A világ legkisebb fővárosában, a seychelles-szigeteki Victoriában jártam.
február 15, 2018
A Sonkás és A Sajtos a Fény utcai piacon, lenyűgöző áruválasztékkal!
február 17, 2018
A világ legkisebb fővárosában, a seychelles-szigeteki Victoriában jártam.
február 15, 2018
A Sonkás és A Sajtos a Fény utcai piacon, lenyűgöző áruválasztékkal!
február 17, 2018

Fantasztikus savas borokat ittam Új-Zélandon!

Az új-zélandi bor savas, de mégis zamatos. A szőlő természetes savait harapni lehet, s a tiszta gyümölcsíz jelenik meg a nedűkben. Ritka az ilyen erőteljes íz világ, nem véletlen, hogy sok ausztrál bortermelő is Új-Zélandon vásárolja a szőlőt. Mert az alapanyag határozza meg mindig a végterméket. Az új-zélandi gazdák egyébként úgy érik el, hogy a szőlőben minél több táperő legyen, hogy a tőkékről eltávolítják a leveleket, annak érdekében, hogy a nap sugarai zavartalanul behatolhassanak az érő szőlőszemekbe. A fehér szőlők közül Új-Zélandon a Chardonnay és a Sauvignon Blanc, a kékek közül pedig a Pinot Noir az elsődleges, ezek a legkedveltebb, legelterjedtebb fajták.

Új-Zélandon a kilencvenes évek elején kezdtek erőteljesen foglalkozni a szőlőtermesztéssel és borászattal. Rájöttek, hogy az elkeskenyedő ózonréteg miatt, a napsütés hatásosan érleli a gyümölcsöt és erőteljesebb borok készülhetnek. A világ hamar felfigyelt ezekre, s jó áron lehetett értékesíteni a termékeket. Noha csak a világ bortermelésének az egy százaléka készül Új-Zélandon, ez mégis remek bevételi forrás az országnak és a pincészeteknek.  

A legtöbb utazó először a Waiheke-szigeten lévő szőlőbirtokokkal és pincészetekkel ismerkedik meg. Ez érthető, hiszen az alig pár kilométerre lévő nyaralósziget Aucklandtől, ide szinte minden turista átkompozik, hiszen az sem utolsó szempont, hogy itt igazán kellemes körülmények között lehet napozni, fürödni, úgy, hogy a lábad előtt hevernek a főváros felhőkarcolói. Akár fekve is készíthetsz szenzációs képeket a városról, a kék tengerrel az előtérben. A Waiheke-szigete 216 hektáron 30 termelő borát kóstolhatod meg, ha bírod. Az egyik legkedveltebb a Stonyridge Vineyard.

A három legnagyobb borvidék a szigetországban: Marlborough, Gisborne és Hawkes Bay. Új-Zéland legnagyobb borászati cége a Montana, amelynek legnagyobb birtoka, a Brancott Malboroughban található. Elsősorban Sauvignon Blanc szőlőt termelnek itt, amely nagy sikert aratott a világban. Jellegzetesen friss trópusi íze van az ebből készült bornak. A Sauvignon Blanc mellett hatalmas Chardonnay ültetvények is találhatók a térségben. A Montana húsz évvel ezelőtt felvásárolta a legelőket, amelyekből szőlőterületeket varázsolt, s vagyonokat keres, most a boraival. A jobb minőségű szőlőből kicsi barikolással drága borokat állítanak elő, a gyengébből pedig habzóbort készítenek, amit szintén visznek a vásárlók, mint a cukrot.

A Montana borászat mellett sok igen híres termelő kínálja a borait Marlboroughban. Ilyenek a Cloudy Bay, a Villa Mária és a Fromm, hogy csak 3 példát említsek. A Wairau-völgyben helyezkednek el ezek a borászatok, amely a legjobb a társágban a fekvése miatt. A másik völgy az Awatere, amely azért tud kevesebbet a szőlőtermesztés szempontjából, mert itt más a talaj, sokkal szikárabb, kövesebb. Kevesebb tápenergia jut a szőlő gyökereinek, mint a Wairau-ban.

Fontos megemlítenem, hogy Marlboroughban elkezdtek az utóbbi időben komolyan foglalkozni a kék szőlővel is. A Pinot Noir termesztése divat volt, de nem figyeltek rá igazán, viszont, attól kezdve, hogy elhatározták, nagy borokat készítenek majd ebből, csak felfelé vezet az útjuk.

A Gisborne borvidék az északi szigeten Aucklandtől dél nyugatra található. Természetesen teljesen eltér az előzőekben leírtaktól. Itt készül Új-Zéland legjobb Traminijét, Chenin Blanc-ját.

Az országban a legnagyobb jövőt a Hawkes Bay borvidéknek jósolják, amely közel esik a Gisborne-hoz, attól egy kicsit délre kell keresni a térképen a Poverty Bay alatt. Testes Cabernet Sauvignon, Merlot és Malbec borok készülnek a pincészeteknél, de nem vetik meg a Chardonnayt sem. A csúcs a Craggy Range Szőlőbirtok és Borászat, gigantikus területekkel és pincével, kóstolóteremmel. Híres persze a La Mata is, sokan ezt tartják a legjobbnak, de erős versenyben van a Kingsley Estate  és a Matariki pincészet is. Sokan csodálkoznak, hogy egy ilyen száraz, kavicsos talajon miként lehet ennyire jó minőségű bort előállítani, de hát ez a szakértelem…

Feltűnhetett már, akik szeretik az újvilági borokat, hogy egyre több olyan palackot lehet vásárolni, amelyet nem dugóznak, hanem csavaros kupakkal látják el. Ráadásul nemcsak fehér, hanem vörösborok esetében is van példa erre az újfajta gyakorlatra. Eleinte nagy visszatetszést keltett ez a megoldás, illúzióromboló volt, de egyre többen látják be, hogy a parafa fogyása miatt és a borbetegségek elkerülése érdekében át kell állni szép lassan az egész világnak a csavaros kupakokra. Ez szuper biztonságos, nem kaphat fertőzést vagy levegőt a bor a dugó pórusain keresztül, a csavaros kupak hermetikusan zár.

Hirdetés

Ha tetszenek az írásaim, görgess lejjebb a mobilodon, s keresd meg a Facebook boksz és a „Feliratkozás hírlevélre” jelölések között a Tetszik + Megosztás + Követem gombokat és klikkelj rájuk, mert ezzel segítesz, hogy minél több emberhez eljussanak a cikkeim. Ha szeretnél még közel 200 érdekes utazási riportot olvasni, akkor szörfölj az alomutazo.hu honlapomon, s a főmenüben böngészd végig a rovatokat.

Ha szeretnél hotelt foglalni bárhová a világban, akkor klikkelj rá most a booking.com egyik banner hirdetésére a blogomon, s már on-line foglalhatsz is azonnal!

www.alomutazo.hu

Ki vagyok én?

L. Kelemen Gábor világjáró újságíró vagyok. Hobbim az utazás, eddig 109 országban jártam, ezek közül sokban többször is. Gyakorlatilag mindenhol megfordultam már a Földön, ahol nincs háború, éhínség, betegségek, extra veszély, mert ezeket a helyeket kerülöm.

Like-olj, kövess és oszd meg!



Feliratkozás hírlevélre!

Booking.com
Booking.com

Vélemény, hozzászólás?

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás