Bemutatom az első champagne-t a világon, amit lehet jégkockával is inni!
december 30, 2017
Időutazás: átrepültem a dátumvonalon! Holnap indultam, tegnap érkeztem!
január 3, 2018

Szilveszteri álomutazás a pezsgők világába! Boldog Új Évet!

Noha Magyarországon korábban az édes és félédes pezsgők voltak kedveltek, ma már hazánkban is a brut a legnépszerűbb. Érdemes kipróbálni mindegyiket, hogy megtalálhassad a saját ízlésednek legjobban megfelelő ízt.

Egyre több rajongója van a kellemes karakterű, gyümölcsös rozé pezsgőknek, amelyeket gyakran meghitt pillanatok kísérőjeként választanak. Kétfajta eljárással készülnek: a hagyományos, ma már igen ritka módszer szerint a kék szőlőfajták (Pinot Noir, Pinot Meunier) héjának macerálásával, áztatásával vagy kevés, a régióból származó vörösbor hozzáadásával.

A különböző szőlőfajtákból, termőhelyekről vagy évjáratokból származó alapborok keverése lehetővé tette minden pezsgőház számára, hogy csak rá jellemző, egyedi stílust hozzon létre. Minden pezsgőgyártó különböző fajtájú pezsgőket kínál, amelyek mindegyike tükrözi a gyártó stílusát.

A Párizstól északkeleti irányban található, a szőlőtermesztés szempontjából zord éghajlatú Champagne régióból származó pezsgők 90 %-a brut. Ezekben a kiegyensúlyozott, mégis inkább száraz borokban a hozzáadott cukor mennyisége kevesebb, mint 15 g/liter. Aperitifként vagy étkezések kísérőjeként is fogyaszthatók. Egy pezsgőház stílusát leginkább az évjárat nélküli brut champagne tükrözi.

A még szárazabb, extra-brut pezsgőkben a hozzáadott cukor mennyisége kevesebb, mint 6 g/liter. Talán ezek a borok mutatják meg igazán a régió tiszta, természetes ízeit. Az utóbbi időben egyre népszerűbbek a kizárólag Chardonnay szőlőből készülő brut nature (egyáltalán nem adnak hozzá cukrot) és extra-brut pezsgők, melyek fanyar száraz ízét friss, virágos jegyek gazdagítják. Néhányan a legnagyobb séfek közül arra esküsznek, hogy ezek a pezsgőfajták illenek leginkább az étkezések mellé.

A Kelet-Európában és Oroszországban népszerűbb demi-sec pezsgők esetében a hozzáadott cukor mennyisége 33-50 g/liter, míg a sec pezsgőknél 17-35 g/liter között lehet. A franciául doux, azaz édes pezsgőt gyakorlatilag nem gyártanak Champagne-ban.

Az évjáratos vagy vintage megjelölésű champagne kizárólag egy évjárat alapboraiból készül –kivételesen jó adottságú években. Ezért a vintage borok az évjáratra jellemző változatos aromákat és struktúrákat kifejező, nagyon jellegzetes karakterű italok. Mivel a kimagasló minőségű vintage pezsgők legalább 6 évig pihennek a hűvös mészkőpincékben a második erjesztést követően, idén novemberben kezdték forgalomba hozni az ígéretes 2011-es évjáratot.

Az évjárat nélküli vagy non-vintage pezsgők általában több különböző termőterületről és évjáratból származó alapborok keverésével készülnek.

Különleges kategóriát képeznek a monocru pezsgők, melyek kizárólag egy termőhely szőlőiből készülnek. A special cuvée vagy prestige cuvée megjelölésű italok pedig a legfinomabb, legjellegzetesebb alapborokból készülő nem mindennapi pezsgők.

A Champagne Appellation szabályozása szerint az itt készülő pezsgőket kizárólag három szőlőfajta – a Pinot Meunier, a Pinot Noir és a Chardonnay – keverésével készítik arra törekedve, hogy megteremtsék a rájuk jellemző erő, gyümölcsösség és kifinomultság közötti harmóniát. Ugyanakkor léteznek olyan pezsgők is, amelyeket csak a fehér vagy kék szőlőkből erjesztenek. (Ez az információ nem szerepel minden esetben a címkén.) A blanc de blancs kizárólag Chardonnay szőlőből készülő elegáns, kifinomult champagne. A blanc de noirs pedig Pinot Noir-ból és/vagy Pinot Meunier fajtákból préselt erőteljes, zamatos, ugyanakkor gyümölcsös karakterű ritka pezsgő. Mindkét fajta lehet évjáratos vagy évjárat nélküli.

Ha tetszenek az írásaim, görgess lejjebb a mobilodon, s keresd meg a Facebook boksz és a „Feliratkozás hírlevélre” jelölések között a Tetszik + Megosztás + Követem gombokat és klikkelj rájuk, mert ezzel segítesz, hogy minél több emberhez eljussanak a cikkeim. Ha szeretnél még közel 200 érdekes utazási riportot olvasni, akkor szörfölj az alomutazo.hu honlapomon, s a főmenüben böngészd végig a rovatokat.

Ha szeretnél hotelt foglalni bárhová a világban, akkor klikkelj rá most a booking.com egyik banner hirdetésére a blogomon, s már on-line foglalhatsz is azonnal!

www.alomutazo.hu

Ki vagyok én?

L. Kelemen Gábor világjáró újságíró vagyok. Hobbim az utazás, eddig 109 országban jártam, ezek közül sokban többször is. Gyakorlatilag mindenhol megfordultam már a Földön, ahol nincs háború, éhínség, betegségek, extra veszély, mert ezeket a helyeket kerülöm.

Like-olj, kövess és oszd meg!



Feliratkozás hírlevélre!

Booking.com
Booking.com

Vélemény, hozzászólás?

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás