Lengyelország ideális célpont vízitúrázáshoz.
augusztus 29, 2018
Ketchikanban, a világ lazac fővárosában jártam
augusztus 30, 2018

Mámoros napom volt a Quails’ Gate borászatnál Kanadában!

Már több mint 25 éve készülnek díjnyertes borok a kanadai Okanagan-völgyben lévő Quails’ Gate borászatban. A Boucherie-hegy lejtőin, egy ősi vulkán talaján, az Okanagan tó partján művelik a szőlőt, s készítik a prémium kategóriás nedűket, a fogyasztók nagy megelégedésére.

Hirdetés

Minden túlzás nélkül állíthatom, ezt a borászatot látni kell, s a nedűit kóstolni kell, ha valaki az Okanagan-völgyben jár! Minden látogatás különleges és emlékezetes.

Quails’ Gate Winery vezető pincészet a térségben, nagy figyelmet fordít arra, hogy különleges borokat állítson elő, olyan szőlőklónokat telepítsen, amelyek extra értékeket tartalmaznak. A borászat rendkívüli hozamkorlátozást hajt végre, s ezzel éri el a borok beltartalmának javítását, gyümölcsösségének a növelését. A pincészet ultra prémium borai elsősorban Pinot Noir és Chardonnay szőlőből készülnek.

A Quails’ Gate borászatnál pontosan tudják, hogy a jó bor elsősorban a szőlő minőségétől függ. A szőlészeti üzletágat a magyar származású Breti József (képünkön fent) vezeti, aki jól beszéli a nyelvünket. Erről személyesen is meggyőződhettem, amikor 2018 júliusában a birtokon találkoztam vele. A szakember elmondta, mint második generációs borászat büszkék arra, hogy 50 éves tapasztalattal rendelkeznek a szőlőművelés terén. Azokat a szőlőfajtákat szelektálták ki, amelyek az Okanagan-völgyben a legjobb termést biztosíthatják, s olyan csúcstechnikát alkalmaznak, amely ugyancsak jelentősen hozzájárulnak ahhoz, hogy nagy borok készülhessenek.

Jelenleg 8 szőlőterületen, összesen 80 hektáron gazdálkodnak kelet- és nyugat-Kelowna, Osoyoos, valamint az alsó- és a felső Boucherie lankákon. Mindent megadnak a szőlőnek, hogy a gyümölcs elérhesse a csúcspontját. Természetesen csak kézi szüretelés zajlik.

A borászat egész évben nyitva van, vezetett túrák és borkóstolók széles választéka kapható. A borüzlet pazar kínálatot nyújt a díjnyertes borokból, boros tartozékokból, ajándéktárgyakból. A barátságos személyzet minden információval készségesen ellátja az érdeklődőket, a cél az, hogy valamennyi látogató megértse, mi zajlik a pincészetnél, mi a magyarázata annak, hogy ilyen remek borok kerülhetnek az asztalra.

Én  rendkívül szerencsésnek mondhattam magam, mert Lindsay Kelm (képünkön fent) kommunikációs és marketing menedzser vezetett végig a birtokon, s ő tartott személyes borkóstolót. Tőle tudtam meg, hogy a Quails’ Gate borászat az Okanagan Life Magazine szavazása szerint a legjobb pincészet lett, ahol érdemes kóstolni, s mi ezt rögtön meg is tudtam erősíteni, mert tényleg fantasztikus kínálattal állt elő Mrs. Kelm.

Megkóstolhattam a borüzlet panoráma teraszán a Quails’ Gate Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Chasselas, Pinot Blanc/Pinot Gris, Chenin Blanc, Gewurtztraminer, Dry Riesling, Rose, Merlot, Old Vines Foch and Pinot Noir borokat, amelyek mind finomak voltak.

Volt alkalmam néhány díjnyertes, a Stewart Family Reserve sorozathoz és a gyűjtők kollekciójához tartozó bort is megízlelni. (14 különböző bor volt ezen a listán). A 2014 reserve Chardonnay bizonyult számomra a legjobbnak, ez a bor nagyaranyat nyert 2016-ban az össz-kanadai bajnokságon. A 2013 Stewart Family Reserve Chardonnay szintén csodás volt, ez aranyérmes volt a Decanter World Wine Awards 2016-os viadalán, ami a borok világbajnokságának számít. A  2014 Stewart Family Reserve Pinot Noir bora ugyancsak tetszett (ezüstérmes volt az Align National Wine Awards 2016-os versenyén)

A borászatnak 3-féle desszert bora van, a botrytises Optima, az évjáratos  Foch és a Riesling jégbor. Mind remek, de nekünk az utóbbi ízlett a legjobban.

Az élvezetes, s egyáltalán nem rövid kóstolás után meghívást kaptam egy ebédre a borászat éttermébe, amelyet az öreg szőlőtökéről neveztek el. A szőlőbirtok közepén lévő vendéglő a TOP 100 kanadai étterem listáján szerepel, s az első étterem az Okanagan-völgyben, amely elnyerte a “Zöld asztal” kitüntető címet, mert annyira figyel az ételek alapanyagainak beszerzésekor, s a fogások elkészítésekor az egészség megőrzésére.

Roger Sleiman séf és a csapata hisz abban, hogy az egyszerűség, a friss termékek használata, a regionálisan elérhető alapanyagok beszerzése, s a kézműves hozzáállás meghatározza a jó minőséget. Az ételek természetesen összehangoltan készülnek a pincészet boraival.

A borászatnak VIP kóstoló háza és 2 vendégfogadója is van (The Lake House és a The Nest), amelyek a tóparton helyezkednek el, a szőlőbirtokok alatt, ha valaki itt megszáll, annak biztosan olyan emléke lesz, amit soha nem felejt el.

Az Okanagan-völgyben egész évben kellemesen eltölthető az idő, a borkóstolás mellett lehet itt kirándulni, kerékpározni, kajakozni, golfozni, s síelni, hogy csak, néhány időtöltést említsek.

Ha kanadai utazást tervezel a közeljövőben, ezt az ország nyugati felén lévő régiót semmi esetre se hagyja ki!

www.quailsgate.com

Ha tetszenek az írásaim, görgess lejjebb a mobilodon, s keresd meg a Facebook boksz és a „Feliratkozás hírlevélre” jelölések között a Tetszik + Megosztás + Követem gombokat és klikkelj rájuk, mert ezzel segítesz, hogy minél több emberhez eljussanak a cikkeim. Ha szeretnél még közel 200 érdekes utazási riportot olvasni, akkor szörfölj az alomutazo.hu honlapomon, s a főmenüben böngészd végig a rovatokat.

Ha szeretnél hotelt foglalni bárhová a világban, akkor klikkelj rá most a booking.com egyik banner hirdetésére a blogomon, s már on-line foglalhatsz is azonnal!

www.alomutazo.hu

 

Ki vagyok én?

L. Kelemen Gábor világjáró újságíró vagyok. Hobbim az utazás, eddig 109 országban jártam, ezek közül sokban többször is. Gyakorlatilag mindenhol megfordultam már a Földön, ahol nincs háború, éhínség, betegségek, extra veszély, mert ezeket a helyeket kerülöm.

Like-olj, kövess és oszd meg!



Feliratkozás hírlevélre!

Booking.com
Booking.com

Vélemény, hozzászólás?

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás