Isten előbb megteremtette Mauritiust, majd lemásolta róla a Paradicsomot.
március 3, 2018
Petra, az elfelejtett város!
március 7, 2018

A tradicionális francia konyhaművészet: Lyon Bouchon

Az úgynevezett Lyon Bouchonok (Bouchons Lyonnais), olyan kisvendéglők, melyek házias fogásokat kínálnak. Kockás abroszok, régi plakátok, rézserpenyők, családias hangulat – ezek jellemzik ezeket, ahol a legfontosabb, hogy a vendég otthon érezze magát!   

Hirdetés

A vendéglők a tradicionális ételekhez helyi alapanyagokat használnak, melyek főként a Halles de Lyon vásárcsarnokból vagy a Marché d’Intérêt National de Corbas piacról származnak.   

Lyon a gasztronómia fővárosának számít, ahol több Michelin csillagos éttermet is találhatsz. Én jártam itt, s javaslom ezt a helyet, ha Franciaországba tervezel utat.  A helyi bouchonokban kóstolhatod meg igazán az ottani ízeket a maguk egyszerűségében.    A bouchonok létrejötte az Lyoni Anyáknak köszönhető (Mères Lyonnaises). A 18. században több nagypolgári család szakácsnője nyitott saját vendéglőt, ahol egyszerű, családias ételeket kínáltak, melyeket megfűszereztek a nagypolgári famíliáknál kedvelt receptekkel, újításokkal.

Napjainkban ezt az íz világot és a szorosan elhelyezkedő asztalok baráti hangulatát kívánják visszaadni a helyi bouchon vendéglők. Az étlap fő összetevői a következőek: hurka, kolbász, felvágottak, csukagaluska (quenelles), cervelle de canut sajtkrém specialitás, buggyantott tojás burgundiai szósszal (œufs meurette), rántott pacal (Tablier de Sapeur).

Az ételeket egy jó kis Beaujolais vagy Côtes du Rhône bor kíséri. Aperitifként communardot (vörösbor alapú kir) és grattons falatokat (tepertőszerű) kínálnak a vendégnek. A menüt pedig általában házias desszert zárja: almatorta, madártej, praliné torta, mely rózsaszín pörkölt mogyoróval készül… 

Ha kedvet érzel hozzá, te is megtanulhatod elkészíteni a helyi ételeket, hiszen Lyonban számos híres szakácsiskola is található. Az illusztris Institut Paul Bocuse például kínál kezdő foglalkozásokat, ahol kis létszámú csoportokban sajátítható el a híres séfek tudása.

Főzőtanfolyam, borászati ismeretek, cukrász tanfolyam, sajtkészítő kurzus, felvágott vagy lekvárkészítő tanfolyam… Csak győzz választani!   

Ha Lyonban jársz, érdemes megkóstolnod a szomszédos borvidékek híres borait is: a Côtes du Rhône és a Beaujolais bort, amelyeket fentebb már említettem is egyszer. A legjobban a bor utakon sétálva fedezheted fel a helyi ízeket, ahol a bortermelők sok helyen maguk kínálják a vendégeket.

Néhány helyi vendéglő tipp: a város szívében található az egyik legrégebbi bisztró: Le Comptoir Abel. A dekorációja hűen tükrözi az akkori kort: fénylő faburkolatok és borítás, gerendás plafon… Csukagaluska, kucsmagombás csirke, ráksaláta szerepel a hagyományos ételeket felsorakoztató, kitűnő étlapon. Ha Lyonban jársz, ezt a helyet ne hagyd ki!    

A Daniel et Denise a híres Joseph Viola étterme, melyből három is található a városban. Mindenhol hagyományos bouchon hangulatot és ízeket kínálnak, helyi alapanyagokkal. Specialitása a tésztában sült kacshús pástétom és kacsamáj, a borjúmirigy és a Nantua szósszal tálalt csukagaluska. Aki kicsit elegánsabb étteremre vágyik, annak a híres La Mère Brazier-t ajánljuk! A leghíresebb Lyoni Anya az első nő volt, aki három Michelin csillagot zsebelt be.

Hirdetés

Ha tetszenek az írásaim, görgess lejjebb a mobilodon, s keresd meg a Facebook boksz és a „Feliratkozás hírlevélre” jelölések között a Tetszik + Megosztás + Követem gombokat és klikkelj rájuk, mert ezzel segítesz, hogy minél több emberhez eljussanak a cikkeim. Ha szeretnél még közel 200 érdekes utazási riportot olvasni, akkor szörfölj az alomutazo.hu honlapomon, s a főmenüben böngészd végig a rovatokat.

Ha szeretnél hotelt foglalni bárhová a világban, akkor klikkelj rá most a booking.com egyik banner hirdetésére a blogomon, s már on-line foglalhatsz is azonnal!

www.alomutazo.hu

 

Ki vagyok én?

L. Kelemen Gábor világjáró újságíró vagyok. Hobbim az utazás, eddig 109 országban jártam, ezek közül sokban többször is. Gyakorlatilag mindenhol megfordultam már a Földön, ahol nincs háború, éhínség, betegségek, extra veszély, mert ezeket a helyeket kerülöm.

Like-olj, kövess és oszd meg!



Feliratkozás hírlevélre!

Booking.com
Booking.com

Vélemény, hozzászólás?

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás