Hamburgban jártam, a víz városában
április 30, 2018
Cannes fesztivál hangulatban: Aranypálma, világsztárok, tengerparti séták…
május 1, 2018
Hamburgban jártam, a víz városában
április 30, 2018
Cannes fesztivál hangulatban: Aranypálma, világsztárok, tengerparti séták…
május 1, 2018

Váli Péternél jártam, ahol a bórkóstolók nem rutinszerűek!

A  badacsonyörsi Váli pincészet meghitt, családias borászat, zavartalan környezetben borozgathatsz itt – a Badacsony és a Salföld közötti túraútvonalon. Tapasztalatból írom: itt a bórkóstolók nem rutinszerűek, Váli Péter és családja nem siet sehová, akár 3-4 órát is eltölt a vendégekkel.

Hirdetés

Váli Péter mindig remek borokkal várja a külföldieket, s egy hidegtál összeállítással, amelyben van szarvas- és mangalica kolbász, angol- és kolozsvári szalonna, szalámi, zöldségek, sajtok Sándor Tamás kézműves sajtmestertől, s persze friss kenyér. A hidegtálak után rendszerint érkezik a kemencés mangalica sült, majd egy finom pite. A borokról csak annyit, hogy Zoltán Szabó, a világ egyik leghíresebb Kanadában élő sommelierje azt mondta nekem: kifogástalanok. Amikor Váli Péternek megsúgtam, hogy kitől is származik ez a dicséret, akkor felkapta a fejét, mert nem is tudta, hogy ilyen óriási szaktekintély is velem érkezett…

  • Gyerekkoromtól a gasztronómia világában élek – mesélte Váli Péter. – Már tízévesen saját étteremről álmodtam, ahol én alkothatom meg az ételeket, azokhoz én válogatom össze a piacon a friss nyersanyagokat… Régi álmom volt a szőlőbirtok is: az itt termelt boraimat az étteremben az általam kreált ételeimmel akartam kínálni! Szerencsére minden vágyam megvalósult. Badacsony a szülőföldem, ahol a borkóstolás a történelem részévé vált. E nemes hagyományokat megőrizve és tovább örökítve szállás és borrendelési lehetőséget biztosítok látogatóimnak Badacsony szívében.

A vulkanikus borok kategóriájában az Etna és a santorini borok számítanak slágernek, de nyugodtan állíthatom, hogy a Váli borok is megállják a helyüket. A 2015-ös Olaszrizling például nagyon tetszik nekem, mint ahogy a Szürkebarát, a Kéknyelű, a Pinot Noir, s a több is. Egyszerűen fogalmazva azt lehet mondani: jó ivású borok.

  • Tizenhét éve alapítottam meg szőlőbirtokomat Badacsonyörsön, a Badacsony szívében, a borkóstolás hazájában. Részben nagyszülői örökségből, részben a hozzávásárolt környező földterületekből állt össze a mai öt hektáros terület. A 150 méter magasan fekvő, dús barna erdőtalajjal borított, csodálatos panorámájú telek szerelem volt első látásra! Az egyedi, különleges, déli fekvésű terület Kisőrshegyen, a major feletti dűlőben található. A korábban itt lévő szőlőket rekonstruáltuk, részben újjátelepítettük. Az évek alatt igazi birtok alakult itt ki. Minden, a bor készítéséhez kellő folyamat helyben történik, ezt szolgálja a terület közepén kialakított pince is.

Váli Péter végigvezetett a birtokán, büszkén mutatta be a szőlőt, a földbe vájt vinotékáját, a konyhával egybeépített mini vendéglőjét, s a vendégszobáit. Aki egy picivel többet iszik, annak sem kell tehát megijednie, mert a Váli pincében több szép kétágyas szoba is van, ahol megszállhat bárki

  • Nagy figyelmet fordítok a puttonyos feldolgozásra, a kíméletes kézi munkára – magyarázta a borász – A kezdetekkor minden munkát a magam örömére végeztem, az alkotási vágyam kielégítésére. Aztán, a telepített szőlők gyarapodásával, a befektetett munkamennyiség növekedésével, a ráfordított pénzösszegek arányában egy új célt is kitűztem: legalább a pénzügyi nullszaldót el kell érnem a boraim értékesítése révén. Természetesen mára már ezen is túlléptem, s a borászat-étterem-szállás tartja el a családunkat. Hosszú távú terveimben is szeretném a szőlőbirtokot megtartani kisbirtoknak – kíméletes módszerekkel dolgozni, kézműves borokat készíteni. Ugyanakkor bízom abban, hogy nagyobb közönségnek is megtetszik az a stílus, ami megjelenik műveimben: megtartani a bort olyannak, amilyennek születik.

A Váli pincészetnél nincs sem kémia, sem mesterséges anyagok hozzáadása. Odaillő szőlőfajtákból, hozzáértő fürtritkítással, kíméletes metszéssel készülnek a klasszikus, a Balaton-felvidékre jellemző borok. E borokról oly híres a Badacsony.

A borászatból a káptalantóti Tóti-hegy, a salföldi Pálos kolostorrom és a salföldi major is könnyen elérhető. Aki tehát a Válibor iránt érdeklődik, annak sok kirándulási lehetősége is adódik a környéken.

Ha tetszenek az írásaim, görgess lejjebb a mobilodon, s keresd meg a Facebook boksz és a „Feliratkozás hírlevélre” jelölések között a Tetszik + Megosztás + Követem gombokat és klikkelj rájuk, mert ezzel segítesz, hogy minél több emberhez eljussanak a cikkeim. Ha szeretnél még közel 200 érdekes utazási riportot olvasni, akkor szörfölj az alomutazo.hu honlapomon, s a főmenüben böngészd végig a rovatokat.

Ha szeretnél hotelt foglalni bárhová a világban, akkor klikkelj rá most a booking.com egyik banner hirdetésére a blogomon, s már on-line foglalhatsz is azonnal!

www.alomutazo.hu

 

 

Ki vagyok én?

L. Kelemen Gábor világjáró újságíró vagyok. Hobbim az utazás, eddig 109 országban jártam, ezek közül sokban többször is. Gyakorlatilag mindenhol megfordultam már a Földön, ahol nincs háború, éhínség, betegségek, extra veszély, mert ezeket a helyeket kerülöm.

Like-olj, kövess és oszd meg!



Feliratkozás hírlevélre!

Booking.com
Booking.com

Vélemény, hozzászólás?

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás