The Stoke hotel a Columbia folyó partján, Kanadában
augusztus 22, 2018
Alaszkában hajóztam a Royal Caribbean Radiance of the Seas fedélzetén!
augusztus 29, 2018

A Summerhill Pyramid borászat bioborait kóstoltam Kanadában

A Summerhill Pyramid borászat a kanadai Kelownában található, British Columbiában. 1986-ban alapította a Cipes család, s ez a legnépszerűbb pincészet a térségben.

Hirdetés

Ez volt az első vállalkozás, amely megkapta az organikus módon termelt bioborok elismerő címet. A borászat bisztró-éttermet is üzemeltet Naplemente néven, ahol a saját borait kínálja az ételek mellé.

A Summerhill borászat tagja a kiemelt kanadai turisztikai célpontokat tömörítő társaságnak. Ennek hangsúlyozásával várja a piramis alakú érlelő épülettel rendelkező borászat a vendégeket kóstolni, és összepárosítani a bisztróban a nedűket a saját farmjukról származó alapanyagokból készült ételekkel.

Én  2018. július közepén jártam a Summerhill pincészetnél, ahol lehetőségem nyílt a prémium borkollekciót végigkóstolni a pezsgőktől a fehéreken át az egész világon elismert vörösökig, sőt még jégborokat is ízlelhettem.

Vitathatatlan, a pincészet fő büszkesége a pezsgő, a Cipes pezsgőcsalád termékei számos komoly nemzetközi elismerésben részesültek.

Megkóstoltam a Cipes Ariel Premium Cuvée-t, hosszú lecsengése nagyon tetszett, igazi delikátnak számított. A Cipes Blanc de Blanc különlegesnek bizonyult krémes, a szájban könnyen elolvadó buborékjaival, frissesége elragadó volt. A Cipes Brut Rose aranyérmet nyert a 2013-as TOP 10 pezsgő világversenyen (Effervescents du Monde) és a  Cipes Brut nagyaranyat kapott a 2016 évi San Francisco-i nemzetközi borviadalon. Ez az ital 2014-ben az Év pezsgője díjat is elnyerte. (All Canadian Wine Championship). Valamennyi pezsgő fantasztikus volt.

Kóstoltam vörösborokat is, amelyekhez a szőlőt az Okanagan-völgy teljes területén termesztik, egészen Osoyoosig. Valamennyi bor igen magas színvonalat mutatott, komplex, harmonikus alkotások voltak, akár egyfajta szőlőből (Pinot Noir), akár a cuvéek esetében.

Nekem a Merlot és a Pinot Noir tetszett a legjobban. A 2013 Reserve Barrel Organic Merlot testes, élvezhető tanninnal, bogyós gyümölcsökre és fekete csokoládéra emlékeztető jegyekkel. A 2013 Single Vineyard Pinot Noir bizonyította, hogy nem véletlenül palackozzák le a teljes termést önmagában, ennek az organikus módon termelt szőlőnek a levét kár lenne cuvée-k készítéséhez felhasználni, bekeverni.

A megkóstolt fehérborok is bizonyították, hogy az Okanagan-völgy talaja miért annyira respektált, illetve azt is, hogy a Summerhill szakemberei ki tudják hozni a termésből a legjobbat, minimális beavatkozással tiszta, élvezhető borokat állítanak elő. A 2017 Summerhill Vineyard Riesling különösen ízlett nekem, savassága, érett gyümölcsössége magával ragadott. Barack, citrom és lime íz jegyeket éreztem a számban.  (Demeter oklevéllel ellátott biodinamikus bor.) Szerettem a 2016 Summerhill Vineyard Chardonnay bort is. Mutatta az ásványosságát, krémes, narancsos jegyeket tapasztaltam, ez is biodinamikus eljárással termesztett szőlőből készült.

S akkor most hadd szóljak a jégborokról is (Pinot Gris, Zweigelt, Merlot, Ehrenfelser), amelyek igen népszerű termékei a borászatnak. 4-féle jégbort kóstoltam a Naplemente bisztróban (Nyitva tartás 11 órától 21 óráig) a desszert tál mellé, miután elfogyasztottam az igen ritka, bölény steaket, mint főételt. Ilyen komplex jégbor kóstolót ritkán kaphat az ember, élveztem is az eltérő karakterek felismerését és párosítását a különböző fagylaltokhoz, krémekhez, tortákhoz.

A Summerhill borüzlete, ahol különböző túrákra is be lehet fizetni, a hét minden napján üzemel egész évben. Reggel 9 órától este 7 óráig ingyenes borkóstolót is adnak, de csak egy-egy kortyot – természetesen. Ezt nem is kell előre lefoglalni. Aki komolyabb kóstolásra vágyik, az befizethet egy Piramis-túrára, amelynek keretében bemutatják a biodinamikus művelésű szőlőterületeket, s a biobor készítés menetét is, majd kóstoltatnak, s elmagyarázzák, hogy melyik bornál, mire kell figyelni

Lehet rendelni olyan kóstolót is, amikor egy asztalnál ülve mutatnak be termékeket, profi sommelier segítségével. Ennek keretében megtanítják azt is, hogy a négyféle ízt, az édeset, a keserűt, a sóst és a savanyút, hol érezzük a nyelvünk ízlelőbimbóin. Ha ezt már tudjuk, akkor attól kezdve élvezetesebb a borkóstolás.

Ha valaki szeretne a Summerhill borászatnál éjszakázni, megteheti, hiszen a Cipes család régi villáját szállodává alakították, s vendégeket fogadnak. A 32 hektáros birtok közepén álló úszómedencés, a tóra panorámás villa hatalmas, nyitott, amerikai konyhával rendelkezik, ahol főzőkurzusokat is tartanak.

Május végétől október közepéig Mara Jernigan, a Summerhill Estate House menedzsere és séfje 3 éjszakás kulináris hétvégéket tart, amelynek keretében a vendégek megtanulnak néhány fogást elkészíteni, a borokat hozzájuk párosítani, s élvezik az életet, sétálnak a szőlőbirtokon, fürdenek a medencében, kóstolgatják a nedűket.

Vasárnaptól csütörtökig a frissen felújított szobákat ki lehet venni akár egy éjszakára is reggelivel, s innen indulhatnak a vendégek felfedezni a térséget, s az itt található több mint 300 borászatot. Én is egy éjszakát töltöttem itt, élveztem Mara Jernigan vendéglátását, ételeit, s a pincészet remek borait.

Summerhill Pyramid Winery


4870 Chute Lake Road
Kelowna, BC Canada V1W 4M3

Telefon: 250 764 8000

E-mail: info@summerhill.bc.ca

Estate House szobafoglalás: reservations@summerhill.bc.ca or call 250 710-2874

www.summerhill.bc.ca

Ha tetszenek az írásaim, görgess lejjebb a mobilodon, s keresd meg a Facebook boksz és a „Feliratkozás hírlevélre” jelölések között a Tetszik + Megosztás + Követem gombokat és klikkelj rájuk, mert ezzel segítesz, hogy minél több emberhez eljussanak a cikkeim. Ha szeretnél még közel 200 érdekes utazási riportot olvasni, akkor szörfölj az alomutazo.hu honlapomon, s a főmenüben böngészd végig a rovatokat.

Ha szeretnél hotelt foglalni bárhová a világban, akkor klikkelj rá most a booking.com egyik banner hirdetésére a blogomon, s már on-line foglalhatsz is azonnal!

www.alomutazo.hu

Ki vagyok én?

L. Kelemen Gábor világjáró újságíró vagyok. Hobbim az utazás, eddig 109 országban jártam, ezek közül sokban többször is. Gyakorlatilag mindenhol megfordultam már a Földön, ahol nincs háború, éhínség, betegségek, extra veszély, mert ezeket a helyeket kerülöm.

Like-olj, kövess és oszd meg!



Feliratkozás hírlevélre!

Booking.com
Booking.com

Vélemény, hozzászólás?

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás