Friuli-Venezia Giulia: borászatok Velence és Trieszt között
március 24, 2018
A világ legnagyobb óceánjárójával hajóztam!
április 3, 2018
Friuli-Venezia Giulia: borászatok Velence és Trieszt között
március 24, 2018
A világ legnagyobb óceánjárójával hajóztam!
április 3, 2018

Isztria hagyományos konyhája és a finom dalmát ételek

Szeretek Horvátországba járni. Imádom az Adriát, a világ talán legszebb tengere, s rajongok a horvát ételekért is.

Hirdetés

A horvát konyhát változatossága miatt gyakran a régiók konyhájának is nevezik. Eredete egészen a szlávok előtti és az antik időkbe nyúlik vissza. A nyersanyagok kiválasztásában és az elkészítési módokban a különbség legmarkánsabban a kontinentális országrész és a tengerparti konyha között nyilvánul meg. A belső vidékek gasztronómiáját főként az idegen, manapság közismertebb konyhákkal való kapcsolat jellemzi: pl. a magyar, a bécsi és a török konyha. A tengerparti vidéket először görög, római és illír hatások érték, majd a Földközi-tenger modern konyhaművészetének befolyása alá került, különösen érezhető a francia és az olasz jelleg.

Isztria hagyományos konyhája érzékeinkhez szól, és a kiváló isztriai borokkal együtt elsőrendű gasztronómiai élvezetet tud nyújtani. Manapság az isztriai konyha mindazokat a változásoknak az összefoglalása, amelyek a félszigeten végbementek, őrzi a különböző, hosszabb-rövidebb ideig, főként hódítóként itt tartózkodó népek szokásait. Megfigyelheted az isztriaiaknak azt a törekvését, hogy abból táplálkoznak, amit maguk termeltek, vagy a természetből meríteni tudtak. A hagyományos isztriai ételek: az isztriai nyers, füstölt sonka, ravioli, tészta (fuzi) szarvasgombával, rántotta vadspárgával, tyúkhúsleves, manestra (sűrű zöldségleves), tökből készült fogások, fémharang alatt, parázson párolt bárányhús burgonyával, vadas mártások, speciálisan készített tőkehal, polipsaláta, Riccola-saláta burgonyával, fritule (kis fánkok mazsolával) és almás rétes.

A dalmát konyha hagyományos alapanyagait és elkészítési módjait tekintve megfelel az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozásra vonatkozó orvosi elvárásoknak is. A hagyományos nyersanyagok közé tartoznak a halfélék, kagylók, rákok, polipok, tintahalak és szépiák, az olajbogyó, az olíva olaj, a sok zöldség, a vad és fűszeres növények, a mandula, füge, szőlő, méz, mazsola és a citrusfélék. Különösen ajánlott a dalmát pršut (füstölt, a bóra szélben szárított sonka) juhsajttal és peka alatt készült báránysülttel (serpenyőben, burgonyával és zöldséggel vasharang alatt sült báránypecsenye).

A dalmát borok különleges helyet foglalnak el, a fehér és a vörösborok egyaránt, amelyek közül néhány a világ élvonalába sorolható. A dalmát parton és a szigeteken az ételek készítése megfelel a modern táplálkozási trendeknek, amelyek közé tartoznak az egészséges ételkészítési módok (főtt és grillezett ételek), továbbá a hal, az olívaolaj, a zöldségek, a part mentén található vadon termő növények használata. Habár manapság minden régió igyekszik megőrizni saját főzési hagyományait, a dalmát konyha egységet mutat, amelyeknek sajátosságait és különlegességeit nemrég fedezték fel, mint pl. Hvar, Korčula, Brač szigetek (vitalac – báránybelsőségekből készült, nyárson sült specialitás), Vis (mint az ógörögök idejében nyárson pirított szardínia, sós lepény szardíniával, a mai pizzához hasonló).

Horvátország büszke borainak sokféleségére és kiváló minőségére (majd 700 védett márkájú tájjellegű bor), de nem maradnak el az előbbiek mögött a pálinka, a gyümölcslevek, a sörök és az ásványvizek sem. Horvátország déli részén az ételekhez bevandát fogyasztanak (nehéz, fűszeres vörösbor, vízzel hígítva), észak-nyugaton viszont a gemišt (hosszúlépés száraz, fűszeres borokból) a jellemző. A dalmát borokat, az olíva olajat és az olíva bogyót már az antik idők óta dicsőítik, amelyről néhány szőlőfajta neve is tanúskodik, pl. a Korčula szigeti Grk és a Hvar-szigeti Parc. A leghíresebb borok a Vugava és a Plančić Hvar-szigetéről, a Pošip és Grk Korčula szigetéről, a Marastina Lastovo szigetéről, a Malvazija Dubrovnikból, stb. Ezenkívül ajánljuk a Proseccót, amely egy édes desszertbor , a Grappát, a fűszeres pálinkát és a likőröket (Maraschino, Vlahov).

Hirdetés

Ha tetszenek az írásaim, görgess lejjebb a mobilodon, s keresd meg a Facebook boksz és a „Feliratkozás hírlevélre” jelölések között a Tetszik + Megosztás + Követem gombokat és klikkelj rájuk, mert ezzel segítesz, hogy minél több emberhez eljussanak a cikkeim. Ha szeretnél még közel 200 érdekes utazási riportot olvasni, akkor szörfölj az alomutazo.hu honlapomon, s a főmenüben böngészd végig a rovatokat.

Ha szeretnél hotelt foglalni bárhová a világban, akkor klikkelj rá most a booking.com egyik banner hirdetésére a blogomon, s már on-line foglalhatsz is azonnal!

www.alomutazo.hu

Ki vagyok én?

L. Kelemen Gábor világjáró újságíró vagyok. Hobbim az utazás, eddig 109 országban jártam, ezek közül sokban többször is. Gyakorlatilag mindenhol megfordultam már a Földön, ahol nincs háború, éhínség, betegségek, extra veszély, mert ezeket a helyeket kerülöm.

Like-olj, kövess és oszd meg!



Feliratkozás hírlevélre!

Booking.com
Booking.com

Vélemény, hozzászólás?

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás