Anantara beach resort – a Sri Lanka-i menyország
október 31, 2018
Riu all inclusive 5 csillagos hotel Sri Lankán – a sztárok csillogásával
november 14, 2018
Anantara beach resort – a Sri Lanka-i menyország
október 31, 2018
Riu all inclusive 5 csillagos hotel Sri Lankán – a sztárok csillogásával
november 14, 2018

Ha Radovljica, akkor Kunstelj vendéglő és Radol’ca brand!

Népszerű turistahely a magyaroknak Szlovénia. Sokan utaznak például a bledi tóhoz pihenni, kirándulni, de kevesen tudják, hogy nemcsak a tóparton lehet igazán maradandó élményeket gyűjteni.

Hirdetés

Ha arra jársz, állj meg 6 kilométerre a bledi tótól Radovljica nevű kisvárosban. Nemcsak azért, mert ez Szlovénia egyik legszebb öreg városkája, szub-alpin gyöngyszeme, hanem gasztronómiai központ is.  A bájos „sztari grad” tele van jobbnál jobb vendéglőkkel, amelyek most, 2018 novemberében éppen a Radol’ca brand jegyében étterem-hónapot tartanak.

Kilenc vendéglátóhely összefogott, s 18 eurós áron kínálnak szuper menüket. A vendégek gasztro- bérletet kapnak a séfektől, amelybe pecsételni lehet, s aki legalább öt stemplit szerez, azaz öt vendéglőbe ellátogat, s ott fogyaszt, az vouchereket nyer, amelyeket beválthat az étterem-hónapot követő street food fesztiválon.

Természetesen a Radol’ca brand a helyi ételek népszerűsítésére fekteti a hangsúlyt, egy kis csavarral, a tradicionális konyhát megfűszerezik a séfek a modern gasztronómiával.

 

 

Én a zászlóshajó vendéglőben, az 1873-ban alapított Kunstelj -ben jártam. (Gorenjska cesta 9, 4240 Radovljica, Slovenia). A negyedik generációs családtag, Maja Buden séf (képünkön), aki egyben a tulajdonos is, személyesen látott vendégül, s mutatta be szakácsművészetének remekeit, amelyek tálalása is figyelemreméltó volt.

 

 

Az előételeket például egy sütőpapírra nyomott újságon tette elém, ami nagyon tetszett, hiszen a média világából érkeztem, s így evés közben olvasgathattam is a cikkek részleteit, címeit. Az előétel falatkák édes sütikre hasonlítottak, de természetesen mind sós volt, nem hiányzott a tálról például a tepertő sem, mint ahogy egy kis sült zsír is érkezett – álomkivitelben.

 

 

A leves is egyedi volt, cékla leves, s a tányér mellett élesztő nélküli kenyeret kínáltak egy kis tálkában. Ahhoz vagyok szokva, hogy a céklát savanyúságnak eszem, de határozottan ízlett levesnek is, s az egyedi ihletésű kenyeret – furcsa mód – kanállal kellett enni hozzá… Különleges élményt jelentett.

 

 

Főételként a magyar gulyáshoz hasonlító pörköltet kaptam, párolt káposztával és tört krumplival. A köretet kiegészítette a sütőtökből és répából álló vegyes zöldség-fészek, amit előbb megpároltak, majd mézzel megkenve grilleztek. Meg kell mondanom, hogy isteni volt. Maja férje méhész, s a házi akácmézet használta fel a 2 gyermekes asszony a gasztro kreációjához.

 

 

Édességként csokoládés nyalóka érkezett először az asztalomhoz, ami a ház specialitása, majd vegyes desszert tálat kaptam rétessel, mini tortácskákkal. Aki szeret nassolni, annak ez maga volt a kánaán, s én szeretem az édességeket, így hosszan élvezkedtem.

Közben Maja Buden elmesélte, hogy a leveses tányért és a desszertes tálat is olyan helyi kézművesektől vásárolta az étterme, akiknek ezzel segíti az üzletmenetét. Igen dicséretes kezdeményezés ez, nem is csodálom, hogy más vendéglők tulajdonosai is átvették az ötletet, s így komoly piachoz jutnak a helyi iparművészek.

 

 

Majd elfelejtem, hogy a vacsorához helyi nedűk jártak. Aperitifként muskotályos szőlőből készült száraz habzóbort öntöttek a poharamba. Ez meglepetés volt, mert a muskotályos gyümölcsből nem szokványos dry verziót készíteni, de a szlovénok ezt is tudják… Az előételek mellé a Scurek pince fehér Rebula szőlőből készült borát kínálták, míg a pörkölthöz Jakoncic 2017-es könnyű Cabernet Sauvignon vörös borát. Röviden csak annyit: tetszettek…

 

 

A Kunstelj vendéglőben közel 300 embert tudnak leültetni, s a terasz különösen kedvelt, hiszen innen a Júlia Alpok nyúlványaiban lehet gyönyörködni. A Gorjenska régióban Radovljicában süt a legtöbbet a nap minden esztendőben, így itt tényleg kiélvezhető a kerthelyiség, amikor 2018 november elején ott jártam, nappal több mint 20 fok volt, s lehetett napozni.

 

 

Azt ajánlom, hogy keressétek fel ezt a kisvárost és a Kunstelj vendéglőt, s az ebéd vagy vacsora után kérjetek helyi körte pálinkát, úgy mint én, majd a középkori kisváros központjában, a Linhart téren igyatok egy kávét zárásként. Az egésznek így lesz kerek a hangulata.

Egy délután vagy este időutazásként is felfogható Radovljicában, amit megspékelhetsz egy kis raftingolással is a Sava folyón, ha van hozzá kedved, de elmehetsz egy kis romantikus csónakázásra is a bledi tóhoz.

www.kunstelj.si

www.radolca.si

Ha tetszenek az írásaim, görgess lejjebb a mobilodon, s keresd meg a Facebook boksz és a „Feliratkozás hírlevélre” jelölések között a Tetszik + Megosztás + Követem gombokat és klikkelj rájuk, mert ezzel segítesz, hogy minél több emberhez eljussanak a cikkeim. Ha szeretnél még közel 200 érdekes utazási riportot olvasni, akkor szörfölj az alomutazo.hu honlapomon, s a főmenüben böngészd végig a rovatokat.

Ha szeretnél hotelt foglalni bárhová a világban, akkor klikkelj rá most a booking.com egyik banner hirdetésére a blogomon, s már on-line foglalhatsz is azonnal!

www.alomutazo.hu

 

Ki vagyok én?

L. Kelemen Gábor világjáró újságíró vagyok. Hobbim az utazás, eddig 109 országban jártam, ezek közül sokban többször is. Gyakorlatilag mindenhol megfordultam már a Földön, ahol nincs háború, éhínség, betegségek, extra veszély, mert ezeket a helyeket kerülöm.

Like-olj, kövess és oszd meg!



Feliratkozás hírlevélre!

Booking.com
Booking.com

Vélemény, hozzászólás?

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás