova Malvasiát és Montepulcanot telepítettek, valamint olaj-, füge-, mandula- és cseresznyefákat.

 

 

Elsőként a Panorama sky bárban a Monteclassico habzóbort kóstoltatták velem, s a feleségemmel, amelyet klasszikus pezsgőkészítési eljárással, 2015-ös évjáratból származó Malvasia szőlőből állítottak elő. 12 hónapig kapott palackérlelést. Nagyon ízlett, elegáns buborékok törtek fel a pohár aljából, friss, könnyű, aromás ital volt, halványsárga színnel, tökéletes, 6 C hőfokon kínálva.

 

 

A brut nature habzóbor után csodás tapasz tál érkezett az asztalunkra, sajtok, sonkák, olíva bogyók, mini szendvicsek. Kellett is enni valamit, mert egymás után jöttek az újabb remek borok.  A 2017-es Monterosso Malvazija nagyon tetszett, gazdag tartalmú fehérbort ismertünk meg benne. Annak ellenére, hogy száraz borról beszélünk a szájban mégis érezni lehetett egy kis kellemes édeskés lecsengést. Bármely alkalomra tökéletes lehet ez a bor.

A vörösek közül a Monterosso Nerone 2016-os évjáratot kóstolhattuk. Bíbor színben pompázott a poharunkban, illata elragadott, s az íze erdei gyümölcsökre, valamint fekete cseresznyére emlékeztetett. A tanninok nem tolakodtak, kellemesnek bizonyult a bor savassága. „Ezt a bort még lehet sokáig palackban érlelni, az igazi csúcspontját pár év múlva fogja elérni.” – amint azt Gorjanc úr unokája elmondta nekünk.

 

 

A Panoráma sky bárban legalább két órát töltöttünk a párommal, élveztük  a borokat, a tapaszokat, a Monte Rosso prémium kategóriás extra szűz olíva olaját, amibe friss bagettet mártogattunk, s a fantasztikus kilátást a Júlia Alpokra.

Kranj régi belvárosában, nem messze az öreg posta épülettől a Delikatesa Figa vinotékában vásároltunk még néhány palack Monterosso bort, hogy hazatérve Magyarországon is élvezhessük a nedűket.

 

 

Elérhetőségek:

Panorama Sky Bar, Stara Posta, Kranj. (facebook.com/panoramastaraposta)

E-mail: info@staraposta.si Telefon: +386 40 880 464.

www.monterossoistria.com E-mail: sales@monterossoistria.com Telefon:+385 91 27 99 004

Ha tetszenek az írásaim, görgess lejjebb a mobilodon, s keresd meg a Facebook boksz és a „Feliratkozás hírlevélre” jelölések között a Tetszik + Megosztás + Követem gombokat és klikkelj rájuk, mert ezzel segítesz, hogy minél több emberhez eljussanak a cikkeim. Ha szeretnél még közel 200 érdekes utazási riportot olvasni, akkor szörfölj az alomutazo.hu honlapomon, s a főmenüben böngészd végig a rovatokat.

Ha szeretnél hotelt foglalni bárhová a világban, akkor klikkelj rá most a booking.com egyik banner hirdetésére a blogomon, s már on-line foglalhatsz is azonnal!

www.alomutazo.hu

 

Ki vagyok én?

L. Kelemen Gábor világjáró újságíró vagyok. Hobbim az utazás, eddig 109 országban jártam, ezek közül sokban többször is. Gyakorlatilag mindenhol megfordultam már a Földön, ahol nincs háború, éhínség, betegségek, extra veszély, mert ezeket a helyeket kerülöm.

Like-olj, kövess és oszd meg!



Feliratkozás hírlevélre!

Booking.com
Booking.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás