St Lucia: itt van az egyetlen vulkán a világon, ahova be lehet hajtani kocsival
április 26, 2018
Hamburgban jártam, a víz városában
április 30, 2018
St Lucia: itt van az egyetlen vulkán a világon, ahova be lehet hajtani kocsival
április 26, 2018
Hamburgban jártam, a víz városában
április 30, 2018

Robert Gilvesy badacsonyi borászatában kóstoltam!

Nemrégiben Robert Gilvesy borászatában jártam Hegymagason, ahol a kanadai-magyar borász vulkanikus borait kóstoltam a Terroir Budapest rendezvény résztvevőivel. Először a kilátás kápráztatott el, majd a borok, s végül az ételek.

Hirdetés

Velem volt Zoltán Szabó is, a világ jelenlegi egyik leghíresebb sommelierje, aki Erdélyben született, de Torontóban él, s pár évente hazánkba is ellátogat, hogy feltérképezze a magyar borászatokat. A híres szakembernél a Bohém Cuvée és a 2013-as Rajnai Rizling aratott nagy sikert, de tetszett neki a pincészet új terméke, a még kísérleti szakaszban lévő Próbaüzem Furmint is. Egyetértettem vele…

Vacsorára szürke marha ételek érkeztek az asztalunkra, késsel vágott tatár beefsteak, húsleves főtt marhahússal és tormával, s könnyű süteményeket is tálaltak.

Robert Gilvesy szülei Szatmárból, illetve Somogyból emigráltak. Ő egy kanadai, egész pontosan ontariói farmon nőtt fel, de 1992-ben Magyarországra költözött, hogy megtalálja a gyökereit. Ausztriában és hazánkban tanult borászatot, sokat utazott. Segítője Ruppert Márton, akinek Badacsonyban vannak szőlőterületei.

“A borok általában ott élvezhetők maradéktalanul, ahol termettek.” – írta Hamvas Béla. A termőhely, a Pincészet szellemisége és a borok megalkotásának folyamata a titka a Gilvesy Pincészet elegáns, hosszan érlelhető borainak.

  • Hogyan is mutathatnánk be magunkat? – kérdezte Robert, amikor a birtokán jártam. – Talán a tegnap és a ma szerelmeseiként, akik szenvedélyesen hisznek abban, hogy egy évezredes titkokat őrző, fenséges vidéken új életre kelthetik a régmúlt bohém eleganciáját. A művészet és a modern technológia rajongóiként, akik innovatív szellemben, de hagyományoktól, nemes szépségtől inspirálva idézik fel a múlt minden ízét, hangulatát. Boraink a tradíció és a modern technológia randevújából születnek, kifinomultság és könnyed életöröm járja át őket, melyek magukban hordozzák e varázslatos termőhely minden erejét. Az arisztokrata múlt éled újra minden cseppjükben, és a friss szellemiség, az új eljárások teszik lehetővé, hogy ezt az élményt a jelenben ízlelhessük meg.

Robert Gilvesy szavaiból is kitűnik, hogy rajong a borokért, s ez az imádat érződik a termékeken is. A következő borokat ízlelhettem meg a látogatás során.

BOHÉM 2016., SAUVIGNON BLANC 2016., KACÉR RAJNAI RIZLING 2016., MARTINUS OLASZRIZLING 2016., TARÁNYI RAJNAI RIZLING RESERVE 2015., MOGYORÓS SAUVIGNON BLANC RESERVE 2015., PRÓBAÜZEM FURMINT 2015.

Ez utóbbi bor, a  frissen telepített Váradi-dűlő Furmintjának szűztermése, ami minden elvárásomat felülmúlta. A kiváló alapanyagot 500 literes tölgyfahordóban érlelték 7 hónapon keresztül. A páratlanul gazdag, ásványos, déligyümölcsös kortyot 5 gramm maradékcukor kerekíti. A kis tétel szűretlenül került palackba.”

Hirdetés

Ha tetszenek az írásaim, görgess lejjebb a mobilodon, s keresd meg a Facebook boksz és a „Feliratkozás hírlevélre” jelölések között a Tetszik + Megosztás + Követem gombokat és klikkelj rájuk, mert ezzel segítesz, hogy minél több emberhez eljussanak a cikkeim. Ha szeretnél még közel 200 érdekes utazási riportot olvasni, akkor szörfölj az alomutazo.hu honlapomon, s a főmenüben böngészd végig a rovatokat.

Ha szeretnél hotelt foglalni bárhová a világban, akkor klikkelj rá most a booking.com egyik banner hirdetésére a blogomon, s már on-line foglalhatsz is azonnal!

www.alomutazo.hu

 

Ki vagyok én?

L. Kelemen Gábor világjáró újságíró vagyok. Hobbim az utazás, eddig 109 országban jártam, ezek közül sokban többször is. Gyakorlatilag mindenhol megfordultam már a Földön, ahol nincs háború, éhínség, betegségek, extra veszély, mert ezeket a helyeket kerülöm.

Like-olj, kövess és oszd meg!



Feliratkozás hírlevélre!

Booking.com
Booking.com

Vélemény, hozzászólás?

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás