Ha a Pécsi Borvidékre utazol, a cirfandlit ajánlom és a Hotel Makárban szállj meg!
február 9, 2018
Babaház, amelynek minden eleme cukorból készült, szóval ehető!
február 11, 2018

A Bocuse d’Or magyar győztese 2018-ban: Pohner Ádám Kistücsök – séf

A világ egyik legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d’Or európai döntőjébe jutásért hat séf versengett az idén a Sirha Budapest prémium szakkiállítás keretében a Hungexpo vásárcsarnokában: Pohner Ádám és segédje, Csillag Richárd mellett Elek Richárd (Fausto’s Ristorante), Garai Ádám (Olimpia Étterem), Haraszti Zsolt (Alabárdos Étterem), Veres István (Babel Budapest) és Volenter István (67 Étterem és Bistro). Pohner Ádám, a balatonszemesi Kistücsök Étterem séfhelyettese nyerte a döntőt, így ő képviselheti az országot az európai döntőn júniusban Torinóban.

A versenyzőknek két ételt kellett elkészíteniük 5 óra 35 perc alatt. A hústál kötelező alapanyaga volt a borjúszűz, a csülök és a velő, míg a vegetáriánus tányéron a gorgonzola, a rizottó rizs és a fürjtojás. A verseny napján sorsoltak ki egy meglepetés zöldséget és fűszert: a metélőhagymát és a zöldborsót, amelyek szintén kötelező elemek voltak.

Pohner Ádám úgy fogalmazott, hogy mindent sikerült megcsinálniuk, amit szerettek volna.

A 2018-as Sirha Budapest prémium szakkiállításra én is meghívást kaptam. Ez az esemény nemcsak a Bocuse d’Or verseny miatt vonzott, hanem amúgy is, hiszen 2018 február 7-től 9-ig a Hungexpo vásárközpont területén  két hatalmas pavilonban fantasztikus standokon lehetett megismerkednem  a legfrissebb csúcsgasztronómiai kínálattal a fagylaltoktól kezdve a kávékon át a sütőipari termékeken keresztül a pálinkákig mindennel, ami szem-szájnak ingere. Igazi „álomutazás” volt ez számomra a gasztronómia világába.

A kiállítás kiemelt szakmai partnere a METRO Nagykereskedelmi Kft., volt, ami látványos standján csúcsgasztronómiai termékbemutatóval és rendezvénysorozattal várta az érdeklődőket három napon át. A cég jégágyon lévő húspultja például egyenesen lenyűgözött.

Hazai és nemzetközi termelők minőségi borait kóstolhattam itt, köztük a Grand Tokaj csodás 5 puttonyos aszúját is. Végignéztem a 70-féle halból és 25-féle különleges húsból álló kínálatot, a profi vendéglátóknak kialakított saját márkás termékeket is.

A 2018-as kiállítás egyik különlegessége volt az a sokféle pálinka, amit bemutattak. Ki kell emelnem Kovács Miklós Fülig Jimmy pálinkáit, s a Bánki pálinkaház nemzeti pálinka kiválóságát, a feketeribizli pálinkát is. A Reneszansz badacsonyi pálinkaház termékeit, azok közül is Jakab Kati és Molnár Tamás prémium szederpálinkáját nagyra értékeltem.

A Michelberger valódi kisüsti pálinkái, a jászberényi Erős pálinkák, valamint a somlóvásárhelyi Somló Spirit pálinkák is fantasztikusak voltak számomra. Megkóstolhattam Dovicsin Erika főzőmester palóc pálinkáját is, amire büszke lehet a szakember, annyira telitalálat. Nem tagadom, ennyi pálinka után egy kicsit meg kellett pihennem, s az egyik standon vállaltam egy kis hurka-kolbász kóstolót mustárral, zsemlével, hogy legyen, ami felszívja az elfogyasztott szeszes italt.

Felhívta a figyelmet  számomra a Sirha 2018 eseményén a klárafalvai Kontyos Borház az édes és száraz gyümölcsboraival is. Ezek hagyományos borászati eljárással készült valódi gyümölcsborok, a készítése során nem használnak szőlőbort, semmilyen hozzáadott mesterséges szín, illetve ízfokozót sem.  1 kg gyümölcsből átlagosan 5-6 dl bort készít Siket Gábor borász, csak gratulálni tudok neki.

A pálinkák mellett a húsipar is jelen volt a szakkiállításon. A legjobb benyomást a Tóalmási Húscsarnok keltette, Kurunczi János remek kolbászokat mutatott be, még lókolbászt is kóstoltatott velem, ami nagyon ízlett, pikáns volt.

A Sirha Budapest 2018 egyik slágere Ziemons Jennifer olimpiai aranyérmes cukrász standja volt, aki bemutatta azt a többemeletes, tökéletesen berendezett babaházat, amely fél éven átkészült cukorból, s amellyel elnyerte az aranyérmet.

Amúgy az egész stand ehető volt, minden bútor, asztal, konyhapult cukormasszából lett kialakítva, nem győztem ezen csodálkozni. Az olimpiai bajnok cukrász céges rendezvényekre különleges desszert-asztalokat készít, s persze esküvőkre is hatalmas tortákat.

Hirdetés

Ha tetszenek az írásaim, görgess lejjebb a mobilodon, s keresd meg a Facebook boksz és a „Feliratkozás hírlevélre” jelölések között a Tetszik + Megosztás + Követem gombokat és klikkelj rájuk, mert ezzel segítesz, hogy minél több emberhez eljussanak a cikkeim. Ha szeretnél még közel 200 érdekes utazási riportot olvasni, akkor szörfölj az alomutazo.hu honlapomon, s a főmenüben böngészd végig a rovatokat.

Ha szeretnél hotelt foglalni bárhová a világban, akkor klikkelj rá most a booking.com egyik banner hirdetésére a blogomon, s már on-line foglalhatsz is azonnal!

www.alomutazo.hu

 

 

Ki vagyok én?

L. Kelemen Gábor világjáró újságíró vagyok. Hobbim az utazás, eddig 109 országban jártam, ezek közül sokban többször is. Gyakorlatilag mindenhol megfordultam már a Földön, ahol nincs háború, éhínség, betegségek, extra veszély, mert ezeket a helyeket kerülöm.

Like-olj, kövess és oszd meg!



Feliratkozás hírlevélre!

Booking.com
Booking.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás